Help ons in de strijd tegen de rieten egelhuizen!

met 20 reacties

Egels zijn erg populair. Hierdoor zijn egels ook een commercieel product geworden en zijn er helaas veel inferieure producten op de markt. Mensen denken vaak een goed product aan te schaffen en deze blijkt dan vaak minder goed voor egels te zijn. Denk voornamelijk aan egelvoer of egelhuizen.

Dit betreft ook de diverse modellen rieten egelhuizen. Egelbescherming Nederland adviseert om geen egelmanden te kopen. De redenen zijn:

 1. Door het plastic aan de onderkant van de mand, wordt vocht niet afgevoerd maar druppelt dit juist terug over de egel heen. Vocht is zeer gevaarlijk tijdens de winterslaap i.v.m. schimmel en schurft.
 2. Er zit geen bodem in, waardoor vocht omhoogkomt.
 3. De slurf is heel kort waardoor andere dieren makkelijk bij de slapende egel binnen kunnen komen.
 4. Zonder plastic aan de bovenkant stroomt regen, sneeuw en ander vocht gewoon naar binnen.
 5. De mand is heel erg licht en voor grotere dieren, vossen en honden, makkelijk omver te werpen.

Verder adviseren wij om de egels goed bij te voeren met kattenbrokjes en vers water neer te zetten. Het voedsel mag nooit in een nachtverblijf geplaatst worden en dient op minimaal 3 tot 4 meter afstand van het nachtverblijf geplaatst te worden. Omdat dit andere dieren kan aantrekken en daarmee de egel juist kan verjagen.

Verspreid dit bericht zodat mensen weten dat ze de rieten egelhuizen niet moeten kopen. Mocht u toch al een rieten egelhuis in bezit hebben, dan kunt u deze altijd gebruiken als droge egel voederplek, maar nooit als nachtverblijf.

20 Responses

 1. Ellen
  | Beantwoorden

  Rieten huisjes zijn bij Ranzijn tuincentra te koop momenteel MET kaartjes eraan van NATUURMONUMENTEN?????🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Ellen,

   Dank voor uw bericht. Wij zijn met Natuurmonumenten in gesprek om de rieten manden uit hun assortiment te krijgen. Ondanks toezeggingen van Natuurmonumenten, blijkt dat de rieten manden nog steeds verkocht worden. We blijven ons best doen om inferieure egelhuizen uit het assortiment te krijgen.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve

 2. Just de Jong
  | Beantwoorden

  Goeden avond,
  Ik kom er niet achter welk merk kattenvoer het beste is voor de egels, kunt U mij svp hierover berichten. Tot nu toe voer ik iedere avond speciaal egelvoer van Welkoop.
  Er loopt bij mij momenteel nog een klein egeltje rond, die van rond 18.00 tot07.15 uur , met tussenpozen aan het eten is. De “dikzakken” zie ik niet meer. De gedroogde meelwormen vindt hij het lekkerst, want die zijn altijd weg.
  M.vr. Just de Jong

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Just,

   Dank voor uw bericht. In principe zijn alle soorten kattenvoer in Nederland van redelijke tot goede kwaliteit. Waar u vooral op moet letten is het vleesgehalte. Hoe hoger het vleesgehalte, hoe beter geschikt voor egels.

   Het beste wat u een egel kunt geven zijn kattenbrokjes en natuurlijk vers water. Egels zijn erg populair, maar daarmee zijn egels ook een commercieel product geworden. Het zogenaamde speciale egelvoer is niet uitgebalanceerd en bevat vele componenten die niet geschikt zijn voor egels, zoals bijvoorbeeld pinda’s, meelwormen en dergelijke.

   Daarnaast wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan naar het effect van meelwormen op de botten van egels en daaruit blijkt dat meelwormen absoluut niet goed zijn voor egels.

   We horen graag hoe het met het kleine egeltje is afgelopen en of deze nog steeds zichtbaar is.

   U kunt ons ook altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve

   • Fam
    | Beantwoorden

    Hallo,
    Wij hebben afgelopen avond/nachten ook een egel op bezoek gehad en willen hem een onderkomen aanbieden.
    Wat is meest geschikte huisje dat je id winkel kan kopen, heb inmiddels begrepen dat een rietenhuis niet de juiste oplossing is.

    Wij horen graag

    Fam Houtkamp-Albers
    Alkmaar

    • Egelbescherming Nederland
     | Beantwoorden

     Beste familie Houtkamp-Albers,
     Fijn dat u de egels wilt helpen. Op dit moment zijn er geen geschikte huizen te koop. Wel heel veel huizen die allemaal niet aan de eisen voldoen die Egelbescherming Nederland aan een egelhuis stelt. Daarom zijn wij in samenwerking met Vivara een egelhuis aan het ontwikkelen wat wel goed is. Wanneer dit in productie genomen wordt, laten we dit via de website, onze social media en onze nieuwsbrief weten. Aanmelden kan via deze pagina.

     Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
     Met vriendelijke groet,
     Jenny Kleve

 3. Irene
  | Beantwoorden

  Welk egelhuis adviseren jullie wel?

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Irene,

   Dank voor uw bericht.

   Op dit moment zijn er geen geschikte egelhuizen te koop. Wel heel veel huizen die helaas niet aan de eisen voldoen die wij aan een egelhuis stellen. Daarom hebben wij in samenwerking met Vivara een egelhuis ontwikkeld wat wel aan onze eisen voldoet. Dit egelhuis zou ondertussen in productie moeten zijn en binnen afzienbare tijd te verkrijgen zijn.

   Wanneer dit egelhuis verkrijgbaar is, laten we dit via onze social media, website en onze nieuwsbrief weten.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Egelbescherming Nederland

 4. Louise
  | Beantwoorden

  Ik wacht dan ook op dat egelhuisje.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Louise,

   Wij wachten ook nog steeds met smart op het egelhuis. Zodra dit bekend is laten wij dit via de website en onze nieuwsbrief weten.

   Mocht u vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen.

   Met vriendelijke groet,

   Angeleca (Egelbescherming Nederland)

 5. Mariska Paap
  | Beantwoorden

  Op pinterest staan veel opties zoals met stenen, is dat wel goed voor ze??

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Mariska,

   Er wordt veel geschreven en gezegd over egelhuizen. Diverse materialen, geschikt of ongeschikt, worden daarbij aanbevolen, waaronder het gebruik van steen. Dit materiaal heeft bepaalde eigenschappen waardoor het niet geschikt is als egelhuis.

   Steen trekt kou aan. Een egel gaat maanden in winterslaap en verbruikt dan heel veel energie om zichzelf op een minimum temperatuur te houden. Hout heeft als eigenschap dat het warmte beter vasthoudt. Daarnaast houdt steen ook vocht vast en vocht is zeer gevaarlijk voor de gezondheid van een egel in winterslaap. Egels krijgen hier longproblematiek en schimmels van. Vandaar ons advies om geen steen te gebruiken als materiaal voor een egelhuis.

   Een egelvoederplek, uitsluitend dus bedoeld voor het plaatsen en drooghouden van voedsel voor de egel, kan natuurlijk geen enkele kwaad.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve (Egelbescherming Nederland)

 6. Vonne
  | Beantwoorden

  Wij beschikken over een grote tuin 2300m2 met veel bomen en struiken.
  We laten het blad ook altijd liggen. We hebben meerdere egels in de tuin gehad afgelopen jaren. Verstopt onder de taxus haag, of bij de composthoop. De bladeren ruimen wij eigenlijk nooit op (behalve op het gras). Ik denk dat er voldoende plekjes te vinden zijn voor de egel. Heeft een egelhuis dan nog toegevoegde waarde? We hebben namelijk wel veel katten door de tuin struinen. Wellicht biedt een egelhuis dan betere bescherming?

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Vonne,
   Doordat het leefgebied van de egels en ander wildlife steeds verder terug gedrongen wordt, is er een stijgende voedselschaarste en zijn er steeds minder geschikte slaapplekken, overwinteringsplekken en worpplekken om een nest jonge egels veilig groot te brengen.

   Dus heel fijn dat u uw landgoed zo natuurlijk mogelijk beheert. Het foerageergebied van een egel omvat echter enkele kilometers en is daarbij afhankelijk van het voedselaanbod.
   Het belangrijkste is dan ook een voedselplek aan te bieden. Door deze goed te monitoren leert u hoeveel egels er actief op uw grondgebied zijn en wat ze nodig hebben.

   Harde kattenbrokjes leveren een uitgebalanceerd en compleet voer voor egels. Kattenbrokjes zijn daarom, tot op heden, het beste alternatief als bijvoer voor egels. Wij adviseren kattenbrokjes met een zo hoog mogelijk eiwitgehalte zonder melktoevoeging. Hoe hoger het vlees-of visgehalte, hoe hoger het eiwitgehalte. In de goedkopere merken wordt dit opgevuld met ballastvoer.

   De brokjes van Royal Canin staan bekend om hun smaak. In opvangcentra worden deze brokjes ook gegeven bij zieke en verzwakte egels, omdat dit voer door bijna alle egels snel gegeten wordt, wat hun herstel versneld. Het merk IAMS is ook een prima keuze.
   In de meeste zogenaamde voeders voor egels zit veel havermout, ballastvoer, pinda’s en zelfs meelwormen. Van meelwormen is inmiddels al bijna 10 jaar bekend dat dit een bottenziekte bij egels veroorzaakt.

   Door de mooie plek en het voedselaanbod kan het zeker gebeuren dat de populatie stijgt en dan zou het aanbieden van meerdere egelhuizen nodig kunnen worden.
   Op dit moment zijn er geen geschikte huizen te koop. Wel heel veel huizen die allemaal niet aan de eisen voldoen die Egelbescherming Nederland aan een egelhuis stelt. Daarom zijn wij in samenwerking met Vivara een egelhuis aan het ontwikkelen wat wel goed is. Wanneer dit in productie genomen wordt laten we dit via onze social media, de website en onze nieuwsbrief weten. Aanmelden kan je hier doen.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

 7. roel
  | Beantwoorden

  materiaal voor egelhuizen
  Omdat er zoveel te doen is in facebook groepen over wat nu wel of niet geschikt is als egel slaaphuis dit onderzoekje. En dan speciaal gericht op invloed van materiaal/afmetingen/ventilatie op temperatuur en luchtvochtigheid en uiteindelijk schimmel groei.

  hierbij een test met testuislagen over materiaal soort voor egelhuizen
  https://www.tuindingen.nl/forum/dieren/egel-slaaphuis-test

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Roel,

   Dank voor je reactie. De toegestuurde link wijst door naar de metingen van Lucas Rengers, Lucas werkt inmiddels bij de Egelbescherming Nederland op vrijwillige basis zodat we onze kennis en ervaring kunnen combineren met zijn en onze metingen om zo tot een goed egelhuis en egelvoederhuis te kunnen komen.
   De prijzen van materialen en hout zijn dermate hoog dat we ook kijken waar we op kunnen bezuinigen zonder kwaliteitsverlies. Als u zich aanmeldt op onze nieuwsbrief dan kunt u de resultaten hiervan volgen.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

 8. Ben
  | Beantwoorden

  Hoe voorkom je dat het kattenvoer bedoeld voor de egels door katten wordt opgevreten?

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Ben,
   Je kunt een houten krat nemen en daar aan 2 kanten een opening inmaken van 13×13 cm. Maak aan deze opening een slurf van hout van drie planken van minimaal 50 cm lang. Dat weerhoudt de meeste katten m.u.v. de Houdini’s onder de katten. Mvg Team EBN

 9. henny vermeij
  | Beantwoorden

  Hoe groot moet de ingang zijn van een egelhuisje

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Henny,

   De toegang van het egelhuis moet minimaal 13 x 13 cm zijn, zodat zwangere egels zonder pijn en interne beschadigingen van de foetussen
   en de baarmoeder, veilig in en uit kunnen lopen. Dit geldt dus ook voor egelvoederhuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *