WAAROM KRANTEN IN GOEDE EGELHUIZEN WEL WERKEN

met Geen reacties

Op onze vorige post over het inrichten van egelhuizen is veel reactie gekomen. Vooral op ons advies om op de bodem een laag kranten te leggen. Bij veel mensen geeft dit problematiek terwijl bij Egelbescherming Nederland wij al 25 jaar werken met een laag kranten op de bodem en dat geeft zelden a nooit problemen. De volgende redenen kunnen problemen met kranten geven:

  • Het huis isoleert en ventileert niet goed waardoor er te veel vocht in het huis is en de kranten nat worden wat natuurlijk nooit mag gebeuren.
  • Het huis staat niet op klosjes en op stenen waardoor het vocht uit de grond omhoogtrekt.
  • Het huis staat niet beschut en donker maar in volle weersomstandigheden. Hierdoor vangt het de volle regen lagen en sneeuw lagen en wordt het door en door nat.
  • Het egelhuis is van hout maar niet aan de buitenkanten behandeld met natuurvriendelijke beits of verf.
  • Het egelhuis is gemaakt van een materiaal wat vocht binnen vasthoudt waardoor de vochtigheidsgraat binnen zo hoog wordt dat de kranten niet hun natuurlijke functie uit kunnen oefenen. Dat betekent dat ze alleen maar natter en natter worden. In een goed egelhuis nemen kranten juist vocht op zoals urine en ander vocht en door de goede ventilatie laten ze dat ook weer los waardoor je altijd een droge bodem hebt.

Het is dus belangrijk om een goed egelhuis te hebben wat groot genoeg is om de egel maanden in te laten slapen. Daarnaast moet het egelhuis goed ventileren en een goede luchtcirculatie hebben. Daarom dienen er altijd luchtgaten tegenover de ingang aan de achterkant en dan hoog in het huis geboord te worden zodat die luchtcirculatie op gang gebracht kan worden.

Het materiaal van een egelhuis is ook van groot belang. Rieten huizen met plastic, plastic huizen, betonnen huizen, vazen van keramiek en dergelijke houden allemaal vocht vast. En vocht is nou precies waar de egel zo ziek van wordt. De longproblematiek bij egels is de afgelopen jaren enorm toegenomen en wij doen onderzoek of er een relatie bestaat tussen de vaak inferieure egelhuizen en de longproblematiek op grote schaal zoals die nu onder de egels heerst.

Op dit moment is het erg moeilijk om een goed egelhuis te krijgen. Het XXL-egelhuis van Vivara is uitverkocht en het nieuwe egelhuis wat in ontwerpfase is, is nog niet te koop. Wij adviseren zelfs liever om tijdelijk geen egelhuis te plaatsen dan te gaan kiezen voor huizen waar een egel de winter niet in door kan brengen. Laat dan de egel zelf een goede plek vinden. Nog beter, maak zelf een egelhuis aan de hand van de bouwtekening die te vinden is op www.egelbescherming.nl. Deze bouwtekening is inmiddels ook verouderd en ook daar zijn we met een nieuw ontwerp bezig, maar ook die zit nog in de testfase.

Verder zien we dat mensen nog vaak het egelhuis opvullen met verkeerde materialen wat juist vocht aantrekt in plaats van vocht weet af te voeren. Krantensnippers zijn natuurlijk uit den boze, maar ook materialen van stof en dergelijke worden te nat en blijven te nat wat slecht is voor de egel. Een egelhuis tweederde tot driekwart vullen met het liefst kurkdroog blad uit de natuur, of anders een mengsel van hooi en stro, is nog steeds het beste alternatief. Vaak stoppen mensen maar een laagje vulmateriaal in de egelhuizen. Egels houden ervan om helemaal onder een berg blad of een mengsel van hooi en stro te kruipen. Zorg ervoor dat het huis altijd tweederde tot driekwart gevuld is. Leg op een droge plek ook wat beddingmateriaal neer zodat de egel zelf bij kan vullen. Controleer ook af en toe of het vulmateriaal nog voldoende hoog is of dat er weer wat aangevuld moet worden. Mocht u vragen hebben of uw egelhuis wel geschikt is om egels in te laten overwinteren? Stuur dan een mail naar info@egelbescherming.nl. Zet hier de afmetingen van het egelhuis in, welk materiaal u gebruikt als opvulmateriaal of nestmateriaal en voeg ook een aantal foto’s van het egelhuis toe en ook de plek waar het egelhuis geplaatst is.

Wij zullen per huis aangeven wat de sterke en zwakke punten van het huis zijn en u adviseren wat u eventueel beter kan doen. Het is in ieder geval erg mooi om te zien hoeveel mensen iets (willen) doen voor de egels in hun omgeving!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *