Verstoorde winterslaap bij egels neemt toe

met 4 reacties

Functie winterslaap

Naarmate de herfst vordert neemt het voedselaanbod voor egels gestaag af. De insecten sterven een natuurlijke dood of trekken diep de grond in om de winter te overleven. Amfibieën, als kikkers en salamanders, zijn koudbloedig en zijn vooral op jacht als de zon schijnt, anders worden ze te traag. Dus ook zij houden een winterslaap waardoor het natuurlijke voedselaanbod voor de egels bijna helemaal opdroogt.

Daarom houden egels een winterslaap vanaf ongeveer eind november tot eind april, begin mei. Anders sterven egels letterlijk van de honger.

Oorzaken van te vroeg ontwaken uit de winterslaap:

  1. Te zwak of te klein/jong. Egels met ondergewicht of jonge egels die laat geboren zijn, hebben niet genoeg tijd gehad om op gewicht te komen en kunnen daardoor niet in winterslaap gaan.
  2. Groen onderhoud door particulieren en gemeenten in het vroege voorjaar zorgt ervoor dat vele egels verstoord worden in hun winterslaap, hun overwinteringsplek kwijt zijn en hongerig gaan zwerven op zoek naar eten.
  3. Ongeschikte, te natte/vochtige en daardoor te koude onderkomens zorgen ervoor dat egels of sterven tijdens hun winterslaap of te vroeg uit hun winterslaap ontwaken.
  4. Klimaatverandering zorgt ervoor dat het steeds vroeger warmer wordt. Dat komt vooral voor als de slaapplek niet goed beschut en op een donkere plek gesitueerd is. Deze warmt dan te snel op wat de egel doet ontwaken.
  5. Te vroeg teruggeplaatste egels in de natuur hebben weinig overlevingskansen in de winter. Zij hebben nog geen goede slaapplek en er is nog geen voedselaanbod op gang gekomen. De internationale richtlijn voor het terugplaatsen van egels in de natuur na de winter is na Ijsheiligen (medio mei). Door de opwarming van de aarde is begin mei steeds vaker mogelijk.

Bijvoeren dus ook in de winter noodzakelijk

Bij Egelbescherming Nederland komen elk jaar meer meldingen binnen over te vroeg ontwaakte egels. Daarom adviseren wij iedereen om egels de hele winter door, bij te voeren met harde kattenbrokjes en vers water. Kattenbrokjes blijven lang goed en als ze niet gegeten worden, kunnen ze af en toe ververst worden. Gooi de overgebleven brokjes niet weg maar geef ze aan de vogels. De insectenetende vogels hebben het ook erg moeilijk in de winter.

Help mee in onze strijd om de egel en zijn leefgebied te beschermen en te behouden! Word donateur of doe een gift (https://www.egelbescherming.nl/steun-ons/word-donateur/), zodat we samen egels toekomst geven!

4 Responses

  1. Peter Ravesteijn
    | Beantwoorden

    Bij ons zijn de egels wakker geworden vorige week. 2 stuks zijn vertrokken. Waren wel goed op gewicht 1,2 KG voor de winterslaap.

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Peter,

      Dank voor de reactie. Wij adviseren wel om kattenbrokjes en vers water te blijven aanbieden omdat egels binnen een bepaald gebied regelmatig terugkeren op zoek naar voedsel. Het is dus fijn als er dan ook daadwerkelijk eten aantreffen. Dit verhoogt ook de kans dat zij zich in jullie buurt vestigen.

      Mocht je verder nog vragen hebben, dan kan je ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

      Hartelijke groet,

      Egelbescherming Nederland.

  2. Willems Willems
    | Beantwoorden

    Boj moj is er van de 4 ,1 kleinje vorige week teruggekomen hij xatin het hondenhok smakelijk te eten er heegt hel winter xoor voedsel gestaan zelfs vogels gaan er in om brokjes te pakken het hok staat .etervan mijn deur af zo leuk te zien heb er ook al een muisje gezien

  3. Danielle
    | Beantwoorden

    Wij hebben sinds een week een volwassen egel in onze tuin (gelokt) met kattenvoer en water. Na twee avonden heeft ze/hij zich in ons egelhok gesetteld. Er is onlangs even verderop een strook braamstruiken gesnoeid. Of het daarmee te maken heeft is een gok, maar daarna kwam de egel in onze tuin. Afgelopen herfst vonden we ook al een baby egeltje naast die struiken, op de stoep. Deze zit nu nog steeds bij een egelopvang. De buurt versteend steeds meer, dus makkelijk hebben egels en andere dieren het hier niet. We hebben informatie in de vorm van een A4-tje op onze schutting gehangen voor buren. Hopelijk gaan daardoor meer mensen in de wijk voor egels zorgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *