WAAROM KRANTEN IN GOEDE EGELHUIZEN WEL WERKEN

met 10 reacties

Op onze vorige post over het inrichten van egelhuizen is veel reactie gekomen. Vooral op ons advies om op de bodem een laag kranten te leggen. Bij veel mensen geeft dit problematiek terwijl bij Egelbescherming Nederland wij al 25 jaar werken met een laag kranten op de bodem en dat geeft zelden a nooit problemen. De volgende redenen kunnen problemen met kranten geven:

  • Het huis isoleert en ventileert niet goed waardoor er te veel vocht in het huis is en de kranten nat worden wat natuurlijk nooit mag gebeuren.
  • Het huis staat niet op klosjes en op stenen waardoor het vocht uit de grond omhoogtrekt.
  • Het huis staat niet beschut en donker maar in volle weersomstandigheden. Hierdoor vangt het de volle regen lagen en sneeuw lagen en wordt het door en door nat.
  • Het egelhuis is van hout maar niet aan de buitenkanten behandeld met natuurvriendelijke beits of verf.
  • Het egelhuis is gemaakt van een materiaal wat vocht binnen vasthoudt waardoor de vochtigheidsgraat binnen zo hoog wordt dat de kranten niet hun natuurlijke functie uit kunnen oefenen. Dat betekent dat ze alleen maar natter en natter worden. In een goed egelhuis nemen kranten juist vocht op zoals urine en ander vocht en door de goede ventilatie laten ze dat ook weer los waardoor je altijd een droge bodem hebt.

Het is dus belangrijk om een goed egelhuis te hebben wat groot genoeg is om de egel maanden in te laten slapen. Daarnaast moet het egelhuis goed ventileren en een goede luchtcirculatie hebben. Daarom dienen er altijd luchtgaten tegenover de ingang aan de achterkant en dan hoog in het huis geboord te worden zodat die luchtcirculatie op gang gebracht kan worden.

Het materiaal van een egelhuis is ook van groot belang. Rieten huizen met plastic, plastic huizen, betonnen huizen, vazen van keramiek en dergelijke houden allemaal vocht vast. En vocht is nou precies waar de egel zo ziek van wordt. De longproblematiek bij egels is de afgelopen jaren enorm toegenomen en wij doen onderzoek of er een relatie bestaat tussen de vaak inferieure egelhuizen en de longproblematiek op grote schaal zoals die nu onder de egels heerst.

Op dit moment is het erg moeilijk om een goed egelhuis te krijgen. Het XXL-egelhuis van Vivara is uitverkocht en het nieuwe egelhuis wat in ontwerpfase is, is nog niet te koop. Wij adviseren zelfs liever om tijdelijk geen egelhuis te plaatsen dan te gaan kiezen voor huizen waar een egel de winter niet in door kan brengen. Laat dan de egel zelf een goede plek vinden. Nog beter, maak zelf een egelhuis aan de hand van de bouwtekening die te vinden is op www.egelbescherming.nl. Deze bouwtekening is inmiddels ook verouderd en ook daar zijn we met een nieuw ontwerp bezig, maar ook die zit nog in de testfase.

Verder zien we dat mensen nog vaak het egelhuis opvullen met verkeerde materialen wat juist vocht aantrekt in plaats van vocht weet af te voeren. Krantensnippers zijn natuurlijk uit den boze, maar ook materialen van stof en dergelijke worden te nat en blijven te nat wat slecht is voor de egel. Een egelhuis tweederde tot driekwart vullen met het liefst kurkdroog blad uit de natuur, of anders een mengsel van hooi en stro, is nog steeds het beste alternatief. Vaak stoppen mensen maar een laagje vulmateriaal in de egelhuizen. Egels houden ervan om helemaal onder een berg blad of een mengsel van hooi en stro te kruipen. Zorg ervoor dat het huis altijd tweederde tot driekwart gevuld is. Leg op een droge plek ook wat beddingmateriaal neer zodat de egel zelf bij kan vullen. Controleer ook af en toe of het vulmateriaal nog voldoende hoog is of dat er weer wat aangevuld moet worden. Mocht u vragen hebben of uw egelhuis wel geschikt is om egels in te laten overwinteren? Stuur dan een mail naar info@egelbescherming.nl. Zet hier de afmetingen van het egelhuis in, welk materiaal u gebruikt als opvulmateriaal of nestmateriaal en voeg ook een aantal foto’s van het egelhuis toe en ook de plek waar het egelhuis geplaatst is.

Wij zullen per huis aangeven wat de sterke en zwakke punten van het huis zijn en u adviseren wat u eventueel beter kan doen. Het is in ieder geval erg mooi om te zien hoeveel mensen iets (willen) doen voor de egels in hun omgeving!

 

 

10 Responses

  1. Eva hoebink
    | Beantwoorden

    Nog even kranten voor op de bodem. Ik heb niet zien staan dat de drukinkt een erg o ngezonde factor is waardoor het ook voor andere dieren wordt afgeraden als bodembedekking. Ik vind het juist een afrader ipv aanrader. In de natuur is het gewoon aarde met blad en erop zodat het vocht wegkan en geen dichte bodem. Een goed huis ventileert voldoende. Egelhuis

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Eva,

      Dank voor uw bericht.

      Onze adviezen zijn natuurlijk gericht op extra hulp voor de egels. Dus als er geen natuurlijke huisvesting voldoende aanwezig is, dan geven wij aan op basis van 25 jaar ervaring, wat de beste alternatieven zijn. Voor de egelhuizen geldt dan dat dat houten huizen op pootjes zijn met een slurf eraan en nog een aantal andere eisen.

      Van de drukinkt hebben egels gelukkig geen last, zo lang er maar goede egelhuizen gebruikt worden waar de ventilatie en luchtcirculatie goed geregeld is.

      Met vriendelijke groet,

      Jenny Kleve

  2. Marja
    | Beantwoorden

    Wanneer is naar verwachting het nieuwe ontwerp van het xxl egelhuis te koop?

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Marja,

      Dank voor uw bericht.

      Wij hebben deze vraag ook uitstaan bij Vivara en hebben ook samen met hen een nieuw egelhuis ontwikkeld, die aan onze laatste eisen voldoet. Wij hopen dat dit nieuwe model binnen afzienbare tijd beschikbaar komt. Zodra wij meer weten, zullen wij dit via onze social media kenbaar maken.

      Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

      Met vriendelijke groet,

      Jenny Kleve

  3. Charry
    | Beantwoorden

    Ik heb 3 egelhuizen in verschillende maten en de kleinste worden gebruikt om overdag te slapen.
    Het grootste huis is 80 x 40 x40 l.br.h.
    Gevuld met stro
    en kranten.
    Hier slapen ze niet in in de andere twee wel 50 x 35 x45 l.br.h.
    Het 3e huisje is de kleinste 33.8 x 36.2.x26.0.
    Slapen ze toch liever in een klein huisje?
    In iedergeval bij mij wel.
    Ik heb 3 camera’s staan en het is ontzettend leuk om hun te volgen en meer over het gedrag te weten te komen.

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Charry,

      Fijn dat u zo goed voor de egels in uw omgeving zorgt. Egels kiezen een egelhuis op locatie, beschutting en rust uit. Kleine egelhuizen zijn alleen maar geschikt voor incidentele overnachtingen omdat de lucht- en vochtcirculatie in kleine egelhuizen onvoldoende is. Als een egel daar zijn winterslaap in houdt, ontwikkelen zich longproblematiek en schimmelinfecties. Ook voor egels met jongen (dit kan tot 10 jongen oplopen!) is een klein egelhuis niet geschikt.

      Dat de egels een voorkeur voor het kleinste huis ligt dus vermoedelijk aan de locatie. U zou het kleinste huis kunnen gebruiken als voederplek voor de egels en het grootste egelhuis op de plek kunnen zetten van het kleinste huis.

      Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

      Met vriendelijke groet,

      Jenny Kleve

  4. Ruud
    | Beantwoorden

    Omdat er egels in mijn tuin scharrelen heb ik maar eens een paar overwinter huisjes gemaakt. Deze zijn 40x30x30 en hebben een schuin oplopende ingang.
    Ik denk dat de afmetingengen wel goed zijn, maar is de schuine ingang een probleem?

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Ruud,
      Wat fijn dat steeds meer mensen de egels in hun omgeving willen helpen.
      Zonder foto’s van het egelhuis kunnen wij helaas geen inschatting maken of het de schuin oplopende ingang wel of niet geschikt is voor egels.
      Hiervoor ontvangen wij graag foto’s op info@egelbescherming.nl met verwijzing naar deze vraag.

      De maat van het egelhuis dient aan de binnenkant minimaal 50 lang x 40 breed en 40 hoog te zijn. Deze hoogte is noodzakelijk voor een optimale lucht- en vochtcirculatie in het egelhuis. Hiervoor moeten ook minimaal 5 luchtgaten van 2 cm doorsnede, aangebracht worden aan de bovenzijde van de achterkant, de wand tegenover de ingang dus.
      Een vochtig onderkomen is zeer schadelijk voor de gezondheid van de egels. De conditie van de egels gaat al jaren achteruit, te kleine, slecht ventilerende egelhuizen, verslechteren vooral de longen en veroorzaken schimmelinfecties.

      Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
      Met vriendelijke groet,
      Jenny Kleve

  5. Charry.
    | Beantwoorden

    Het is ook handig om een rattenluikje aan te brengen hiermee voorkom je dat ze het voer eten daar komen ze gegarandeerd op af.

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Charry,

      Om eerlijk te zijn is het niet helemaal duidelijk wat u bedoelt.
      Is uw opmerking dat er een soort luik moet komen dat de ratten er niet in kunnen, maar egels wel? Dat is zover wij weten nog niet uitgevonden. Ratten zijn super lenig en handig en komen, nog beter dan egels, waar ze maar willen.

      Ons advies is bij een overvloed aan ratten, om egels niet bij te voeren. Vroeg of laat gaan buren klagen en wordt de verdelgingsdienst ingezet. Hierbij komen zowel de ratten als de egels en andere dieren om.

      Wilt u graag op de hoogte blijven van ons werk? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

      Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

      Met vriendelijke groet,
      Jenny Kleve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *