STARTSCHOT GEGEVEN VOOR QUARANTAINE

met 4 reacties

Dankzij een mooie samenwerking tussen de gemeente Almere, de gemeente Huizen en de Egelbescherming Nederland kon afgelopen dinsdag het startschot gegeven worden voor de opbouw van de quarantaine/isolatie.

De afgelopen maanden rukt een onbekende egelziekte vanuit het zuiden op. Om deze dieren voor zowel mens als dier veilig te kunnen behandelen is een afgesloten ruimte nodig. Binnen de huidige opvang was daar geen ruimte voor. Daarom is gekozen voor het plaatsen van een noodlokaal achter het huidige gebouw van de Egelbescherming.

Het zal nu nog enkele weken kosten om het noodlokaal operationeel te krijgen. Dankzij Stichting Dierenlot kunnen wij de hoogstnoodzakelijke inrichting aanschaffen, maar wij proberen dit zo goedkoop mogelijk te doen omdat wij ook veel beschermingsmaterialen moeten aanschaffen.

Mocht u kunnen helpen met de volgende materialen dan zouden wij daar heel erg mee geholpen zijn:

 • beschermmaterialen: wegwerphandschoenen, mondkapjes, beschermkappen, wegwerpschorten, handgel e.d.;
 • sterillium of 70% medische alcohol;
 • handdoeken;
 • schoonmaakartikelen;
 • kattenvoer: zowel brokjes als blikvoer;
 • autoclaaf.

Graag contact via: info@egelbescherming.nl. Dat werkt het snelste.

Wegens gebrek aan geld en tijd kan er helaas minder onderzoek gedaan worden dan we zouden willen. Hierdoor is er minder resultaat te melden dan wij hadden gehoopt. Het blijft van groot belang om snel te reageren als u een gewonde of zieke egel ziet. Hoe sneller de egel gevonden wordt, hoe meer overlevingskans dit dier heeft.

Vanzelfsprekend houden wij u van alle ontwikkelingen op de hoogte.

Hieronder een kleine impressie van het plaatsen van het noodlokaal:

4 Responses

 1. Marja
  | Beantwoorden

  Wij hebben altijd 1 hele grote egel die in onze tuin aan het scharrelen en aan het eten is.
  Nu zijn er 2 heerlijk, een wat kleinere erbij, heerlijk aan het eten.
  Midden in Amsterdam.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Marja,

   Wij krijgen veel meldingen binnen dat op de plekken waar bijgevoerd wordt, meerdere egels te zien zijn. Egels zijn van oorsprong solitair levende dieren, maar door gebrek aan natuurlijke voedselbronnen moeten ze steeds vaker een beroep doen op onze hulp. Hierdoor komt groepsvorming steeds vaker voor.

   Fijn dat u zo goed voor de dieren in uw omgeving zorgt.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve

 2. Ben
  | Beantwoorden

  Bij me zit een egeltje zo groot as volley bal kan mih honden er niet ziek van worden met die stekels bijvoorbeeld ik heb het kattenluikje dicht zodat ze er niet bij kunne komen wat moet ik doen??help????

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Ben,

   Zeer regelmatig komt het voor dat egels mee eten met de honden of de katten van de huiseigenaren in wiens tuin ze overnachten. Als het dier geen verwondingen heeft, zich goed beweegt en niet overdag zichtbaar is, met andere woorden: het een gezonde egel betreft, kan het geen kwaad voor uw honden. Als het dier ziekteverschijnselen heeft is het logisch dat deze zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde egelopvang gebracht moet worden. Vooralsnog zijn er geen ziektes bekend die van een egel overgebracht kunnen worden op honden of katten, maar wij raden eigenaren vanzelfsprekend aan om hier heel voorzichtig mee om te gaan.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *