Help! Moederegel met jongen

met Geen reacties

Dagenlang loopt een egel af en aan met blaadjes en alles wat zij maar geschikt vindt voor het maken van een goed egelnest. Ze is hoogzwanger en moet al het werk alleen doen. De jongen worden vijf weken na de bevruchting geboren en het mannetje is al lang weer op zoek naar het volgende egelvrouwtje.

De gemiddelde worp van een egel telt 3-5 jongen. Er zijn worpen bekend van tien jongen!
Moederegels zorgen fantastisch voor hun jongen, waarbij zij zichzelf volledig uitputten. Overdag en een groot gedeelte van de nacht liggen de jonge babyegels bij haar te drinken. Daarnaast moet zij in de nacht eropuit om voldoende voedsel voor haarzelf te vinden. Na 3-4 weken neemt zij de jongen mee om ze te leren hoe ze en waar ze voedsel kunnen vinden. Bij de zoektocht naar voedsel overlijden veel moederegels, waardoor de jongen hulpeloos achterblijven. Deze jonge egels gaan dan uiteindelijk fluiten van de honger en roepen om hun moeder.

Als u een jonge egel of een groepje jonge egels (met moeder) overdag rond ziet scharrelen, neem dan altijd direct contact op met Egelbescherming Nederland: 06-188 19 576 of met de dichtstbijzijnde egelopvang voor advies.

Voorkomen beter dan genezen

Moederegels en, na enkele weken hun jongen, hebben baat bij voedsel in de directe omgeving. Wel altijd minstens drie meter afstand houden tussen het voedselaanbod en het egelnest in verband met het aantrekken van andere dieren. Zet dus schotels met kattenbrokjes en zeer kleine en lage bakjes water neer voor de egels. In te grote en diepe waterbakken kunnen jonge egels verdrinken. Kittenbrokjes worden altijd al aangeraden, maar in deze periode helemaal. Het is goed dat de jongen leren harde brokjes te eten. Dus zet altijd droge brokjes neer, maar als de jongen nog heel klein zijn, kan u daarnaast een schotel met gewelde brokjes neerzetten. Hiermee worden de jongen iets sneller zelfstandig en dat ondersteunt weer de conditie van de moeder.

Verdere tips:

  1. Laat de egels zoveel mogelijk met rust.
  2. Neem contact met ons op als er vliegen rondom het nest gesignaleerd worden.
  3. Zorg dat er de volgende dag altijd brokjes over zijn. Dan weet u dat u voldoende bijvoert. Een egel eet meer dan een volwassen kat. Zij overeten zich niet. Obesitas komt niet voor in de natuur.

De moederegels starten door het zeer warme en droge weer al met een achterstand. De egelpopulatie staat enorm onder druk. Help de egels in uw omgeving en vergeet daarbij de andere dieren niet. Eekhoorns, vogels en zelfs de wilde zwijnen op de Veluwe zijn broodmager en hebben onze hulp meer dan ooit nodig. Alvast hartelijke dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *