Telegraaf: Mysterieuze ziekte richt slagveld aan onder egels: ’Het is beangstigend’

met Geen reacties

Delft – Een nieuwe, onbekende ziekte richt sinds een aantal weken een slagveld aan onder egels. De zoogdieren vallen na een lijdensweg bij bosjes om. Egelbescherming Nederland luidt de noodklok, nu onderzoekers in het duister tasten over de oorzaak van de zeer besmettelijke ziekte.

„Het is beangstigend. de ziekte is vanuit België ons land binnengekomen en verspreidt zich razendsnel via Limburg en Brabant over de andere provincies. Er zijn al honderden dodelijke slachtoffers”, „De egels hebben wonden en abcessen op hun kop en poten en sommige zijn benauwd. We weten nog steeds niet of het om een virus gaat of een bacteriële infectie. In de 24 jaar dat ik dit werk doe, heb ik me niet eerder zoveel zorgen gemaakt als nu”, zegt voorzitter Jenny Kleve van de Egelbescherming Nederland. „Er zijn diverse secties uitgevoerd maar we staan nog altijd voor een raadsel.”

IC-ruimte nodig
Omdat het om een nieuwe en besmettelijke ziekte gaat treft Egelbescherming Nederland maatregelen. „Om verder onderzoek te kunnen doen en de ziekte onder controle te krijgen, hebben ook wij een quarantaine en ic-ruimte met beschermende middelen hard nodig. Het is van levensbelang om de besmette egels, die bij de opvang binnenkomen, te kunnen scheiden van de niet-besmette egels.”

Vanwege de ‘enorme anslag’ op de egelstand, is er met spoed een werkgroep (‘Egelziekte 2020’) opgericht, waar ook het RIVM, Universiteit Utrecht, Universiteit Gent, het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) en een aantal dierenartsen deel van uitmaken. In een gezamelijke verklaring schrijven zij dat ze hopen snel een oorzaak te vinden: „Maar dit zal nog een lange weg zijn. vooral ook door de beperkingen door Covid-19 en de beperkte capaciteit om autopsie op de slachtoffers te doen.”

„Het is vijf voor twaalf”
Volgens de experts is het ‘vijf voor twaalf’, aangezien egels zich in mei en juni voortplanten. „Door de paringstijd zoeken de dieren elkaar juist nu op en ook de jonge egels zullen weer door hun moeder besmet raken. Besmetting zal hierdoor nog sneller plaatsvinden.”

Lijst van bedreigde diersoorten
Egelbescherming Nederland wedijvert er al jaren voor dat de egel op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten komt. „De egel is een soliteir dier dat ‘s nachts leeft en is om die reden moeilijk te tellen. Maar aan de hand van het aantal dode dieren zien we elke acht jaar een halvering. Ook is er een sterke daling in de leeftijd van de egels die bij de opvangen worden binnengebracht. Ze worden steeds jonger en dat is zeer verontrustend. Vooral ook omdat de egel juist een heel sterk dier is.”

Naast de onbekende ziekte die om zich heen grijpt, zijn er ook grote zorgen over de aanhoudende droogte. „Hierdoor raken de dieren ondervoed.” De Wildopvang Delft e.o., die in deze periode vijf keer zoveel egels moet verzorgen als normaal, ziet dat de dieren zich hierdoor nauwelijks kunnen voortplanten. „De droogte in combinatie met de ziekte is desastreus”, zegt voorzitter Willeke van den Heuvel. „Ik ben dan ook heel erg bang dat de egelstand zo hard achteruit holt, dat we ze straks nauwelijks meer zullen zien. Dat mogen we toch niet met z’n allen laten gebeuren?”

De werkgroep Egelziekte 2020 is een actie begonnen om de quarantaineruimte te kunnen realiseren. De verwachting is dat de speciale afdeling ten minste tot 1 januari 2021 open zal moeten blijven. „Maar door de enorme hoge besmettingsgraad is het aannemelijk dat dit nog veel langer gaat duren.”

Lees hier het PREMIUM-artikel terug:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *