Help egels de hitte door

Help egels de hitte door

met Geen reacties

8-SEP-2016 – Egels hebben het moeilijk dezer dagen: door de droogte kunnen ze op de grond nauwelijks water vinden. Om de Egel te helpen roept Natuurpunt op om een schoteltje met water en voedsel in de tuin te zetten.

Opvangcentra zien een plotse piek in het aantal Egels dat binnengebracht wordt. In het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek waren dat er de voorbije dagen 5 tot 10 per dag. Doorgaans gaat het om sterk verzwakte dieren, die volstrekt uitgedroogd en uitgehongerd zijn.

Daar heeft de warmte en droogte van de afgelopen weken wat mee te maken: plassen met regenwater zijn opgedroogd. Hopeloze egels kunnen zich dan weleens laven aan een vijver of zwembad. En hoewel Egels kunnen zwemmen, is dat een hachelijke onderneming met vaak fatale afloop. Egels ondervinden namelijk grote moeilijkheden bij het verlaten van een waterpartij met steile oevers en verdrinken.

Door een kommetje met water neer te zetten kan je vermijden dat een Egel uit wanhoop zo’n gevaarlijke zwempartij riskeert. Geef nooit melk te drinken, want de lactose in de melk geeft het dier ernstige darmklachten en dat kan voor verdere uitdroging zorgen.

Omdat bij dit weer ook eten vinden een probleem kan worden, en omdat uitgedroogde egels meer moeite kunnen hebben om voldoende voedsel te vinden, is het een goed idee om een bordje met kattenvoer klaar te zetten. Geef nooit gezouten voedingswaren, brood of restjes uit de keuken: daar kunnen ze ziek van worden.

De op til zijnde herfst is een cruciale periode voor de Egel: in deze periode slaat hij een vetvoorraad op, waardoor hij zijn winterslaap kan overleven. Verzwakt de winter ingaan is een groot risico.

Egels verblijven meestal onderaan in een holle boomstam, een oud konijnenhol of een wild hoekje in je tuin (composthoop, hoopjes van bladeren of takken), maar je kan ook zelf een egelhuisje maken. Egelvoer en kant-en-klare egelhuisjes vind je online of in de dierenspeciaalzaak.

Egels zijn schemerdieren. Als je dus buiten de paartijd (april tot juni) overdag een egel tegenkomt, is er meestal iets niet in orde. Het kan zijn dat de Egel gewond is geraakt, bijvoorbeeld door maaimachines of de beet van een hond. Of ze zijn ondervoed en zwak, waardoor ze ook overdag op zoek gaan naar eten. Of het betreft een jong dat zijn moeder kwijt is geraakt en nog te klein is om alleen goed de winter door te komen. Vind je een zieke of gewonde egel? Contacteer een opvangcentrum voor wilde dieren in je buurt.

Bron: Nature Today – Tekst: Diemer Vercayie, Natuurpunt; met dank aan Natuurhulpcentrum Opglabbeek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *