Insecten kattenvoer is niet goed voor egels

met 4 reacties

Egelbescherming Nederland werkt nauw samen met egelgroepen zoals Egelliefhebbers op Facebook. Dit is een zeer actieve groep met de intentie de egels op verantwoorde wijze te helpen. Zo kwam van hen de vraag of insecten kattenvoer een goed alternatief als voedsel voor egels is.

Insecten kattenvoer wordt voornamelijk gemaakt van gedroogde Black Soldier Fly Larvae, ook wel Wapenvliegen of Calciwormen genoemd. Zij bevatten een hoog calciumgehalte. Als egels dit te veel eten, dus als basisvoer krijgen, raakt het weefsel in het lichaam van de egel beschadigd. Maar ook raken de organen beschadigd, vooral het hart, de nieren, het maagdarmkanaal en ook het spier- en zenuwstelsel wordt aangetast. Deze effecten zijn dus zeer ernstig en dodelijk voor de egel. Daarom raden wij het af om egels insecten kattenvoer te geven.

Ons advies is om egels het hele jaar door bij te voeren met kattenbrokjes en vers water.

Om ons werk te blijven doen hebben wij uw hulp nodig. Daarom organiseren wij van 23 september t/m 08 oktober 2022 de Digitale Collecte in samenwerking met stichting DierenLot. Stichting DierenLot verdubbelt uw bijdrage in deze periode. Uw gift is dan ook van harte welkom en hard nodig om de egels te blijven helpen. Middels deze link kunt u een gift doen: https://dierenlot.digicollect.nl/egelbescherming-nederland

Dankzij uw steun kunnen we samen de egels een toekomst bieden!

Mocht u vragen hebben dan kunt u ons altijd bellen of mailen op: info@egelbescherming.nl.

4 Responses

 1. Anthon
  | Beantwoorden

  Hallo, hier komen de egels op vogelvoer af en strooi bij schemer gepelde pinda en gepelde zonnebloempitten. Zet ook egelvoer van Beaphar neer maar daar hebben ze maar beperkte interesse in, en uiteraard water.
  Egels zien er goed doorvoed uit maar vraag me toch af of het kwaad kan pinda en zonnebloempitten te voeren?
  Sommige egels hebben lichte vale plekken, is dat normaal?

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Anthon,
   Egels zijn absolute carnivoren, echte vleeseters dus. In nood zullen zij alles eten wat er te vinden is. Pinda’s, zonnebloempitten, pindakaas, brood hoort niet op het menu van de egel te staan en hebben geen toegevoegde waarde voor het dier. Dus raden wij dit dus ook ten zeerste af.
   Harde kattenbrokjes leveren een uitgebalanceerd en compleet voer voor egels. Kattenbrokjes zijn daarom, tot op heden, het beste alternatief als bijvoer voor egels. Wij adviseren kattenbrokjes met een zo hoog mogelijk eiwitgehalte zonder melktoevoeging. Hoe hoger het vlees-of visgehalte, hoe hoger het eiwitgehalte. In de goedkopere merken wordt dit opgevuld met ballastvoer.

   De brokjes van Royal Canin staan bekend om hun smaak. In opvangcentra worden deze brokjes ook gegeven bij zieke en verzwakte egels, omdat dit voer door bijna alle egels snel gegeten wordt, wat hun herstel versneld. Het merk IAMS is ook een prima keuze.
   In de meeste zogenaamde voeders voor egels zit veel havermout, ballastvoer, pinda’s en zelfs meelwormen. Van meelwormen is inmiddels al bijna 10 jaar bekend dat dit een bottenziekte bij egels veroorzaakt.

   Op deze pagina staat een lijst met een analyse van droogvoer voor katten
   Door het aanzetten van de kolom eiwitten wordt zichtbaar welke brokjes een hoog eiwitgehalte hebben en ook waar deze brokjes te koop zijn.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

 2. Jan ter Burg
  | Beantwoorden

  Ik heb last van katten bij mijn egelverblijf. Die eten het kattenvoer op dat voor mijn egel is bestemd. Hoe kan ik katten weren uit mijn tuin. Met cacao doppen? Dat is een bekend middel tegen katten maar kunnen de egels wel de cacaodoppen verdragen?

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Jan,
   Katten kunnen tegengehouden worden door gebruik te maken van een egelvoederhuis met een slurf of tunnel van minstens 50cm lang.
   Als voederhuis kan je een omgekeerde kist of fruitkistje nemen met 2 ingangen van 13x13cm. Aan de opening wordt de slurf of tunnel van hout of met behulp van een afvoerbuis van minimaal 13 cm bevestigd. Het aanbrengen van 1 of 2 bochten (niet te dicht op elkaar!) maakt het moeilijker voor de katten om erin te komen.
   De reuk van een egel is dermate goed dat die zijn weg door de tunnel/buis wel zal vinden.

   Het voederhuis dient minimaal 3 meter van een egelhuis (of andere plek waar de egel slaap) te staan. Plaats het voederhuis nooit in de volle zon. Harde kattenbrokjes bevatten veel dierlijke producten en zullen sneller bederven.
   Plaats het verse water nooit in het voederhuis, zodat andere dieren hier ook gebruik van kunnen maken.

   Cacaodoppen:
   Zowel katten als egels storen zich minder aan cacaodoppen. Als ze honger hebben en voor katten geldt vooral de uitdaging om bij het voer te komen, gaan ze erover heen. Voor ons mensen is de geur echter ook helemaal niet fijn en om echt effectief te zijn moet er een grote oppervlakte vol cacaodoppen gestrooid worden wil het de katten een beetje afschrikken.
   Wij raden dan ook een egelvoederhuis aan als beste oplossing tegen de meeste katten. Houdini’s uitgesloten!

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *