ONBEKENDE BESMETTELIJKE EGELZIEKTE RUKT OP

met 28 reacties


Doe een gift of word donateur! Klik hier

Eind april verschenen de eerste berichten in België dat er een onbekende besmettelijke ziekte onder egels was uitgebroken. Een paar dagen geleden werd duidelijk dat de ziekte ook al in het zuiden van Nederland heerst en snel verder optrekt.

Symptomen
– plekken/abcessen/wonden op voorhoofd, neus, oren, ogen en kaak komen het meeste voor;
– plekken/abcessen/wonden op voor- en achterpoten komen ook vaak voor;

Daarnaast komen in mindere mate de volgende symptomen voor:
– verdikte tong;
– abcessen/ontstekingen over het hele lichaam;
– benauwdheid;
– neusontstekingen;
– aangetaste tenen.

Oorzaak en overlevingskansen

Op dit moment wordt er zowel in België als Nederland volop onderzoek gedaan en secties verricht om zo snel mogelijk antwoorden te formuleren op alle vragen. De juiste medicatie is nog niet gevonden en de overlevingskansen liggen op dit moment tussen de 30 en 40%.

Werkgroep Egelziekte 2020

Inmiddels hebben wij contact met het DWHC (Dutch Wildlife Health Centre), het RIVM, de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht, de Universiteit van Gent en de dierenartsen die bij het onderzoek betrokken zijn, gezocht. Hieruit is de Werkgroep Egelziekte 2020 ontstaan. Onderzoek is volop gaande maar moet naast het reguliere werk gedaan worden. De middelen en tijd zijn dus beperkt en schaars. Met het oprichten van de Werkgroep Egelziekte 2020 zullen wij alle informatie verzamelen en delen met de universiteiten in Nederland, België en Duitsland. Wij zullen alle opvangcentra en dierenambulances informeren welke maatregelen zij moeten nemen. Natuurlijk hopen wij dat de oorzaak snel gevonden wordt waarvoor een behandeling gevonden wordt, maar de onderzoekers, pathologen en dierenartsen geven allen aan dat dit nog een lange weg zal zijn. Vooral ook door de beperkingen door het coronavirus (COVID-19) en bepekte capaciteit om autopsie op de slachtoffers te doen.

Snelle verspreiding

De ziekte rukt snel op en heeft het midden van Nederland al bereikt. Tientallen egels zijn inmiddels al overleden aan deze ziekte en de eerste gevallen in Utrecht, Krommenie en Nijmegen zijn inmiddels gemeld. De eerste jonge dieren in het zuiden zijn ook al besmet.

De ziekte verspreidt zich razendsnel en door de paringstijd zoeken de dieren elkaar juist nu op en ook de jonge dieren zullen weer door hun moeder besmet raken. Besmetting zal hierdoor nog sneller plaats vinden.

Quarantaine

Wij hebben geprobeerd een quarantaine bij de Universiteit van Utrecht te realiseren maar door het coronavirus mogen geen studenten ingezet worden en is er geen ruimte voor dit onderzoek.

Om de omvang van de verspreiding te beperken is het noodzakelijk om zo spoedig mogelijk een aparte grote quarantaineruimte in te richten waar de egels die nog in het beginstadium verkeren, te kunnen behandelen. Wij hebben direct contact gezocht met de gemeente Huizen. Volgende week horen wij meer.

Deze ruimte dient zo spoedig mogelijk tot stand gebracht te worden. De pathologen, dierenartsen en andere wetenschappers zullen ons met de medische zorg adviseren maar de dagelijkse behandelingen en de algehele verzorging komt geheel bij de Egelbescherming Nederland te liggen.

Noodactie

Voor de realisatie van deze quarantaine hebben wij materialen en menskracht nodig.

Allereerst moet de ruimte ingericht worden met hokken, voorzieningen, werktafels e.d. Door de hoge besmettingsgraad zal er zeer hygiënisch gewerkt moeten worden. Dit vereist de aanschaf van de al zeer schaars zijnde beschermingsmaterialen. Door het coronavirus zijn de prijzen hoog en zijn de materialen moeilijk te verkrijgen.

Wij zijn volop bezig om gelden te genereren maar de procedures duren meestal lang en die tijd hebben wij niet. Dus daarom vragen wij uw hulp in de vorm van een gift. Elke euro is welkom. Wij verwachten minimaal tot 01 januari 2021 deze afdeling te moeten runnen, maar door de enorm hoge besmettingsgraad is het aannemelijk dat dit nog veel langer gaat duren.

Jenny Kleve
Directeur

28 Responses

  1. antoon asveld
    | Beantwoorden

    Ik zie pas in Sint-Oedenrode (geboorteplaats) vorige week in een weiland een egel liggen, En vandaag zag ik er weer een dode egel. In die weiland lopen weleens schapen. die egel is helemaal vergaan het geraamte is goed zichtbaar.
    Deze weiland in de Maartenstraat op de hoek Lindendijk in Sint -Oedenrode.
    kan ik jullie foto’s sturen.

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Antoon,

      Dank voor uw bericht. Graag ontvangen wij de foto’s op: info@egelbescherming.nl.

      Met vriendelijke groet,

      Angeleca

  2. Marcel
    | Beantwoorden

    Hallo, 1 van de egels die ik voer in mijn achtertuin loopt al een weekje te niezen. Verder lijkt ze gezond en ze eet ook goed. Ik zit in noord-west Friesland. Moet ik hier iets aan doen?

    Bvd, Marcel.

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Marcel,

      Het is voor ons op afstand niet te bepalen of deze egel ziek is en wat deze egel dan zou mankeren. Onze richtlijn hierbij is dat als de egel overdag zichtbaar wordt, er vaak iets aan de hand is. Zolang de egel alleen in het schemer of in de nacht actief is, er actief uitziet, er geen vliegen of andere insecten om het dier wervelen en het niezen niet erger wordt, adviseren wij dit dier met rust te laten. Maar houdt dit dier verder wel goed goed in de gaten.

      Hartelijke groet,

      Jenny

    • Mevrouw Olff
      | Beantwoorden

      Hallo ,
      Ik had afgelopen week een dode egel in de voerschaal voor de buitenvogels , daar zat hij/zij middenin , dus ik hoop dat het egeltje toch enigszins een rustige diod gestorven is ?. Heb de dierenambulance ingelicht , en die is het egeltje op komen halen .

      • Egelbescherming Nederland
        | Beantwoorden

        Beste mevrouw Olff,

        Dank voor uw bericht. Uit uw beschrijving blijkt niet dat het egeltje zwaar aangetast was door de bekende symptomen van de Egelziekte 2020. Er zal dus een andere doodsoorzaak bij dit egeltje zijn geweest. De egels die bij Egelbescherming Nederland in grote getale nu binnenkomen, zijn bijna allemaal ondervoed en uitgemergeld. Wij blijven daarom oproepen om de dieren goed bij te voeren met kattenbrokjes, blikvoer voor katten, vers water en eventueel aangevuld met een klein beetje speciaal egelvoer. Zonder onze hulp zullen de egels het in Nederland niet lang meer redden. Fijn dat u de egels in uw omgeving zo goed verzorgt.

        Met vriendelijke groet,

        Jenny Kleve

  3. W. Kempkes
    | Beantwoorden

    Hoe besmettelijk is het voor de mens. Wij hebben 5 egels in de tuin waarvan er één ernstig ziek is. Deze is opgevangen door een vrijwilligster Linda in Hillegom en het gaat goed zegt ze.

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste W. Kempkes,

      Zoals u wellicht gelezen heeft hebben de eerste onderzoeken uitgewezen dat het geen COVID-19 betreft. Verder onderzoek zal nog moeten uitwijzen of deze ziekte mogelijk ook mensen kan besmetten. Maar in de afgelopen 2,5 maand dat deze ziekte actief is waargenomen, is er nog geen enkel persoon, die in aanraking is geweest met een besmette egel, ziek geworden. Maar we adviseren altijd om de voederplek goed schoon te houden en natuurlijk uw handen daarna te wassen. Dat is voor mens en dier altijd het beste.

      Hartelijke groet,

      Jenny

  4. Goedenavond, kan dit niet veroorzaakt worden door de eikenprocessierupsen die soortgelijke klachyen geven? Onlangs is een ezeltje overleden aan de gevolgen van blaarvorming in mond en darmen veroorzaakt door de brandharen van de eikenprocessierups. Deze nestelen nu ook vaker onder de grond.

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Isabella,

      De komende tijd zal er uitvoerig onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van deze egelziekte. Bij elke sectie komen er diverse bovenliggende en onderliggende ziektes naar voren. Hierdoor is het moeilijk vast te stellen wat nu exact de oorzaak van deze egelziekte is, omdat de uitslagen per egel variëren. Pas als er veel meer egels onderzocht zijn, kunnen voorzichtig de eerste conclusies getrokken worden. Tot die tijd blijven wij helaas vooral zitten met heel veel vragen waar we nog niet concreet antwoord op kunnen geven.

      Vanzelfsprekend wordt er getest op COVID-19, Corynebacterium ulcerans en gif zoals bijvoorbeeld gebruikt wordt bij het bestrijden van de eikenprocessierups. Daarnaast wordt er ook getest op de eikenprocessierups zelf.

      Hartelijke groet,

      Angeleca

  5. Annet Homsma
    | Beantwoorden

    Geachte Egelbescherming,
    In de Telegraaf afgelopen week een artikel ‘Egels in Zoetermeer en Steenwijk krijgen zender’
    Ik woon in Steenwijk en heb een egel in de tuin, ik zie hem niet vaak, mijn zoon heeft ongeveer 3 weken geleden de egel snachts rond 1.00 uur in de tuin zien lopen.
    Wij hebben als erfafscheiding met de buren een takkenwal, waar de egel inzit.
    Mochten jullie dit willen onderzoeken, dan zijn jullie van harte welkom.
    Met vriendelijke groet,
    Annet Homsma
    De dissel 16
    8332 JH Steenwijk
    0521-342679
    06-12827029

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Annet,

      Dank voor uw bericht. Het gaat hier vooral om de egels die opgevangen zijn en weer teruggeplaatst worden in de natuur. Het is niet de bedoeling om lukraak egels uit de natuur te plukken en te gaan voorzien van een zender. Het is bijna de tijd van de babyegels, dus egels moeten zoveel mogelijk met rust gelaten worden, zodat zij een nest kunnen bouwen en hun jongen groot kunnen brengen. Behalve natuurlijk als het om egels in nood gaat. Dan is snel handelen het beste voor de dieren, want dat vergroot hun levenskansen enorm.

      Hartelijk groet,

      Jenny

  6. W. Kempkes
    | Beantwoorden

    Hi Jenny, Ik gebruik inderdaad handschoenen bij het voeren en daarna toch wassen.
    Het is een genot om s-avonds rond 10 uur de 4 egeltjes te zien komen om te voeren en ruzie te maken. We hopen dat de 5de weer gauw terug komt van de egelopvang in Hillegom, deze was inderdaad s-middags gezien en had allerlei dingen aan pootjes en bekje.

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste W. Kempkes,

      Nog een laatste tip: egels vechten eigenlijk vooral als er onvoldoende voedsel is, dus het beste zou zijn om meer kattenbrokjes aan te bieden, zodat deze nooit op zijn. Pas dan weet je zeker dat je genoeg geeft. Egels eten meer dan een gezonde kat. Een alternatief is om voedsel op twee plekken te zetten, zodat je het vechten zoveel mogelijk voorkomt. Aangezien ze elkaar kunnen verwonden en met dit mooie weer vliegen eitjes in de wonden gaan leggen, met alle ellende van dien.

  7. Hennie Verstappen
    | Beantwoorden

    Zojuist egel in onze achtertuin aangetroffen, ze/hij leeft nog wel maar beweegt nauwelijks. Wat kan ik doen?

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Hennie,

      Dank voor uw bericht.

      Wij adviseren iedereen altijd direct telefonisch contact op te nemen met de dichtstbijzijnde egelopvang en/of dierenambulance, zodat het dier met spoed geholpen kan worden.
      https://www.egelbescherming.nl/dier-in-nood/adreslijst-egelopvangcentra/

      Berichten per e-mail of website worden wel regelmatig, maar niet dagelijks bijgehouden. De verzorging van de dieren heeft namelijk altijd prioriteit.

      Wij hopen dat u inmiddels al met dit dier naar de dichtstbijzijnde opvang gegaan bent en horen graag hoe het afgelopen is.

      Met vriendelijke groet,

      Jenny Kleve

  8. Paul Heuberger
    | Beantwoorden

    Vandaag een zieltogende egel in de tuin gevonden. Mager en snuivend. Probeerde nog weg te lopen, maar kwam niet ver. Binnen een uur was hij dood. Geen uitwendige wonden te zien.

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Paul,

      Hartelijk dank voor het melden van deze egel. Graag roepen wij mensen op om foto’s te maken, zodat wij kunnen beoordelen wat de mogelijke doodsoorzaak is geweest. U kunt de foto’s mailen naar: info@egelbescherming.nl.

      Hartelijke groet,

      Jenny

  9. Anje Van Anken
    | Beantwoorden

    Hallo,
    Ik heb twee weken geleden een dode egel gevonden die de symptomen had van de egel ziekte. Ik heb daar melding van gemaakt.
    De egel lag vrij snel niet meer op die plek.
    Vandaag rolde mijn hond zich in het gras daar in de buurt. Bij nader onderzoek bleek ze in een dode egel gerold te hebben.
    Is dit gevaarlijk qua besmetting?
    Ik heb het dier niet aangeraakt en laten liggen, uit de looproute.
    En mijn handen gewassen.
    Moet ik de hond nu wassen?
    Of komt het niet via de huid over?

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Anje,

      Dank voor uw bericht. Zoals wij al bericht hebben is er nog steeds weinig bekend over de Egelziekte 2020. Hoe deze ziekte precies overgedragen wordt, is ook nog onbekend. Goed dat u zelf uw handen heeft gewassen, dat raden wij iedereen aan die in contact komt met wildlife. De Egelziekte 2020 is al maanden actief in Nederland en gelukkig hebben wij nog geen meldingen ontvangen van besmettingen op andere dieren of op de mens. Persoonlijk zou ik mijn hond wel even wassen, maar dat zou ik adviseren na elke aanraking met dode dieren uit de natuur.

      Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

      Met vriendelijke groet,

      Jenny Kleve

    • Paul Vanhees
      | Beantwoorden

      Geachte,
      Is het ook zo dat de egelziekte opduikt in de wilde natuur,waaruit ze eigenlijk afkomstig zijn.Zou dit niet zo zijn,dan kunnen we het contact van mens en egel,in welke zin we dat ook voorstellen en goed of slecht,zien als een mogelijke oorzaak van ziek worden.
      Zoals bij de mens en dier,zal de ziekte niet alle dieren doden,want dan is hun gastheer dood en sterven ze ook uit.
      Toch zal er hoe dan ook wel iets gevonden worden,want gezonde egels gaan niet zomaar vanzelf ziek worden,ze kunnen heel veel hebben.Meer en meer zal info verzamelen en kennis van de ziektegevallen uitwijzen wat de echte hoofdoorzaak is.
      In vergelijk bestaat er iets zoals de konijnenziekte die optreedt in de vrije natuur,maar bij egels is er geen overbevolking;integendeel het gaat jaarlijks de andere kant op.Verzwakte egels ook niet,omwille van de laatste zachte winters,of juist te weinig wintetslaap?
      Inderdaad een goedaardig zwak virus kan vlug muteren in een dodelijk,dat weten we nu allen.
      Hopelijk gaat het vanzelf uitdoven..en blijven onze 3 vogelvrije egels en hun evt jonkies allen gezond!

      • Egelbescherming Nederland
        | Beantwoorden

        Beste Paul,

        De verspreiding van de egelziekte 2020 is zo breed dat er geen geografische conclusies getrokken kunnen worden. Wij vinden het net zo belangrijk als u dat alle informatie omtrent de verspreiding, de oorsprong, het verloop en de aantallen geïnventariseerd worden, zodat we zo snel mogelijk antwoorden op al onze vragen kunnen krijgen. Dit valt niet mee, omdat er voor het wildlife in Nederland geen geld ter beschikking is en bijna alle instanties die aan de bestrijding van deze egelziekte meewerken, dit op vrijwillige basis moeten doen.

        Komende week zullen wij weer met een update komen.

        Met vriendelijke groet,

        Jenny Kleve

  10. Jurriaan Ahsmann
    | Beantwoorden

    Goedemiddag,
    Ik lees in een antwoord op een eerdere mail dat je bij iedere egel die je overdag in je tuin aantreft, kunt denken dat het een zieke egel betreft. Ik zag vandaag voor het eerst overdag een egel in de tuin die stil bleef zitten. Ik heb geen zweren of iets dergelijks gezien. Is er in deze situatie reden om voor deze egel de dierenambulance te vellen of hem weg te brengen naar een opvangplaats voor egels?
    Met vriendelijke groet.

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Jurriaan,

      Excuses voor de late reactie. Wij adviseren iedereen die vragen heeft over een mogelijk zieke of gewonde egel nooit te mailen, maar rechtstreeks telefonisch contact op te nemen met de dichtstbijzijnde opvang. Alle tijd en zorg gaat in eerste instantie naar de dieren. Hierdoor loopt de afhandeling van berichten vertraging op.

      Mocht u een egel overdag zien, is het meestal een teken dat het niet goed met de egel gaat. wij adviseren dan om dan direct telefonisch contact te zoeken met de dichtstbijzijnde egelopvang, omdat dan in gezamenlijk overleg bepaald kan worden wat het beste is om te doen.

      Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u ons ook altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

      Met vriendelijke groet,

      Jenny Kleve

  11. Jo Borgman
    | Beantwoorden

    Vraag.
    Heb geprobeerd om vaste donateur te worden.
    Waarom kan dit alleen als je internet bankiert.
    Zou een machtiging afgeven, voor de mensen
    die niet aan internetbankieren doen een optie zijn.

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Jo,

      Excuses voor de late reactie. Door COVID-19 zijn de mensen vaker thuis en worden er meer dieren gevonden. Bij de opvang stromen de dieren dan ook binnen, aan de ene kant heel erg fijn voor ze, maar met een structureel tekort aan mensen tezamen met de vakantieperiode is het heel erg moeilijk om alle dieren de zorg te geven die zij nodig hebben. Wij zijn dan ook heel blij met uw hulp!

      Online bankieren is voor ons het makkelijkste en het snelste te verwerken, maar wij kunnen u een automatische incasso toesturen en deze is op ieder moment opzegbaar. Een mail volstaat waarna de incasso wordt stopgezet.

      Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen.

      Met vriendelijke groet,

      Jenny Kleve

  12. Paul
    | Beantwoorden

    We weten al zeker dat dieren die ondervoed zijn,ook een tot sterk verzwakte weerstand hebben.
    Dan is het vatbaar voor allerlei besmetting.Zelfs onderhuidse bacterien in rust kunnen dan explosief en dodelijk toeslaan.
    Hier en daar werd de difterie besmetting gevonden.maar de mens is ingeent.
    Nu komt het ‘kurkdroge ‘klimaat hier erbij en dat al een hele tijd.Zodus ook insecten zijn er weinig en de egeltjes gaan steeds maar verzwakt in winterslaap.Dan is het ook weer een kwakkelwinter ,zodat de dieren eigenlijk nooit diep in winterslaap kunnen blijven.Dit geeft dan weer een extra belasting en energieverlies.

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Paul,

      Het is helemaal correct wat u stelt. Egelbescherming Nederland strijdt al jaren voor aandacht vanuit de politiek voor de achteruitgang van de egelpopulatie in Nederland. Het terugdringen van het leefgebied, de verschraling van het voedselaanbod en het onverminderd gebruik van gif tast de populatie, maar vooral ook de conditie van de egels en andere dieren in Nederland aan. Dit zorgt ervoor dat een uitbraak zoals van Egelziekte 2020 een makkelijker voedselbodem vindt, maar is niet de oorzaak van de ziekte. Daar is deze te besmettelijk voor, wat wijst op een virus of bacteriële infectie. Wel is de vatbaarheid hiervoor veel groter dan bij een gezonde populatie met een uitgebalanceerd voedselaanbod. We zitten in het drukste seizoen van het jaar, waardoor er minder tijd en aandacht besteed kan worden aan de Egelziekte 2020, maar Egelbescherming Nederland blijft er alles aan doen om verder te gaan met het onderzoek. Het vinden van de oorzaak en nog beter mogelijk een vaccin blijft een van onze prioriteiten.

      Met vriendelijke groet,

      Jenny Kleve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *