NU.nl Na eindspurt ruim tienduizend egels in twee dagen geteld

met 1 reactie

Bij de jaarlijkse egeltelling zijn tot zondagavond ruim tienduizend egels geteld. Volgens een woordvoerder van de Zoogdierenvereniging gaat het om 10.187 levende en 255 dode dieren. Vorig jaar werden in totaal 9.400 egels geteld.

Zaterdagavond stond de teller na de eerste dag pas op 2.400 exemplaren, een stuk minder dan na de eerste dag in 2022. Volgens de woordvoerder is op zondag “een flinke eindsprint” gemaakt, vooral door een forse stijging van het aantal mensen dat egels ging tellen. Zaterdag waren er duizend deelnemers, zondag steeg dat aantal tot in totaal 4.187.

De telling gaat nog door tot maandagochtend. Via tuintelling.nl en waarneming.nl kunnen mensen doorgeven dat ze één of meer egels hebben gespot. De meeste getelde egels kwamen tot nu toe uit Zuid-Holland (769), gevolgd door Noord-Holland (721) en Gelderland (678).

De diertjes zijn de komende tijd actiever dan normaal, omdat ze flink op zoek moeten naar voedsel. Over een tijdje gebruiken ze die voorraad voor een aantal weken winterslaap. Mensen die egels willen helpen, kunnen het beste een schaaltje water en een bakje droge kattenbrokjes buiten zetten. Volgens de woordvoerder van de Zoogdiervereniging is dat het beste voor de darmen. Melk en meelwormen raadt ze af.

En wie een vijver heeft, adviseert ze om een houten plankje bij het water te leggen. “Egels zijn prima zwemmers, maar ze moeten er wel uit kunnen.”

Lees hier het artikel.

One Response

  1. Diny Hage
    | Beantwoorden

    Ik heb vergeten te reageren, maar wij hebben 2 egels in de tuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *