Egelhuis plaatsen
egels in uw tuin Egelbescherming Nederland

De grootste bedreiging voor de egel zijn kou en nattigheid gedurende de wintermaanden en het vroege voorjaar. Deze tijd van het jaar zijn ze gevoelig voor lage temperaturen, vocht en overstromingen. En er bestaat het gevaar dat hun nest verstoord wordt.
Biedt egels daarom een droge en beschutte plek waar ze een nest kunnen maken, waar ze kunnen overwinteren en jongen kunnen grootbrengen.

Onze tuinen worden meestal zo keurig onderhouden, dat er nauwelijks natuurlijke bescherming voorhanden is in de vorm van braamstruiken, heggen en omgevallen bomen. Hierdoor zijn sommige egels geneigd hun nest te bouwen op minder geschikte plaatsen zoals in afvalverbrandingshopen (waar ze kunnen verbranden), composthopen (waar ze doorspit kunnen worden) of in garages en kassen (waar ze opgesloten kunnen worden).

Het egelhuis is ontworpen om egels optimale overlevingskansen te bieden.
Uw hulp is daarbij dringend gewenst. U kunt zelf een huis maken (zie Bouwtekening Egelhuis onderaan de pagina).

LET OP!!!

Slakkenkorrels en insectenverdelgers zijn dodelijk voor egels. Kleine hoeveelheden van het gif kunnen op den duur te veel worden voor de egel die dergelijke beestjes iedere nacht eet. Ook de zogenaamde Ecokorrels raden wij af aangezien een aantal honden en katten erg ziek geworden zijn na het eten van deze korrels!
Laat geen blikjes en bekertjes slingeren. Egels kunnen er in vast komen te zitten.


Egels zijn goed voor uw tuin

Egels zijn natuurlijke bestrijders van schadelijke beesten als rupsen, slakken en maden. Zij zorgen voor een natuurlijk evenwicht in uw tuin zonder het gebruik van insectenverdelgers.

egels in uw tuin Egelbescherming Nederland

Is mijn tuin geschikt voor een egelhuis?
Egels komen voor in bijna geheel Nederland. Ze wonen zowel in woonwijken als op het platteland. Iedere tuin is geschikt, op voorwaarde dat de egel er in en uit kan. Zelfs als uw tuin omgeven is door een schutting zal de egel nog kans zien er in te komen, mits u zogenaamde egelpoortjes onder in de schutting maakt. Dat zijn vuistgrote openingen (14 bij 14 cm) onder in de schutting. Klik hier voor meer informatie over het plaatsen en inrichten van een egelhuis.

egels in uw tuin Egelbescherming Nederland

Wanneer is de beste tijd voor het installeren van het egelhuis?
Doe dit zo vlug mogelijk. In de periode van oktober tot maart hebben egels een plek nodig voor hun winterslaap. De nestbouw begint soms al in oktober. Sommige egels veranderen in februari nog van nestplaats. Daarom kunt u uw egelhuis op ieder tijdstip gedurende de winter plaatsen.
Van maart tot september hebben de vrouwtjesegels een veilige plek nodig om hun jongen groot te brengen. En van februari tot december moeten egels zonder jongen overdag een veilige schuilplaats hebben. Zo ziet u, het tijdstip maakt niet uit, het belangrijkste is dat u een egelhuis plaatst!

egels in uw tuin Egelbescherming Nederland

Waar plaats ik het egelhuis?
Zoek een rustige plek met wat bodembegroeiing. Zorg ervoor dat honden en spelende kinderen uit de buurt van het egelhuis blijven. Honden kunnen een egelhuis uitgraven en de egel in winterslaap doden.
Aangezien egels de grenzen van hun gebied graag onderzoeken, kan het nuttig zijn de ingang van het huis vlakbij een schutting te plaatsen. Zo zal de egel de opening makkelijker terug vinden. Egels zijn schuwe dieren, probeer daarom de ingang verborgen te houden voor andere dieren. Dit kan d.m.v. overhangende takken en bladeren. Weersta de verleiding de ingang zo te plaatsen, dat u de egel in en uit kunt zien lopen. De kans is groot dat het egelhuis dan niet gebruikt wordt!

noodactie2

Hoe plaats ik het egelhuis?
Vul het egelhuis half met dorre bladeren. Zet het huis op een paar tegels om rotting te voorkomen. Bedek het hele huis van buiten met bladeren of turfmolm, behalve de ingang en de ventilatiebuis. Deze laag vormt een extra bescherming tegen de kou. Leg er een oude mat of een stuk fijnmazig gaas overheen om wegwaaien van het blad te voorkomen.
Nadat het huis gebruikt is en weer verlaten, moet het worden schoongemaakt en voorzien van vers dor blad. Egels willen namelijk ieder jaar een nieuw nest bouwen. De beste tijd voor het schoonmaken is april/mei.

Hoe kan ik zien of het huis bewoond is?
Til in geen geval het dak op om te zien of er een egel in zit. U verstoort zo het dier en jaagt het weg, of het gaat dood van de kou.
Let op tekenen dat de egel in ieder geval in het huis is geweest. Dit kunnen pootafdrukken, uitwerpselen of verschoven bladeren zijn.

egels in uw tuin Egelbescherming Nederland

Hoe maak ik mijn tuin zo aantrekkelijk mogelijk voor egels?
Zorg voor een wild stukje tuin waar de egel meer voedsel en rust kan vinden en leg nestmateriaal op een plek om een nest te bouwen.
Zet kattenbrokjes en vers water neer (nooit melk!). De kans is op deze manier groot dat er iedere nacht één of meerdere egels in uw tuin te gast zijn.
Bevestig netten in de tuin (bijvoorbeeld ter bescherming van fruit en gewassen) zo strak mogelijk. Dit voorkomt dat de egels er in verward raken. Dit geldt ook voor tennisnetten etc. Hang deze een eindje van de grond.

egels in uw tuin Egelbescherming Nederland

Heel handig is een ‘katvrij’ egel voederhuis om het voer in te zetten. Een omgekeerd sinaasappelkistje met een plastic vuilniszak erop bevestigd tegen de regen, een vuistgrote egeldeur in de wand en zware steen op het dak verhindert dat honden of katten het huisje omgooien.
Zorg ervoor dat de egel de tuin in en uit kan doormiddel van een opening in de heg/schutting. Egels leggen soms hele afstanden af op zoek naar eten.
Dek uw vijver, zwembad of wildrooster goed af zodat de egel er niet in kan vallen. Maak een trapje in de vijver of hang gaas langs de randen.


Bouwtekening egelhuis HedgyHome 1.0

Hierbij de bouwtekening van het egelhuis van de Egelbescherming Nederland. De Egelspecial Egelhuizen in gebruik bevat tips en uitgebreide informatie over hoe een egelhuis te bouwen, maar ook hoe deze goed te plaatsen, te onderhouden en wat te doen bij egels in nood in de tuin.

U kunt hier ons boek Egelhuizen in gebruik kopen.