Een ongeluk zit in een klein gaatje….

met 4 reacties

Egels zijn nieuwsgierige dieren en steken overal hun neus in. Vooral als ze eten ruiken zoals de heerlijke kattenbrokjes in de egelvoederhuizen.

Hiervoor worden vaak plastic bakken gebruikt met open handgrepen. Egelbescherming Nederland is geen voorstander van het gebruik van deze bakken om de volgende redenen:

 1. Zodra de temperaturen in Nederland weer oplopen, stijgen deze ook tot tropische hoogte in de plastic bakken. Vleesproducten, ook de droge kattenbrokjes, verliezen hierdoor snel hun smaak maar kunnen ook bederven. Er staat niet voor niets op de verpakkingen dat je deze droog en koel moet bewaren.
 2. In een aantal bakken welke gebruikt worden zitten soms openingen die als handvatten moeten dienen. Deze zijn voor nieuwsgierige egels gevaarlijk. Zie de foto waar een egeltje vast zit in een hekwerk, wat zelfs nog kleiner is dan de opening in het krat. Vele dieren sterven jaarlijks omdat ze te laat gevonden worden of gestikt zijn.

Egelbescherming Nederland ontwikkelt, samen met Lucas Rengers (vrijwilliger bij de Egelbescherming), een egelvoederhuis welke veilig is voor de egel. Ook kijken we naar mogelijkheden waarbij iedereen kan genieten van de egels in hun tuin, zonder deze te storen. Tevens zullen wij de komende maanden resultaten laten zien van verschillende temperatuurmetingen die ontstaan in voederhuizen in de zon, waaronder de plastic bak. Wij houden jullie op de hoogte!

Zoek je nog een leuk (Moederdag)cadeau? Bestel dan ons nieuwe magazine Egels & Eekhoorns voor € 6,95 excl. verzendkosten. De gehele opbrengst gaat naar de egels toe!

4 Responses

 1. dick
  | Beantwoorden

  Gewoon een voerbak onder afdakje plaatsen. Daar omheen gaasrekken met aan één kant een ingang van steigerhout 11 x 11 en 20 lang.
  Ingang afgezet met een paar stokken in de grond gestoken zodat ook jonge katten er niet door kunnen. Luikje in het gasrek zodat je zelf bij de voerbak kunt.
  Widcamera erop richten en zie wat er gebeurt. Leuk. Leerzaam. Voor een paar tientjes heb je jarenlang plezier en de egels eten.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Dick
   Dank voor je reactie.
   Het werken met gaas raden wij ten zeerste af. Te vaak raken egels verstrikt in gaas en doordat ze blijven wringen, ontstaan er vaak sneden en andere ellende

   De toegang tot een voederhuis moet ook minimaal 13 x 13 cm zijn zodat zwangere vrouwtjes er ook veilig doorheen kunnen.

   Wilt u graag op de hoogte blijven van ons werk? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

 2. Onbekend
  | Beantwoorden

  Wij hebben een gat aan de zijkant van een onbewerkt fruitkistje gemaakt. Waar we een 90 graden PVC buis met een diameter van 12,5 cm in hebben geplaatst. De egel kan moeiteloos in het egelvoederhuisje (fruitkistje op zijn kop) komen en de katten kunnen er niet bij. Het voederhuisje staat in de schaduw. Wij hebben ook een wildcamera geplaatst.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste,
   Dat klinkt goed. Mochten jullie mooie of leuke opnames hebben die jullie met ons willen delen, dan ontvangen wij die graag.
   Keep up the good work. Alleen samen kunnen we de egels toekomst geven!

   Wilt u graag op de hoogte blijven van ons werk? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *