Helden tegen wil en dank!

met Geen reacties

Dierenleed in de oorlog, een onderbelicht aspect van de oorlog. Eer daarom vanavond ook de dieren die ingezet worden in de oorlog. Er wordt niet heel veel aandacht besteed aan de bijdragen die dieren elke oorlog leveren.

Laten wij met elkaar daar ook even bij stil staan als wij al die miljoenen mensen herdenken die gesneuveld, vermoord of gestorven zijn in oorlogstijd.

Olifanten, paarden, honden, dolfijnen, duiven, ezels, ratten en vleermuizen zijn het meest ingezet bij acties. Zij trotseerden toen en nu nog steeds, vele gevaren en hielpen hun menselijke en ook vaak onmenselijke bazen bij hun strijd.

Voor vervoer, opsporing vijanden en explosieven maar ook beladen met explosieven werden zij op zelfmoordmissies gestuurd om tanks en daarmee zichzelf op te blazen. Miljoenen dieren vonden zo de dood. Er zijn zelfs massagraven voor paarden uit de Eerste Wereldoorlog gevonden.

Daarnaast heerst er bijna altijd honger in oorlogsgebieden en eindigen honden, katten, vogels, maar ook egels en eekhoorns in de pot.

4 mei, dodenherdenking, een mooi moment om hierbij stil te staan en onze trouwe viervoeters en andere zoogdieren en vleugelachtigen, te danken voor hun enorme bijdrage en moed in bizarre tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *