ONBEKENDE BESMETTELIJKE EGELZIEKTE RUKT OP

with 12 reacties


Doe een gift of word donateur! Klik hier

Eind april verschenen de eerste berichten in België dat er een onbekende besmettelijke ziekte onder egels was uitgebroken. Een paar dagen geleden werd duidelijk dat de ziekte ook al in het zuiden van Nederland heerst en snel verder optrekt.

Symptomen
– plekken/abcessen/wonden op voorhoofd, neus, oren, ogen en kaak komen het meeste voor;
– plekken/abcessen/wonden op voor- en achterpoten komen ook vaak voor;

Daarnaast komen in mindere mate de volgende symptomen voor:
– verdikte tong;
– abcessen/ontstekingen over het hele lichaam;
– benauwdheid;
– neusontstekingen;
– aangetaste tenen.

Oorzaak en overlevingskansen

Op dit moment wordt er zowel in België als Nederland volop onderzoek gedaan en secties verricht om zo snel mogelijk antwoorden te formuleren op alle vragen. De juiste medicatie is nog niet gevonden en de overlevingskansen liggen op dit moment tussen de 30 en 40%.

Werkgroep Egelziekte 2020

Inmiddels hebben wij contact met het DWHC (Dutch Wildlife Health Centre), het RIVM, de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht, de Universiteit van Gent en de dierenartsen die bij het onderzoek betrokken zijn, gezocht. Hieruit is de Werkgroep Egelziekte 2020 ontstaan. Onderzoek is volop gaande maar moet naast het reguliere werk gedaan worden. De middelen en tijd zijn dus beperkt en schaars. Met het oprichten van de Werkgroep Egelziekte 2020 zullen wij alle informatie verzamelen en delen met de universiteiten in Nederland, België en Duitsland. Wij zullen alle opvangcentra en dierenambulances informeren welke maatregelen zij moeten nemen. Natuurlijk hopen wij dat de oorzaak snel gevonden wordt waarvoor een behandeling gevonden wordt, maar de onderzoekers, pathologen en dierenartsen geven allen aan dat dit nog een lange weg zal zijn. Vooral ook door de beperkingen door het coronavirus (COVID-19) en bepekte capaciteit om autopsie op de slachtoffers te doen.

Snelle verspreiding

De ziekte rukt snel op en heeft het midden van Nederland al bereikt. Tientallen egels zijn inmiddels al overleden aan deze ziekte en de eerste gevallen in Utrecht, Krommenie en Nijmegen zijn inmiddels gemeld. De eerste jonge dieren in het zuiden zijn ook al besmet.

De ziekte verspreidt zich razendsnel en door de paringstijd zoeken de dieren elkaar juist nu op en ook de jonge dieren zullen weer door hun moeder besmet raken. Besmetting zal hierdoor nog sneller plaats vinden.

Quarantaine

Wij hebben geprobeerd een quarantaine bij de Universiteit van Utrecht te realiseren maar door het coronavirus mogen geen studenten ingezet worden en is er geen ruimte voor dit onderzoek.

Om de omvang van de verspreiding te beperken is het noodzakelijk om zo spoedig mogelijk een aparte grote quarantaineruimte in te richten waar de egels die nog in het beginstadium verkeren, te kunnen behandelen. Wij hebben direct contact gezocht met de gemeente Huizen. Volgende week horen wij meer.

Deze ruimte dient zo spoedig mogelijk tot stand gebracht te worden. De pathologen, dierenartsen en andere wetenschappers zullen ons met de medische zorg adviseren maar de dagelijkse behandelingen en de algehele verzorging komt geheel bij de Egelbescherming Nederland te liggen.

Noodactie

Voor de realisatie van deze quarantaine hebben wij materialen en menskracht nodig.

Allereerst moet de ruimte ingericht worden met hokken, voorzieningen, werktafels e.d. Door de hoge besmettingsgraad zal er zeer hygiënisch gewerkt moeten worden. Dit vereist de aanschaf van de al zeer schaars zijnde beschermingsmaterialen. Door het coronavirus zijn de prijzen hoog en zijn de materialen moeilijk te verkrijgen.

Wij zijn volop bezig om gelden te genereren maar de procedures duren meestal lang en die tijd hebben wij niet. Dus daarom vragen wij uw hulp in de vorm van een gift. Elke euro is welkom. Wij verwachten minimaal tot 01 januari 2021 deze afdeling te moeten runnen, maar door de enorm hoge besmettingsgraad is het aannemelijk dat dit nog veel langer gaat duren.

Jenny Kleve
Directeur

12 Responses

 1. antoon asveld
  | Beantwoorden

  Ik zie pas in Sint-Oedenrode (geboorteplaats) vorige week in een weiland een egel liggen, En vandaag zag ik er weer een dode egel. In die weiland lopen weleens schapen. die egel is helemaal vergaan het geraamte is goed zichtbaar.
  Deze weiland in de Maartenstraat op de hoek Lindendijk in Sint -Oedenrode.
  kan ik jullie foto’s sturen.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Antoon,

   Dank voor uw bericht. Graag ontvangen wij de foto’s op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Angeleca

 2. Marcel
  | Beantwoorden

  Hallo, 1 van de egels die ik voer in mijn achtertuin loopt al een weekje te niezen. Verder lijkt ze gezond en ze eet ook goed. Ik zit in noord-west Friesland. Moet ik hier iets aan doen?

  Bvd, Marcel.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Marcel,

   Het is voor ons op afstand niet te bepalen of deze egel ziek is en wat deze egel dan zou mankeren. Onze richtlijn hierbij is dat als de egel overdag zichtbaar wordt, er vaak iets aan de hand is. Zolang de egel alleen in het schemer of in de nacht actief is, er actief uitziet, er geen vliegen of andere insecten om het dier wervelen en het niezen niet erger wordt, adviseren wij dit dier met rust te laten. Maar houdt dit dier verder wel goed goed in de gaten.

   Hartelijke groet,

   Jenny

 3. W. Kempkes
  | Beantwoorden

  Hoe besmettelijk is het voor de mens. Wij hebben 5 egels in de tuin waarvan er één ernstig ziek is. Deze is opgevangen door een vrijwilligster Linda in Hillegom en het gaat goed zegt ze.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste W. Kempkes,

   Zoals u wellicht gelezen heeft hebben de eerste onderzoeken uitgewezen dat het geen COVID-19 betreft. Verder onderzoek zal nog moeten uitwijzen of deze ziekte mogelijk ook mensen kan besmetten. Maar in de afgelopen 2,5 maand dat deze ziekte actief is waargenomen, is er nog geen enkel persoon, die in aanraking is geweest met een besmette egel, ziek geworden. Maar we adviseren altijd om de voederplek goed schoon te houden en natuurlijk uw handen daarna te wassen. Dat is voor mens en dier altijd het beste.

   Hartelijke groet,

   Jenny

 4. Goedenavond, kan dit niet veroorzaakt worden door de eikenprocessierupsen die soortgelijke klachyen geven? Onlangs is een ezeltje overleden aan de gevolgen van blaarvorming in mond en darmen veroorzaakt door de brandharen van de eikenprocessierups. Deze nestelen nu ook vaker onder de grond.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Isabella,

   De komende tijd zal er uitvoerig onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van deze egelziekte. Bij elke sectie komen er diverse bovenliggende en onderliggende ziektes naar voren. Hierdoor is het moeilijk vast te stellen wat nu exact de oorzaak van deze egelziekte is, omdat de uitslagen per egel variëren. Pas als er veel meer egels onderzocht zijn, kunnen voorzichtig de eerste conclusies getrokken worden. Tot die tijd blijven wij helaas vooral zitten met heel veel vragen waar we nog niet concreet antwoord op kunnen geven.

   Vanzelfsprekend wordt er getest op COVID-19, Corynebacterium ulcerans en gif zoals bijvoorbeeld gebruikt wordt bij het bestrijden van de eikenprocessierups. Daarnaast wordt er ook getest op de eikenprocessierups zelf.

   Hartelijke groet,

   Angeleca

 5. Annet Homsma
  | Beantwoorden

  Geachte Egelbescherming,
  In de Telegraaf afgelopen week een artikel ‘Egels in Zoetermeer en Steenwijk krijgen zender’
  Ik woon in Steenwijk en heb een egel in de tuin, ik zie hem niet vaak, mijn zoon heeft ongeveer 3 weken geleden de egel snachts rond 1.00 uur in de tuin zien lopen.
  Wij hebben als erfafscheiding met de buren een takkenwal, waar de egel inzit.
  Mochten jullie dit willen onderzoeken, dan zijn jullie van harte welkom.
  Met vriendelijke groet,
  Annet Homsma
  De dissel 16
  8332 JH Steenwijk
  0521-342679
  06-12827029

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Annet,

   Dank voor uw bericht. Het gaat hier vooral om de egels die opgevangen zijn en weer teruggeplaatst worden in de natuur. Het is niet de bedoeling om lukraak egels uit de natuur te plukken en te gaan voorzien van een zender. Het is bijna de tijd van de babyegels, dus egels moeten zoveel mogelijk met rust gelaten worden, zodat zij een nest kunnen bouwen en hun jongen groot kunnen brengen. Behalve natuurlijk als het om egels in nood gaat. Dan is snel handelen het beste voor de dieren, want dat vergroot hun levenskansen enorm.

   Hartelijk groet,

   Jenny

 6. W. Kempkes
  | Beantwoorden

  Hi Jenny, Ik gebruik inderdaad handschoenen bij het voeren en daarna toch wassen.
  Het is een genot om s-avonds rond 10 uur de 4 egeltjes te zien komen om te voeren en ruzie te maken. We hopen dat de 5de weer gauw terug komt van de egelopvang in Hillegom, deze was inderdaad s-middags gezien en had allerlei dingen aan pootjes en bekje.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste W. Kempkes,

   Nog een laatste tip: egels vechten eigenlijk vooral als er onvoldoende voedsel is, dus het beste zou zijn om meer kattenbrokjes aan te bieden, zodat deze nooit op zijn. Pas dan weet je zeker dat je genoeg geeft. Egels eten meer dan een gezonde kat. Een alternatief is om voedsel op twee plekken te zetten, zodat je het vechten zoveel mogelijk voorkomt. Aangezien ze elkaar kunnen verwonden en met dit mooie weer vliegen eitjes in de wonden gaan leggen, met alle ellende van dien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *