Voorjaarsschoonmaak? Of juist niet?

met Geen reacties

Overal om ons heen wordt de lente zichtbaar. Narcissen en blauwe druifjes staan alweer volop in bloei en je wordt weer overspoeld met schoonmaakartikelen om de grote schoonmaak te kunnen doen.

Vandaar ook de vele vragen wanneer het egelslaaphuis schoongemaakt moet worden. Het antwoord is niet zo  eenvoudig want er zijn verschillende omstandigheden die daarvoor bepalend zijn.

Wanneer wel schoonmaken:

  1. Als het egelslaaphuis onbewoond is, dat kan het hele jaar door. Zwangere egels houden niet van de geur van oud nestmateriaal.
  2. Als het nestmateriaal heel erg nat en vies is. Het beste is om dan alle materialen klaar te leggen en het huis snel te verschonen als de egel op zoek is naar voedsel.
  3. Als de egel in winterslaap is en het huis is erg nat en vies, contact opnemen met Egelbescherming Nederland of de dichtstbijzijnde egelopvang. Een egel in winterslaap mag en kan niet zomaar verplaatst worden. Afhankelijk van de omstandigheden en de tijd van het jaar zal bekeken worden wat de beste oplossing is.

Als het egelslaaphuis bewoond is en het nestmateriaal en het egelslaaphuis er droog uitziet, niets doen! Genieten van de egel in de tuin en het egelhuis vooral met rust laten.

Controleren of het nestmateriaal en het egelslaaphuis schoon en droog zijn, mag zeer voorzichtig, maar maximaal één keer per maand. Na extreme regenval kan het voorkomen dat het goed is om een keer extra te kijken maar overdrijf dit niet. Een verstoorde egel kan vertrekken omdat hij zich niet langer veilig voelt. Als dat een egelmoeder met jongen is, kan dat ten koste gaan van één tot al haar jongen.

Plaats een strootje of dun twijgje in de opening, om te kijken of een egel actief is.

In ons boek Egelhuizen in gebruik, vertellen wij jou alles over hoe om te gaan met jouw egelslaaphuis, hoe je zelf een veilig onderkomen kunt bouwen met bouwtekening en uitgebreide bouwinstructie en wat te doen bij een egel in nood. De prijs is € 18,95 exclusief verzendkosten en het boek is bij elke (online-) boekhandel en op de webshop van de Egelbescherming Nederland te koop: https://www.egelbescherming.nl/product/egelspecial1/.

De opbrengst van het boek komt geheel ten goede aan de egels!

Wil je op de hoogte gehouden worden van ons werk? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief: http://www.egelbescherming.nl/contact/nieuwsbrief/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *