Winterslaap en bijvoeren

met Geen reacties

“De egels in mijn tuin zijn nog wakker, hoort een egel niet al in winterslaap te zijn? Ik zie een kleine egel in de tuin, overleeft deze egel de winter? Wanneer moet ik stoppen met bijvoeren? Houd ik de egel niet uit zijn winterslaap als ik blijf bijvoeren?“

Vragen waar veel mensen op dit moment mee zitten. Het klopt dat de meeste volwassen egels nu al in winterslaap zijn of snel zullen gaan als zij de kans hebben gehad om op voldoende gewicht te komen. Vooral de jonge egels die dit jaar geboren zijn, zijn nog volop actief omdat hun vetlagen nog onvoldoende opgebouwd zijn. Egels ontvangen een signaal zodra hun lichaam klaar is voor de winterslaap. Wist u dat 75% van de jonge egels zijn eerste winterslaap niet haalt of overleeft? Dit komt omdat er nu al amper tot geen voedselaanbod meer is. Ze zijn dus in deze periode volkomen afhankelijk van het bijvoeren door de mens.

Egelbescherming Nederland adviseert dan ook om egels het hele jaar door bij te voeren met kattenbrokjes en vers water. Hiermee vergroot u de kans dat egels de winter overleven.

Door ook de hele winter te zorgen dat de egels toegang hebben tot voedsel, kunnen egels die tussendoor wakker worden bij eten en weer in winterslaap gaan. Het bijvoeren verhindert de egels dus niet om in winterslaap te gaan. Zorg dat er altijd voedsel de volgende dag overblijft, want u kunt egels niet overvoeren. Zorg wel dat de kattenbrokjes droog staan en ververs ze regelmatig.

Ziet u een (jonge) magere egel overdag rondlopen of ziet u een egel open en bloot liggen? Neem dan altijd contact op met de dichtstbijzijnde egelopvang of Egelbescherming Nederland op: 06-188 19 576.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.