Dierendag 2022 ook voor de egels

met 4 reacties

Dit jaar zijn de vrouwtjes verzwakt aan hun zwangerschap begonnen. Daarom hebben de jonge egels een slechte start gemaakt en komen ze nu massaal in de problemen. Na 6-8 weken moeten zij namelijk zelfstandig aan voedsel zien te komen wat er niet voldoende is. Deze zwakke egeltjes worden nu massaal gevonden en bij de opvangcentra aangebodenterwijl de opvangcentra al vol zitten.

Het uitgangspunt blijft altijd dat als een egel overdag zichtbaar is, dit in bijna alle gevallen een slecht teken is. Door het enorme voedselgebrek in de natuur komt het alleen nog vaker voor dat egels zich overdag laten zien gedreven door een enorme honger.

Dus help deze dieren aan een betere dierendag en voer ze bij met kattenbrokjes en vers water.

Wij adviseren om het hele jaar bij te voeren, ook tijdens de winterslaap. De jongen worden namelijk geboren in de nazomer, begin herfst en kunnen pas in winterslaap gaan als ze voldoende op gewicht zijn. De winterslaap begint eind december en duurt tot eind april/begin mei.

Help ons de egels helpen en geef ze een toekomst!

4 Responses

 1. Mieke Kwadijk
  | Beantwoorden

  Hallo medewerkers Egelbescherming,
  Ik ben stápel op deze egelvrienden. Nu heb ik onder (strenge) toezicht van een opvang een egel op kunnen vangen in de afgelopen winter en deze is in april uitgezet in een goede plek waar gelukkig meerdere egels zich bevinden (aangelegd buitengebied). Mijn vraag is hóe kan er weer een opvang komen voor egels in de provincie Overijssel? De dichtsbijzijnde opvang is in Kampen en da’s te ver rijden voor sommige die een ziek beestje vinden. De DA en ambulance kan wel iets betekenen maar op langere termijn niet. Graag hoor ik jullie mening.
  Met vriendelijke groet,
  Mieke.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Mieke
   Het aantal opvangcentra is helaas door heel het land aan het verminderen terwijl de vraag om hulp alleen maar groter wordt. Dit komt door het ontbreken van landelijke richtlijnen waardoor opvangcentra financieel kunnen overleven, de terugloop van vrijwilligers die zich voor langere tijd aan een organisatie verbinden, een gebrek aan bestuursleden en aan degen die zich dag en nacht wil inzetten zodat een egelopvang draaiende gehouden blijft. De pionier die bereid is om in weer en wind, tijdens weekenden en feestdagen, bij hittegolven en temperaturen van 15 graden onder nul, de opvang draaiend te houden, 52 weken van het jaar. We zien dat door de vergrijzing van deze initiatiefnemers steeds meer opvangcentra verdwijnen.

   Het beste is als de betreffende dierenarts en de genoemde dierenambulance contact opneemt met de Egelbescherming Nederland via de mail info@egelbescherming.nl. Dan kunnen we bekijken wat de mogelijkheden zijn om met hun een oplossing te zoeken.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

 2. Loethe
  | Beantwoorden

  hebben jullie een tip hoe je de kattenbrokjes kunt afschermen van rondlopende katten? En wat is een goede plek? niet midden op het grasveld, denk ik zo…
  Waterbakjes heb ik het hele jaar door.

  hartelijke groet en dat maar meer mensen zich bewust worden van het belang en het plezier van egels in de tuin!
  Loethe Olthuis

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Loethe,
   Katten kunnen tegengehouden worden door gebruik te maken van een egelvoederhuis met een slurf of tunnel van minstens 50cm lang.
   Als voederhuis kan je een omgekeerde kist of fruitkistje nemen met 2 ingangen van 13x13cm. Aan de opening wordt de slurf of tunnel van hout of met behulp van een afvoerbuis van minimaal 13 cm bevestigd. Het aanbrengen van 1 of 2 bochten (niet te dicht op elkaar!) maakt het moeilijker voor de katten om erin te komen.
   De reuk van een egel is dermate goed dat die zijn weg door de tunnel/buis wel zal vinden.

   Het voederhuis dient minimaal 3 meter van een egelhuis (of andere plek waar de egel slaap) te staan. Plaats het voederhuis nooit in de volle zon. Harde kattenbrokjes bevatten veel dierlijke producten en zullen sneller bederven.
   Plaats het verse water nooit in het voederhuis, zodat andere dieren hier ook gebruik van kunnen maken.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *