10 november 2021: Nationale Boomfeestdag

met Geen reacties

Bomen zijn ook voor egels heel erg belangrijk! De verkleurde herfstbladeren vormen perfect nestmateriaal voor een overwinteringsverblijf voor egels. Een egelhuis met een dikke laag kranten op de bodem en verder ¾ gevuld met kurkdroog herfstblad vormt de beste basis voor een goed overwinteringsverblijf.

Ons advies is dan ook om (met de kinderen) een paar vuilniszakken vol met herfstbladeren te verzamelen. Hierbij de volgende tips:

  1. Zijn de bladeren nog te nat? Laat ze dan eerst in een schuur of op een zolder heel goed drogen. Want vochtig blad is uit den boze.
  2. Haal geen blad weg uit borders, maar gebruik vooral het blad wat op grasvelden en stoepen ligt, want de egels in de natuur hebben ook het blad nodig wat in de groenstroken van de gemeente ligt.
  3. Als een egel het egelhuis bewoont, zul je zien dat de bladeren snel slinken. Dus zorg voor een goede voorraad droog blad.
  4. Gebruik uitsluitend de verkleurde bladeren. Groenblijvende bladeren houden vocht vast en zijn dus niet geschikt.
  5. Zet nooit voedsel in een nachtverblijf omdat dat ook andere dieren aantrekt en de egel in de winterslaap zou kunnen verstoren.

Bij Egelbescherming Nederland krijgen we veel vragen binnen of de egels al in winterslaap zijn. Zoals gewoonlijk is daar niet een antwoord op te geven.

Mannetjesegels hebben na de jacht op de vrouwtjes tijd genoeg gehad om weer flink bij te eten en kunnen zodra het koud wordt al in november in winterslaap gaan.
De moederegels daarentegen hebben na een draagtijd van 5 weken en het grootbrengen van de egels van rond de 8 weken veel tijd nodig om hun vetlagen weer op te bouwen. Het lichaam van de egel geeft een signaal af als de reserves weer op peil zijn, zodat de egel weet dat zij in winterslaap kan gaan. Voor de vrouwtjes geldt dat dit meestal in december/januari is.
Voor de jonge egels is het nog moeilijker om op tijd voldoende vetreserves op te bouwen en als er geen voedsel voorhanden is, zullen zij de winter ook niet overleven.

Veel mensen denken dat als ze stoppen met bijvoeren, de egels in winterslaap zullen gaan. Dat is een fabel. De egel gaat in winterslaap als het lichaam aangeeft dat de vetreserves op orde zijn. Bij hele zachte winters is het voor jonge egels nog moeilijker om in winterslaap te gaan en zij blijven soms wel tot maart rondlopen. Het hele jaar bijvoeren van egels is dan ook van het grootste belang.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *