De Gelderlander & het AD: Mysterieuze egelziekte grijpt om zich heen; RIVM betrokken bij onderzoek

met Geen reacties

NIJMEGEN – Steeds meer egels worden getroffen door een mysterieuze ziekte. Ruim de helft van de diertjes overleeft een besmetting niet. Onderzoek moet duidelijk maken of er een virus of een bacterie in het spel is.


De zieke egels krijgen onder meer nare wonden aan kop en pootjes en last van benauwdheid. En een goede behandeling is er nog niet: zo’n 60 tot 70 procent komt te overlijden.


Ziekte rukt op
Nadat het aantal besmettingen in België de afgelopen weken om zich heen greep, worden nu ook in Nederland steeds meer egels ziek. Alleen al bij de Dierenambulance Nijmegen zitten 35 zieke egels in de opvang.

Ook zijn er meldingen vanuit Veenendaal en Utrecht. ,,Het rukt nu verder op naar het noorden van het land, het is een serieus probleem”, zegt Jenny Kleve van de Egelbescherming Nederland.


Corona
Omdat het sterftecijfer schrikbarend hoog ligt en er nog zoveel onduidelijk is, heeft de Egelbescherming Nederland het initiatief genomen om een werkgroep te vormen. En dat is gelukt.

Het RIVM zit erbij, maar ook het Dutch Wildlife Health Centre, de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht, de Universiteit van Antwerpen en diverse dierenartsen. Momenteel wordt ook onderzocht of de ziekte mogelijk verband houdt met COVID-19, iets wat volgens Kleve zeer onwaarschijnlijk is.

,,Het is vrijwel zeker uitgesloten, maar we laten het toch onderzoeken omdat het de eerste vraag is die bij veel mensen opkomt. We willen dat dus in elk geval uitsluiten.”


Advies

In België zijn al tientallen egels onderzocht, maar toch is zelfs nog niet duidelijk of de ziekte wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie, zegt Kleve. ,,Er is nog geen eensluidend antwoord, dat is bij een nieuwe ziekte ook niet zo eenvoudig. Maar we zetten alles op alles om er zo snel mogelijk achter te komen.’’

,,Op dit moment zijn we de informatie die er wel al is aan het inventariseren. We hopen nog deze week met een advies te komen richting dierenambulances en opvangcentra, maar ook met een advies hoe het publiek hier het beste mee kan omgaan.”


Minder leefruimte

Het is te hopen dat er snel een behandeling beschikbaar komt, want het gaat al jaren niet goed met de egel. Sinds 1994 is het aantal egels in Nederland met 70 procent afgenomen.

,,De egel houdt steeds minder leefruimte over en we gebruiken te veel gif. Daardoor zijn er minder insecten voor ze om te eten. Het is heel zonde, het zijn prachtige beestjes en juist altijd heel stoer. Ondanks dat ze het zo moeilijk hebben, houden ze het altijd lang vol.”


Hoe kan je de egels helpen?

– Overdag zie je egels gewoonlijk niet, ze laten zich overdag pas zien als ze ziek zijn.

– Met de nieuwe ziekte krijgen egels vaak abcessen of wonden op hun voorhoofd of bij neus, ogen of oren. Ook kunnen ze wonden of abcessen krijgen aan voor- of achterpootjes.

– Als je een egel naar de opvang wil brengen, let dan op hygiëne: pak het egeltje op met een handdoek en zet hem daarmee in een doosje met luchtgaatjes.

– Als je een zieke egel ziet, wacht het dan niet af, maar bel meteen een dierenambulance of opvang.

– En help gezonde egels de zomer door. Vaak vinden ze onvoldoende water en voedsel. Zet schotels water in
je tuin en een schoteltje kattenbrokjes. Ververs regelmatig.


Lees hier het artikel van de Gelderlander terug:

Lees hier het artikel van het AD terug:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *