Help er lopen jonge egels in mijn tuin!

met Geen reacties

Egelbescherming Nederland en de opvangcentra worden overspoeld met berichten dat er jonge egels overdag en ’s nachts aangetroffen worden in de tuin. Het is heel moeilijk om te bepalen wanneer een jong dier wel of geen hulp nodig heeft. Het uitgangspunt blijft altijd dat als een egel overdag zichtbaar is, dit in bijna alle gevallen een slecht teken is. Alleen door het enorme voedselgebrek in de natuur komt het nu nog vaker voor dat egels zich overdag laten zien van pure honger.

Dit alles maakt het niet makkelijk om een eensluidend advies te geven wat te doen als u overdag een (kleine) egel ziet. Het beste advies is om de dichtstbijzijnde egelopvang of de Egelbescherming te bellen en dan de volgende informatie verzameld te hebben:

  1. Foto van de egel.
  2. Het gewicht van de egel.
  3. Zitten er vliegen of eksters bij?
  4. Is de egel actief of is het sloom of ligt het zelfs in het volle zicht?
  5. Hoe lang is de egel al overdag zichtbaar?
  6. Wordt er actief bijgevoerd? Is er altijd voldoende voedsel voor de egel ter beschikking?
  7. Is er voldoende nestgelegenheid waar de egel zich overdag kan schuilhouden en in kan slapen?

Pas aan de hand van deze gegevens kan in samenspraak met de opvang bepaald worden of volstaan kan worden met flink bijvoeren en in de gaten houden tot en met het meteen opnemen omdat het dier snel hulp nodig heeft.

Mensen vragen vaak bij welk gewicht het wel of niet goed is. Helaas kan ook daar geen eensluidend antwoord op gegeven worden. Een iets grotere egel van 250 gram is danig ondervoed en zal hulp nodig hebben. Een kleintje van 250 gram van begin oktober die zich alleen maar ’s nachts laat zien, kan een goede kans maken (afhankelijk van het weer), maar zal eind november de winter niet levend doorkomen. Dit alles laat zien dat het van heel veel factoren afhangt of een dier wel of geen hulp nodig heeft. Algemene richtlijnen die te pas of te onpas gegeven worden, kunnen helaas niet gegeven worden.

Voor jonge egels adviseren wij om kittenbrokjes en water bij te voeren. Kittenbrokjes zijn rijker aan voedsel en dat kunnen dieren in het wild goed hebben. Betreft het een moeder met jongen, dan adviseren wij daarnaast nog een schaaltje met gewelde brokjes neer te zetten, omdat deze kleintjes nog een melkgebit hebben en moeten wennen aan hard voedsel.

Mocht u vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen: info@egelbescherming.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *