Egels en madenweer

met Geen reacties

De zomer is in volle gang. De opvangcentra stromen vol met uitgehongerde en uitgedroogde egels. Bijvoeren met kattenbrokjes en vers water is dus zeer belangrijk. Op de foto een van de zeer verzwakte dieren die overdag in de zon op zijn zij lag. Een heel slecht teken dus!

Door het mooie weer zijn ook de vliegen erg actief. Bromvliegen (de grote blauwgroene vliegen) planten zich voort door hun eitjes af te zetten in bedorven voedsel of bij alle uitgangen van zieke of gewonde dieren. De eitjes lijken op minuscule rijstkorreltjes, maar één eitje ontwikkelt zich tot tientallen mini maden. Een vlieg kan op kilometers afstand diarree, wondvocht en bloed ruiken. Als deze eitjes uitkomen, leven de maden aanvankelijk van het verrotte voedsel en vlees van de wond, maar langzamerhand eten ze zich ook verder in het gezonde vlees.

Hygiëne advies
Hygiëne is erg belangrijk bij het aanbieden van voedsel bij egels. Een voederplek dient dagelijks schoongemaakt te worden, zodat voedselresten niet de kans hebben om te bederven en dus vliegen aan te trekken.

Blikvoer voor katten (natvoer) bederft bij warm weer zeer snel. Vooral als het geplaatst wordt in de veelgebruikte plastic voederhuizen. Deze hebben namelijk de werking van een kas. De binnentemperatuur loopt enorm hoog op en daardoor zullen ook de harde brokjes veel sneller bederven. Gebruik bij voorkeur houten voederhuizen of plaats plastic voederhuizen zo beschut en koel mogelijk.

Wonden en maden
Egels met verwondingen hebben altijd hulp nodig! Hoe klein de open wond ook is, de egel moet naar de dichtstbijzijnde egelopvang gebracht worden. Doordat vliegen hun eitjes langs de randen van de wond afzetten, kan het voorkomen dat een egel duizenden maden heeft. Deze dienen allemaal verwijderd te worden, wil de egel een overlevingskans hebben.

Zieke en verweesde egels
Vliegen kunnen ook al op afstand ruiken of een dier ziek is of dat het al langere tijd zonder moederegel heeft moeten stellen, waardoor de ontlasting al aangetast is. Zeer jonge egels met uitdrogingsverschijnselen worden ook vaak belaagd door vliegen. Deze egels hebben nog een hele dunne huid, waardoor de maden zich heel makkelijk een weg naar binnen eten.

Zoals u weet is een egel overdag zien geen goede zaak, maar egels waar de vliegen al omheen zwermen is helemaal een teken dat deze egel met spoed geholpen dient te worden. Moet u lang wachten voordat u de egel weg kunt brengen of dat de Dierenambulance de egel op kan halen? Neem dan telefonisch contact op met de Egelbescherming hoe het beste met deze egel om te gaan (06 – 188 19 576).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.