Grote schoonmaak: Wacht er nog even mee!

met Geen reacties

Egelbescherming Nederland krijgt veel vragen binnen over wanneer het egelhuis schoongemaakt moet worden.

Egels houden van oorsprong een winterslaap tot eind april/medio mei omdat er tot die periode geen voedsel voorhanden is. Door de klimaatveranderingen en te vroege tuinwerkzaamheden ontwaken er steeds meer egels eerder uit hun winterslaap. Deze egels worden gelukkig vaak bijgevoerd met kattenbrokjes en vers water en hebben nog steeds behoefte aan een droge slaapplek. Wij adviseren dan ook de egelhuizen met rust te laten.

Zolang er een egel in het egelhuis woont, kunt u het huis beter met rust laten. U kunt een strootje voor de ingang zetten, zodat u weet wanneer de egel ontwaakt is. Als u erg twijfelt of het egelhuis überhaupt bewoond is, dan mag u voorzichtig in het egelhuis kijken. U kunt het beste kijken na IJsheiligen (medio mei).

Een egelhuis hoeft niet vaak schoongemaakt te worden, alleen als het huis erg nat of smerig is vanbinnen. Voor elk seizoen geldt eigenlijk dat het egelhuis leeg moet staan voordat het schoongemaakt mag worden. Pas als u zeker weet dat er absoluut geen egel meer in woont, kunt u het hok helemaal leeghalen, goed schoonmaken en in de zon laten drogen.

Het beste kunt u daarna het hok gelijk weer opmaken, want ook in de zomer en vooral in het najaar is er enorm veel behoefte aan egelhuizen voor zwangere egels als ook de jonge egels die in het najaar geboren worden.

U kunt u het egelhuis voorzien van een dikke laag kranten met daarop kurkdroog herfstblad, nooit groenblijvende bladeren gebruiken in verband met het vocht erin. Is dit niet voor handen, dan kunt u het egelhuis voor 2/3 vullen met een mengsel van hooi en stro (50%-50%).

Voor meer informatie over egels en ons werk kunt u zich aanmelden op onze nieuwsbrief: http://www.egelbescherming.nl/contact/nieuwsbrief/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *