Egelvriendelijk tuinieren

with 4 reacties

Het komend weekend belooft mooi weer en dat betekent dat veel mensen in de tuin aan de slag gaan. Houdt u hierbij wel rekening met de egels in uw tuin?

 

Veel egels zijn nog in winterslaap. Pas daarom goed op bij het verplaatsen/opruimen van hopen blad, takken, of compost, want daarin kan een egel liggen te slapen! Wanneer u toch een egel in winterslaap verstoort, belt u dan zo snel mogelijk ons of een egelopvang bij u in de buurt, óók als u geen (uitwendig) letsel ziet. Een egel die verstoord is tijdens de winterslaap kan namelijk niet zomaar verplaatst worden, omdat hierbij het risico bestaat dat poten bekneld raken door de verandering van houding. Nog tot begin mei kunnen egels in winterslaap zijn, dus houd hier de komende tijd rekening mee!

 

Bent u toch bezig in de tuin, dan kunt u deze met weinig extra moeite aanpassen aan de behoefte van egels! Tuinen vormen een belangrijk onderdeel van hun leefgebied, dus u doet ze hiermee een groot plezier. Enkele dingen om rekening mee te houden zijn:

 • Houd netten in uw moestuin ongeveer 15 cm boven de grond, of beter nog, gebruik helemaal geen netten. Egels die verstrikt raken in netten komen hier vaak zelf niet meer uit en houden er lelijke snijwonden aan over.
 • Bedek putten en roosters, en maak een ‘trappetje’ in hoge water- of afvoerbakken, bijvoorbeeld door middel van een houten plankje dat u er schuin inzet.
 • Pas op wanneer u een schep of hooivork in een hoop blad of compost steekt. Dit zijn plekken die egels het hele jaar door gebruiken als slaapplaatsen en nesten.
 • Gebruik geen gif in uw tuin, zoals slakkenkorrels of bestrijdingsmiddelen tegen insecten. Alle soorten gif zijn gevaarlijk voor egels en voor al het leven in uw tuin. Vergiftiging leidt tot een langzame en pijnlijke dood. Heeft u toch gif in uw bezit, bewaar dit dan zorgvuldig en op plekken waar egels (en kinderen) niet bijkunnen.
 • Behandel houten schuttingen, schuren en dergelijke alleen met niet-giftige middelen.
 • Houd de deur van uw schuur of kas zo veel mogelijk dicht, zodat er geen egels binnen opgesloten kunnen raken.
 • Maak een trappetje in uw vijver. Creëer een schuin oplopende oever met stenen of een houten plank, zodat egels en andere dieren die per ongeluk in het water terechtkomen er weer uit kunnen klimmen.
 • Houd uw zwembad zoveel mogelijk dicht of maak ook hierin een trappetje voor dieren.
 • Laat geen afval in uw tuin liggen en houd de vuilnisbak goed dicht. In afval kunnen egels verstrikt raken wat tot verwondingen, verstikking en ander letsel kan leiden.
 • Let goed op wanneer u met een snoei- of maaimachine aan de slag gaat en controleer vooraf eerst goed en heel voorzichtig op de aanwezigheid van egels.
 • Maak een doorgang in uw schutting zodat egels van de ene tuin naar de andere kunnen lopen. Bespreek dit ook met uw buren; hoe meer buurtgenoten meedoen, hoe groter het leefgebied van de egels kan worden. Egels kunnen kilometers per nacht lopen en hebben dit dus echt nodig!
 • Zorg dat uw tuin fijn ‘rommelig’ is, met veel planten en struiken. De grote populariteit van tuinen met alleen tegels, grind en gras is erg nadelig voor egels, die beschutte plekken nodig hebben.
 • Zet een egelwoonhuis en/of een egelvoederhuis in uw tuin. Deze zijn bijvoorbeeld te koop via Vivara. Meer over bijvoeren vindt u hier.

4 Responses

 1. leone Buitenhuis
  | Beantwoorden

  Nou dat is leuk bedacht, van die rommelige tuin, maar dat kan met anders denkende buren ontzettend uit de hand lopen, in de stad. Ik h a d mijn tuin ingericht voor vogels en egels, d.m.v. struiken en hoekjes en liet het blad buiten de paden liggen, totdat het weer goede grond was geworden en dan gooide ik het in de tuin. Maar de buren vonden mijn tuin altijd rommelig en ik kreeg heel veel commentaar en klachten ..Ik wees hen erop dat ze , juist vanwege m i j n tuin van vogeltjes konden genieten, maar dat landde niet..Zaken zijn mede hierdoor zó uit de hand gelopen, dat ik heb noeten verhuizen; het werd allemaal tegen mij gebruikt, door de buurman die zelf voor 2 blaadjes al de bvladblazer gebruikte, i k was de dorpsgek en hoorde daar niet te wonen..Zelfs heeft hij, toeb ik weg was al mijn heesters omgezaagd, in m i j n tuin! Conclusie: Mensen in de stad zijn b a n g voor groen en natuur en willen a l l e s onder contrôle houden…

 2. Sander Dercksen
  | Beantwoorden

  Beste Leone,
  Ik denk dat je hier slechts te maken had met een primaat, een niet ontwikkelde homo sapiens (het sapiens is dus nooit begonnen bij dit exemplaar) Het wordt ook wel “Tokkie” genoemd, een als eerste stervende soort. Het betreurt me dat je bent verhuisd maar ik hoop dat je nu gelukkiger bent. Als je ziet hoe het hier over niet zo lange tijd aan toe gaat knap je wel op 😉
  Wij gaan door met het diervriendelijker maken van deze planeet waar ieder gelijke rechten heeft, dier èn mens.
  Hou je haaks hè?!!
  Groet,
  Sander Dercksen

 3. gautier helena
  | Beantwoorden

  ;;;;;vandaag een egel gered,hij hing vast in de draad van het kippen hok,draad doorgezaagd en toen kon ik het beestje bevrijden .Toen ik kwam kijken na enkele minuten ademde hij rustig ,en enkele minuten later was hij verdwenen waarschijnlijk op weg naar zijn familie.Mijn goede daad voor vandaag!!!

  • Geertje den Oudsten
   | Beantwoorden

   Beste Helena,

   Fijn dat u de egel uit het gaas bevrijd heeft! Helaas houden egels van zo’n verstrikking meestal toch verwondingen over. Daarom kunt u in het vervolg als u een egel in draad, net of gaas vast vindt toch beter even naar ons bellen. We checken de egel het liefst op de opvang even op verwondingen.

   Met vriendelijke groeten,
   Egelbescherming Nederland

Leave a Reply