Egels en madenweer

met 5 reacties

De zomer is in volle gang. De opvangcentra stromen vol met uitgehongerde en uitgedroogde egels. Bijvoeren met kattenbrokjes en vers water is dus zeer belangrijk. Op de foto een van de zeer verzwakte dieren die overdag in de zon op zijn zij lag. Een heel slecht teken dus!

Door het mooie weer zijn ook de vliegen erg actief. Bromvliegen (de grote blauwgroene vliegen) planten zich voort door hun eitjes af te zetten in bedorven voedsel of bij alle uitgangen van zieke of gewonde dieren. De eitjes lijken op minuscule rijstkorreltjes, maar één eitje ontwikkelt zich tot tientallen mini maden. Een vlieg kan op kilometers afstand diarree, wondvocht en bloed ruiken. Als deze eitjes uitkomen, leven de maden aanvankelijk van het verrotte voedsel en vlees van de wond, maar langzamerhand eten ze zich ook verder in het gezonde vlees.

Hygiëne advies
Hygiëne is erg belangrijk bij het aanbieden van voedsel bij egels. Een voederplek dient dagelijks schoongemaakt te worden, zodat voedselresten niet de kans hebben om te bederven en dus vliegen aan te trekken.

Blikvoer voor katten (natvoer) bederft bij warm weer zeer snel. Vooral als het geplaatst wordt in de veelgebruikte plastic voederhuizen. Deze hebben namelijk de werking van een kas. De binnentemperatuur loopt enorm hoog op en daardoor zullen ook de harde brokjes veel sneller bederven. Gebruik bij voorkeur houten voederhuizen of plaats plastic voederhuizen zo beschut en koel mogelijk.

Wonden en maden
Egels met verwondingen hebben altijd hulp nodig! Hoe klein de open wond ook is, de egel moet naar de dichtstbijzijnde egelopvang gebracht worden. Doordat vliegen hun eitjes langs de randen van de wond afzetten, kan het voorkomen dat een egel duizenden maden heeft. Deze dienen allemaal verwijderd te worden, wil de egel een overlevingskans hebben.

Zieke en verweesde egels
Vliegen kunnen ook al op afstand ruiken of een dier ziek is of dat het al langere tijd zonder moederegel heeft moeten stellen, waardoor de ontlasting al aangetast is. Zeer jonge egels met uitdrogingsverschijnselen worden ook vaak belaagd door vliegen. Deze egels hebben nog een hele dunne huid, waardoor de maden zich heel makkelijk een weg naar binnen eten.

Zoals u weet is een egel overdag zien geen goede zaak, maar egels waar de vliegen al omheen zwermen is helemaal een teken dat deze egel met spoed geholpen dient te worden. Moet u lang wachten voordat u de egel weg kunt brengen of dat de Dierenambulance de egel op kan halen? Neem dan telefonisch contact op met de Egelbescherming hoe het beste met deze egel om te gaan (06 – 188 19 576).

 

5 Responses

  1. Elsemiek Kemkes
    | Beantwoorden

    Ons bakje met egelvoer zit laatste dagen vol met slakken. Ik hoop dat de egels die opeten, ‘s morgens is het bakje leeg.
    Moet ik blijven voeren?

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Elsemiek,

      Doordat er steeds minder voedsel te vinden is in de natuur, zullen egels op zoek gaan naar plekken waar wel voedsel is. Dus als er bijgevoerd wordt en ‘s morgens zijn de bakjes leeg kunt u er gerust van uitgaan dat u meer kunt geven. Egels in de natuur zullen niet meer eten dan nodig is. Door de gehele nacht kunnen er best wel veel egels langskomen. Natuurlijk ook een lage bak met water plaatsen.

      Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

      Team Egelbescherming Nederland

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Elsemiek,

      Dank voor uw bericht.

      Slakken vormen maar een gering gedeelte van het voedselaanbod voor egels. Slakken bieden weinig voedingsstoffen en dragen ook nog eens alle worminfecties over op de egels en andere dieren die de slak als maaltijd nuttigt. Daarnaast speelt smaak ook nog een rol, net zoals bij de mens. Huisjesslakken vinden egels nog wel lekker, maar naaktslakken staan veel lager op het keuzemenu. Dit komt onder andere door het zeer taaie slijm wat naaktslakken omhult.

      Wij adviseren om het hele jaar door bij te voeren met kattenbrokjes en vers water. Egels kunnen meer eten dan een volwassen kat en onze richtlijn is dat de brokjes ‘s ochtends nooit op mogen zijn, anders voert u te weinig.

      Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

      Met vriendelijke groet,

      Egelbescherming Nederland

  2. Ien
    | Beantwoorden

    Sinds kort hebben wij een egelhuis in de tuin. Daarin leggen we een dot hooi en een bakje met egelvoer. Het wordt druk bezocht. Soms ligt er overdag een egel in te slapen. Soms blijkt ‘s ochtends alleen het voer opgegeten.
    Wanneer is de beste tijd om het bakje bij te vullen en het hooi te verversen? Ik wil geen slapende egel storen, maar ook geen etende egel aan het schrikken maken!

    • Beste Ien,

      Dank voor uw bericht. In een egelhuis wat dienst doet als slaapplek mag nooit voedsel geplaatst worden. Dit trekt andere dieren aan, maar het is niet hygiënisch om voedsel bij een slapend dier te plaatsen. Dit trekt ook bijvoorbeeld vliegen aan die eitjes erin kunnen leggen waaruit uiteindelijk maden komen. Dus allereerst zult u een keuze moeten maken of u het egelhuis als een voederplek wilt gebruiken of als een egelhuis waar de egel overdag veilig kan slapen.
      Als het een slaaphuis wordt, moet het huis met een dikke laag kranten op de bodem bedekt worden, en dan met een mengsel van stro en hooi (50% – 50%). Dit werkt prima en is goed verkrijgbaar. Vul het huis in de zomer met een laag van dit mengsel van 15 cm en in het najaar met tweederde tot driekwart met dit mengsel. Kurkdroog herfstblad in het najaar verzamelen vormt ideaal nestmateriaal voor het nachtverblijf.
      Een egelhuis hoeft niet vaak schoongemaakt te worden, alleen als het huis van binnen erg nat of smerig is. Voor elk seizoen geldt eigenlijk dat het egelhuis leeg moet staan voordat het schoongemaakt mag worden. Pas als u zeker weet dat er absoluut geen egel meer in woont, kunt u het hok helemaal leeghalen, goed schoonmaken en in de zon laten drogen.

      Als het een egelvoederhuis wordt, is het dotje hooi niet nodig. Wel kunt u er kranten in leggen zodat het huis gemakkelijker schoon te maken is.
      Als u voor twee egelhuizen kiest, moeten de huizen minimaal 3 meter uit elkaar gezet worden.
      Wilt u graag op de hoogte blijven van ons werk? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief

      Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

      Met vriendelijke groet,
      Jenny Kleve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *