Egels massaal verstoord in winterslaap

met Geen reacties

De afgelopen week was het warmer dan ooit voor de maand maart. Reden om massaal de tuin aan te pakken en ook in gemeentetuinen werd al volop gewerkt. Ook al is het zomers weer, voor de meeste dieren geldt nog dat ze in winterslaap zijn en er onvoldoende voedsel is om te overleven in de natuur.

Er kwamen heel veel meldingen binnen van zwakke, versufte egels die in het zonnetje lagen. De meeste van deze egels zijn verstoord in hun winterslaap, konden vervolgens niet aan voldoende voedsel komen en zijn verzwakt blijven liggen. Het is dus van belang dat er weer volop bijgevoerd wordt met kattenbrokjes en vers water. Dus als u een egel overdag vindt, neem dan direct contact op met de dichtstbijzijnde egelopvang of met de Egelbescherming Nederland (https://www.egelbescherming.nl/dier-in-nood/telefoonlijst-dierenambulances/).

De egel is een uitgesproken schemer- en nachtdier. De huid van de egel kan niet tegen de zon, dus een egel in de zon zien liggen betekent altijd dat deze egel hulp nodig heeft Er is bijna altijd meer aan de hand dan alleen maar een beetje honger.

Volgende week slaat het weer om en wordt er zelfs wat hagel en natte sneeuw verwacht. Egels waarvan de overwinteringsplek vernield is, zullen niet op tijd een goed onderkomen vinden/kunnen maken. Let bij koude nachten dus extra goed op de egels. Door onderkoeling kunnen deze egels overlijden.

Wilt u ons werk steunen? Koop dan ons jubileumpakket of doe een gift (https://www.egelbescherming.nl/product/jubileumpakket/). DierenLot verdubbelt tijdelijk de opbrengst van het jubileumpakket!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *