Verbod op verkoop witbuikegels per 1 januari 2024

met 2 reacties

Na jaren strijden om o.a. de verkoop van witbuikegels en tenreks (lijken veel op egels) te verbieden, is Egelbescherming Nederland blij te kunnen melden dat de overheid gekomen is met De huis- en hobbydierenlijst. Deze lijst vervangt de Positieflijst. Op de huis- en hobbydierenlijst staan de zoogdiersoorten die geschikt bevonden zijn om te houden. Deze dieren mag u ook na 1 januari 2024 kopen, houden of verkopen.

De witbuikegels, tenreks en exotische eekhoorns mogen dan ook na 1 januari 2024 niet langer verkocht, verhandeld of gefokt worden. Een goede zaak omdat deze dieren niet geschikt zijn als huisdier. Zij behoeven veel ruimte, speciale verzorging, andere temperaturen e.d. De meeste hobbyisten kunnen dat deze dieren niet geven. Velen komen dan ook uiteindelijk terecht op Markplaats, bij Stichting AAP of worden illegaal gedumpt in de natuur.

Ook de omstandigheden waarin dierenwinkels deze dieren houden en verkopen zijn vaak erbarmelijk. Zo ook het verhaal van Kiki, de witbuikegel uit een winkel in Almere.

Kiki werd enthousiast aangeschaft en mee naar huis genomen. In de dierenwinkel zat het arme dier met een aantal andere witbuikegels in één ruimte en de ontlasting zat aangekoekt aan de pootjes en de huid. Met wat voedingstips mochten de kopers het verder zelf uitzoeken.

De dag erna belde de nieuwe eigenaar Joey ons op omdat het egeltje bevallen was van een drieling en één van de drie er slecht aan toe was. Zij had verwondingen aan de kop en lichaam.

Gewonde jonge dieren kunnen niet bij hun moeder blijven omdat zij deze dan doden ten behoeve van het overleven van de andere jongen. De eigenaar van de plots 4-koppige egelhuishouding heeft dagenlang elke 2 uur geprobeerd de kleine egel te redden. Helaas is het niet gelukt. Zonder de biest van de moeder is het heel erg moeilijk om pasgeboren egeltjes te laten overleven.

De andere twee zijn wel door moederegel geaccepteerd en maken het naar omstandigheden redelijk. De moeder is niet gezond. Ze heeft last van diarree en mijt. Ze heeft daardoor ook weinig voedsel voor haar jongen. Met extra krachtvoer, medische verzorging en vooral veel rust en hygiëne, hopen wij dat dit nest het gaat redden.

Dieren mogen nooit onder deze omstandigheden gehouden worden. Als deze moederegel in de groep was bevallen, zouden de jongen direct gedood zijn door de rest van de groep. Gruwelijk lijden als dieren onder deze omstandigheden moeten leven in afwachting of ze gekocht worden en dan terecht komen bij mensen die weten waar ze aan beginnen.

Witbuikegels leven vooral in de schemer en nacht, hebben een omgevingstemperatuur van 25 graden Celsius nodig en ook veel loopruimte. Omstandigheden die de meeste mensen de witbuikegels niet kunnen of willen geven. Fijn dat met deze lijst in ieder geval de officiële verkoop gestopt kan worden.

Dierenpolitie
Concreet betekent dit dat per 1 januari 2024 de Dierenpolitie (bel 144) ingeschakeld kan worden als witbuikegels of andere exoten aangeboden worden. De inheemse egel, die in Nederland vrij algemeen voorkomt, valt onder de beschermde zoogdieren van Nederland. Deze inheemse soort mag niet gevangen worden, verstoord, gedood of gehouden worden door particulieren. Bij een inheemse egel in nood dient u altijd de hulp van een erkende egelopvang, dierenambulance of de Egelbescherming in te roepen. U mag het dier hier wel voor oppakken en vervoeren.

Zoogdieren die niet op de lijst staan
Er komt een overgangsregeling voor dieren die niet op de lijst staan. Heeft u op 1 januari 2024 een zoogdier dat niet op de lijst staat? Het is belangrijk dat u kunt bewijzen dat u het dier al had. U mag het dier dan houden tot het doodgaat. Deze dieren mag u niet loslaten in de natuur. En vanaf 1 januari 2024 mag u niet meer fokken met soorten die niet op de lijst staan.

Met dank voor de foto’s en het verhaal van Joey.

2 Responses

 1. thea van Vugt
  | Beantwoorden

  ik heb de egels gevoerd en doe ik nog .wanneer kan ik daar meestoppen of moet dat de hele winter doorgaan?
  Graag heb ik hierop antwoord

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Thea,

   Wij adviseren om de egels het hele jaar door bij te voeren met kattenbrokjes en vers water. Tijdens de winterslaap worden vooral jonge egels nogal eens wakker of worden egels verstoord door te vroege tuinwerkzaamheden, hierdoor ontwaken zij en als zij dan geen voedsel vinden (voedsel is pas vanaf eind april/begin mei weer beschikbaar) dan sterven zij alsnog van de honger. Zij kunnen namelijk zonder voedsel niet meer in winterslaap komen.

   Mocht u verder vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Angeleca (Egelbescherming Nederland)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.