Verlichte egels

met Geen reacties

Op verzoek van de Facebookgroep Egelliefhebbers besteedt Egelbescherming Nederland vandaag aandacht aan lichtbronnen in de tuin. Aanleiding hiervoor waren de reacties op het voederhuis met spotlight. Op deze foto kwamen veel reacties los.

Egelbescherming Nederland heeft altijd als uitgangspunt dat alle hulp zo dicht mogelijk bij het natuurlijk gedrag en leefgebied van de egels moet aansluiten. Egels zijn schemer- en nachtdieren en daarom is het belangrijk dat hun egelhuis (slaapplek) zo beschut, donker en rustig mogelijk geplaatst wordt. Hierbij is extra verlichting uit den boze.

Egelbescherming Nederland vindt ook dat mens en dier in balans samen moeten kunnen leven en helaas hebben egels onze hulp steeds harder nodig. Gelukkig zetten steeds meer mensen zich van harte in om egels in hun tuin nestgelegenheid te bieden en flink bij te voeren. Wij adviseren dan ook het voederhuis op een plek te zetten die bijvoorbeeld vanuit de openslaande deuren goed zichtbaar is, zodat we ook kunnen genieten van de aanwezigheid van de egels.

Een bescheidde tuinverlichting waardoor alles beter te volgen is, is dan ook geen probleem. Toch adviseren we ook die verlichting ’s nachts via een tijdsschakelaar uit te zetten, zodat alle nachtdieren in de tuin rustig hun eigen gang kunnen gaan. Dit is ook veel beter voor het milieu.

Ook al zijn egels steeds meer op onze hulp aangewezen, we moeten toch proberen de egels zoveel mogelijk met rust te laten, als het goed met deze dieren gaat. Het plaatsen van een nachtcamera is daarbij geen enkel probleem. Behalve als dat gepaard gaat met flitslicht en verstoring van de slaapplek.

Foto’s en filmopnames van moeders met pasgeboren baby’s is altijd foute boel. Een nest met jongen mag nooit en te nimmer verstoord worden. Als de jongen nog zeer jong zijn, kan een moeder door de stress al haar jongen doodbijten omdat ze de omgeving niet langer veilig vindt. Als de jongen groter zijn zal zij het nest verlaten en haar jongen meeslepen, waarbij vaak een of meerdere jongen het niet overleven.

Dus ons advies is: Geniet, maar laat de dieren zoveel mogelijk met rust en hou alles zo natuurlijk mogelijk!

Egel in nood? Meer informatie en een overzicht van alle opvangcentra en dierenambulances is te vinden op onze website: www.egelbescherming.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *