Februari warmste maand ooit, egels ontwaken te vroeg!

met Geen reacties

Opmerkelijk veel meldingen van ontwaakte egels, vooral uit het zuiden van het land. Dat is ook logisch want in het zuiden worden elk jaar al in mei/juni de eerste egelbaby’s geboren en gemeld. Het midden en noorden van Nederland volgen pas in de zomer.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen bereid egels volop bij te voeren en dat is nu belangrijker dan ooit. In de natuur is er nog amper tot geen natuurlijk voedselaanbod voor egels. Bijvoeren kun je het beste doen met harde kattenbrokken met een eiwitgehalte van minimaal 34% op basis van vlees of vis, zonder toevoeging van melk, extra groenten of granen. Het verschil in prijs tussen de verschillende merken wordt vooral bepaald door het vlees- of visgehalte. De goedkopere merken gebruiken meer vulstoffen om de prijs laag te houden. Kittenbrokken zijn iets rijker, maar kattenbrokken voor adults of outdoor cats, zijn ook prima om aan te bieden.

Zorg dat er altijd vers, schoon water aangeboden wordt en geef nooit melk!

Als een egel overdag zichtbaar is, betekent dit dat de egel zijn natuurlijk dag- en nachtritme (even) kwijt is. Dat kan als de egel ruw verstoord is uit zijn winterslaap en dan herstelt dit gedrag zich meestal direct. Na één dag laat de egel zich al niet meer zien. Egels die langer overdag zichtbaar blijven, wankelend lopen, omvallen, extreem mager zijn of belaagd worden door eksters of vliegen, hebben altijd hulp nodig. Plaats deze egel in een hoge (verhuis-)doos met luchtgaten of vervoersbox met een paar handdoeken waarin de egel zich heerlijk kan verschuilen.

Plaats hierbij wat water en wat voedsel en neem contact op met de dichtstbijzijnde egelopvang of met Egelbescherming Nederland.

Wilt u ons werk steunen en ons magazine Egels & Eekhoorns ontvangen? Word dan donateur voor slechts € 2,50 per maand en maak het verschil voor de egels! https://www.egelbescherming.nl/steun-ons/word-donateur/

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *