Als elke seconde telt!

met Geen reacties

Zomer = vliegentijd = madentijd

Het is prachtig weer en de vliegen zijn weer volop actief. Het meeste hebben wij te maken met de huis- of de bromvlieg. Het zijn nuttige dieren. Zij ruimen alles op wat rottend, ziek en dood is. Organisch afval van planten en dieren. Zij kunnen ruiken of een dier ziek of gewond is en de vrouwtjes zetten dan hun eitjes af rondom de wonden of rondom de openingen in het lichaam van het dier zoals de neus, de ogen, de oren en de geslachtsorganen en de anus. Vliegen zien zieke en gewonde dieren dus als voedselbron voor hun nageslacht en iets wat opgeruimd moet worden.

Vliegeneitjes zijn ongeveer anderhalve millimeter lang en wit tot gelig van kleur. Ze lijken in het begin een beetje op rijstkorrels. Vaak worden de eitjes in groepjes op een plek gelegd. Eén vlieg kan 500 tot 1000 eitjes in haar leven leggen!

De eitjes kunnen op warme en vochtige plekken (levende dieren) wel binnen een dag uitkomen. Op dood materiaal (in kliko’s e.d.) kan het tot een week duren.

Uit de eitjes komen maden en deze voeden zich eerst met het zieke en verrotte weefsel van wonden. Bij zieke dieren zonder wonden dringen zij de vochtige en zachtere gebieden binnen. Daar graven en eten zij zich steeds verder in. Maden vervellen drie keer en verpakken zichzelf dan in een zogeheten pop. Als deze weer verpopt dan komt er weer een volwassen vlieg uit. Dit proces duurt ongeveer twee weken en volwassen vliegen leven ongeveer drie tot vier weken.

Vliegeneitjes maar ook massa’s maden die al in een wond krioelen kunnen goed verwijderd worden. Het is een tijdrovende klus omdat je geen eitje of made mag achterlaten. Soms kost het uren om een dier helemaal madevrij te maken.

Ernstiger is het als de maden al diep in het lichaam zijn doorgedrongen. Dan is het afhankelijk van de schade die de maden hebben aangericht, of het dier nog te redden valt. Alleen een dierenarts of professioneel medisch verzorger kan na grondig reinigen en onderzoek bepalen of het dier nog te redden valt. Egels met duizenden maden en grote wonden hebben wij met veel succes kunnen behandelen. Laat je dus nooit door krioelende maden afhouden om een dier zo snel mogelijk naar een opvang te brengen.

Hoe sneller het dier gebracht wordt hoe sneller gestart kan worden met de behandeling. De schade is dan ook kleiner en de kans op overleven dus ook.

De foto’s laten een gesignaleerd jong zien die zonder moeder overdag rondliep. Een dag erna zat het arme dier al onder de vliegeneitjes die al op uitkomen stonden. Gelukkig hebben wij dit egeltje snel kunnen helpen naar een tussenopvang in Zeeuws-Vlaanderen. De verzorger Marleen kreeg dit dier in de avond binnen. Fantastisch dat er zoveel mensen bereid zijn om, ook in de avond, dieren in nood te helpen!

Maar ook u kunt helpen! Zodra u een dier omringd ziet met vliegen, of vliegeneitjes op het dier ziet zitten, of al maden uit wonden of andere uitgangen ziet kruipen, aarzel dan geen moment en pak een oude handdoek en leg deze over het dier heen. Plaatst het dier in een goed afsluitbare doos met luchtgaten en zorg dat deze zo snel mogelijk bij de dichtstbijzijnde egelopvang of andere opvang terecht komt. Hiervoor geldt: ELKE SECONDE TELT!

Neem altijd contact op met de dichtstbijzijnde egelopvang (https://www.egelbescherming.nl/dier-in-nood/adreslijst-egelopvangcentra/) of Egelbescherming Nederland (06-188 19 576) als u een egel overdag ziet lopen. Dat is meestal het eerste signaal dat er iets niet goed gaat met de egel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *