Help ons in de strijd tegen de rieten egelhuizen!

Egels zijn erg populair. Hierdoor zijn egels ook een commercieel product geworden en zijn er helaas veel inferieure producten op de markt. Mensen denken vaak een goed product aan te schaffen en deze blijkt dan vaak minder goed voor egels te zijn. Denk voornamelijk aan egelvoer of egelhuizen.

Dit betreft ook de diverse modellen rieten egelhuizen. Egelbescherming Nederland adviseert om geen egelmanden te kopen. De redenen zijn:

  1. Door het plastic aan de onderkant van de mand, wordt vocht niet afgevoerd maar druppelt dit juist terug over de egel heen. Vocht is zeer gevaarlijk tijdens de winterslaap i.v.m. schimmel en schurft.
  2. Er zit geen bodem in, waardoor vocht omhoogkomt.
  3. De slurf is heel kort waardoor andere dieren makkelijk bij de slapende egel binnen kunnen komen.
  4. Zonder plastic aan de bovenkant stroomt regen, sneeuw en ander vocht gewoon naar binnen.
  5. De mand is heel erg licht en voor grotere dieren, vossen en honden, makkelijk omver te werpen.

Verder adviseren wij om de egels goed bij te voeren met kattenbrokjes en vers water neer te zetten. Het voedsel mag nooit in een nachtverblijf geplaatst worden en dient op minimaal 3 tot 4 meter afstand van het nachtverblijf geplaatst te worden. Omdat dit andere dieren kan aantrekken en daarmee de egel juist kan verjagen.

Verspreid dit bericht zodat mensen weten dat ze de rieten egelhuizen niet moeten kopen. Mocht u toch al een rieten egelhuis in bezit hebben, dan kunt u deze altijd gebruiken als droge egel voederplek, maar nooit als nachtverblijf.

Egelhuis van natuurmonumenten

Dit huis voldoet ook niet aan de eisen van een goed egelhuis. Het is te klein en heeft geen ventilatie.