Egels en madenweer

met 3 reacties

De zomer is in volle gang. De opvangcentra stromen vol met uitgehongerde en uitgedroogde egels. Bijvoeren met kattenbrokjes en vers water is dus zeer belangrijk. Op de foto een van de zeer verzwakte dieren die overdag in de zon op zijn zij lag. Een heel slecht teken dus!

Door het mooie weer zijn ook de vliegen erg actief. Bromvliegen (de grote blauwgroene vliegen) planten zich voort door hun eitjes af te zetten in bedorven voedsel of bij alle uitgangen van zieke of gewonde dieren. De eitjes lijken op minuscule rijstkorreltjes, maar één eitje ontwikkelt zich tot tientallen mini maden. Een vlieg kan op kilometers afstand diarree, wondvocht en bloed ruiken. Als deze eitjes uitkomen, leven de maden aanvankelijk van het verrotte voedsel en vlees van de wond, maar langzamerhand eten ze zich ook verder in het gezonde vlees.

Hygiëne advies
Hygiëne is erg belangrijk bij het aanbieden van voedsel bij egels. Een voederplek dient dagelijks schoongemaakt te worden, zodat voedselresten niet de kans hebben om te bederven en dus vliegen aan te trekken.

Blikvoer voor katten (natvoer) bederft bij warm weer zeer snel. Vooral als het geplaatst wordt in de veelgebruikte plastic voederhuizen. Deze hebben namelijk de werking van een kas. De binnentemperatuur loopt enorm hoog op en daardoor zullen ook de harde brokjes veel sneller bederven. Gebruik bij voorkeur houten voederhuizen of plaats plastic voederhuizen zo beschut en koel mogelijk.

Wonden en maden
Egels met verwondingen hebben altijd hulp nodig! Hoe klein de open wond ook is, de egel moet naar de dichtstbijzijnde egelopvang gebracht worden. Doordat vliegen hun eitjes langs de randen van de wond afzetten, kan het voorkomen dat een egel duizenden maden heeft. Deze dienen allemaal verwijderd te worden, wil de egel een overlevingskans hebben.

Zieke en verweesde egels
Vliegen kunnen ook al op afstand ruiken of een dier ziek is of dat het al langere tijd zonder moederegel heeft moeten stellen, waardoor de ontlasting al aangetast is. Zeer jonge egels met uitdrogingsverschijnselen worden ook vaak belaagd door vliegen. Deze egels hebben nog een hele dunne huid, waardoor de maden zich heel makkelijk een weg naar binnen eten.

Zoals u weet is een egel overdag zien geen goede zaak, maar egels waar de vliegen al omheen zwermen is helemaal een teken dat deze egel met spoed geholpen dient te worden. Moet u lang wachten voordat u de egel weg kunt brengen of dat de Dierenambulance de egel op kan halen? Neem dan telefonisch contact op met de Egelbescherming hoe het beste met deze egel om te gaan (06 – 188 19 576).

 

3 Responses

 1. Elsemiek Kemkes
  | Beantwoorden

  Ons bakje met egelvoer zit laatste dagen vol met slakken. Ik hoop dat de egels die opeten, ‘s morgens is het bakje leeg.
  Moet ik blijven voeren?

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Elsemiek,

   Doordat er steeds minder voedsel te vinden is in de natuur, zullen egels op zoek gaan naar plekken waar wel voedsel is. Dus als er bijgevoerd wordt en ‘s morgens zijn de bakjes leeg kunt u er gerust van uitgaan dat u meer kunt geven. Egels in de natuur zullen niet meer eten dan nodig is. Door de gehele nacht kunnen er best wel veel egels langskomen. Natuurlijk ook een lage bak met water plaatsen.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Team Egelbescherming Nederland

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Elsemiek,

   Dank voor uw bericht.

   Slakken vormen maar een gering gedeelte van het voedselaanbod voor egels. Slakken bieden weinig voedingsstoffen en dragen ook nog eens alle worminfecties over op de egels en andere dieren die de slak als maaltijd nuttigt. Daarnaast speelt smaak ook nog een rol, net zoals bij de mens. Huisjesslakken vinden egels nog wel lekker, maar naaktslakken staan veel lager op het keuzemenu. Dit komt onder andere door het zeer taaie slijm wat naaktslakken omhult.

   Wij adviseren om het hele jaar door bij te voeren met kattenbrokjes en vers water. Egels kunnen meer eten dan een volwassen kat en onze richtlijn is dat de brokjes ‘s ochtends nooit op mogen zijn, anders voert u te weinig.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Egelbescherming Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *