Acute nood onder egels

met Geen reacties

Ondanks diverse oproepen van het plaatsen van bakken water voor het wildlife in Nederland, gaat de conditie van de egel hard achteruit. Heel fijn dat mensen bakken met water klaarzetten, maar zet voor egels dan ook gelijk een grote bak met harde kattenbrokjes neer. Want zonder voedsel gaan ze alsnog dood. Geef bij warm weer geen natvoer voor katten omdat dit snel bederft en vliegen met maden aantrekt. Hygiëne op de voederplek is van groot belang in verband met de uitbraak van ziekten zoals diarree of andere bacteriële infecties.

Tijdens deze warme zomer loopt de temperatuur in de zogenaamde Curver voederbakken soms wel op tot boven de 50 graden Celsius. Deze dienen dan ook op een koele en donkere plek geplaatst te worden, zodat het voedsel minder snel bederft. Egelbescherming Nederland pleit dan ook voor het gebruik van houten voederhuizen in plaats van plastic voederhuizen. Het dagelijks schoonhouden van een plastic of houten voederhuis is noodzakelijk voor het welzijn van de egels.

Vanochtend was Jenny Kleve van de Egelbescherming te horen in het Radio 1 journaal van NPO. Er kwamen onder andere veel vragen binnen of het bijvoeren van egels, ratten aantrekt. Een terechte vraag en in gebieden waar ratten gesignaleerd worden raden wij ook af om egels bij te voeren. Zodra het rattenaantal toeneemt zal de gemeente gevraagd worden om in te grijpen, waarna de bestrijdingsdienst ingezet wordt met alle ellende van dien voor egels. Ratten zijn alleseters, dus als u ook vogels bijvoert en daarbij geen hinder ondervindt van ratten, zult u ook weinig last krijgen met het bijvoeren van egels.

Luister hier het radio-fragment: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-radio-1-journaal/b8c7f827-8b83-4d11-b811-b21fe341b098/2022-08-12-bescherm-de-egel-tegen-uitdroging

Heeft u advies nodig, dan kunt u ons mailen op: info@egelbescherming.nl of bellen op: 06-18819576.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.