Versneld verstekelen van egels

met 4 reacties

Op voederplekken worden nu vaak losse stekels gevonden. Egelbescherming Nederland krijgt dan terecht de vraag of dat wel goed is.

Jeugdstekels

Egels worden geboren met witte stekels. Bij de geboorte heeft moederegel daar gelukkig geen last van omdat de stekels nog ingebed liggen in een gezwollen huid. Het lichaam neemt het vocht na de geboorte op en de witte stekeltjes worden zichtbaar en zijn vlijmscherp. Dit ter bescherming van de jongen tegen roofdieren of katten.

Daarna komen de bruine stekels die nog vallen onder de jeugdstekels. Ze zijn korter en dunner dan de uiteindelijke stekelvacht van de egel. De meeste egels verstekelen voor de winter naar hun volwassen stekelvacht. Dit gebeurt langzaam en geleidelijk.

Versneld verstekelen

Egels die laat geboren zijn of onvoldoende voedsel hebben vergaard, lopen een groeiachterstand op. De conditie van deze egels is onvoldoende om voor de eerste winterslaap al te kunnen verstekelen. Als deze egels na de winter goed bijgevoerd worden, versnelt de groei van de volwassen stekels waardoor er meerdere stekels tegelijkertijd kunnen uitvallen. Vooral als de egel zich krabt of ergens langsloopt. Ook liggen er vaak huidschilfers bij omdat de huid van een egel na de winterslaap vaak droog is. De verstekeling gaat niet gepaard met kale plekken. Een natuurlijk verschijnsel dus.

Egel met kale plekken en losse stekels

Soms gaat stekeluitval gepaard met kale plekken. Dan is er geen sprake van versneld verstekelen, maar ligt er andere problematiek aan ten grondslag. Schimmelinfecties, schurft en andere ziektes die wel behandeld moeten worden, anders kan de egel daaraan sterven. Neem in die gevallen altijd contact op met de dichtstbijzijnde egelopvang of met Egelbescherming Nederland.

Egelbescherming Nederland bestaat 25 jaar! Wilt u ons werk steunen? Koop dan ons jubileumpakket of doe een gift. Stichting DierenLot verdubbelt de opbrengst van het jubileumpakket!

 

 

4 Responses

 1. Yvonne Wanrooij
  | Beantwoorden

  heb sinds enkele weken een moeder met 3 jonkies in de tuin. Geweldig om mee te maken.
  Hebben inmiddels een eco huis gekocht.
  Vraag : moet dit wel of niet op stenen ondergrond geplaatst worden?
  vr gr Yvonne

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Yvonne,

   Egelhuizen zijn door de platte bodem of houten pootjes gevoelig voor optrekkend vocht. Het is dus altijd raadzaam om een egelhuis op een tegel te plaatsen. Mocht het egelhuis een platte bodem hebben is het ook handig om er 2 houten latjes onder te leggen zodat het onder het huis ook kan ventileren en drogen indien nodig.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Team Egelbescherming Nederland

 2. Babette Meulenbelt
  | Beantwoorden

  Hallo iedereen bij de Egelbescherming!
  Duidelijke informatie op uw website!
  Inmiddels heb ik zelf ook een egeltje in mijn tuin. Iedere avond vlak voor schemering leg ik wat kattenbrokjes in de tuin klaar en ga nog even in de tuin zitten om te kijken of de egel komt. En hij/zij KOMT! En gaat heerlijk zitten eten van de kattenbrokjes. Schoteltje water staat ook steeds klaar. Ik vind het geweldig om een egel in de tuin te hebben en om iets te doen ter bescherming van dit mooie dier. Vanavond heb ik op mijn blog (www.opstapmetbabette.blogspot.com) een artikeltje geschreven over egels. Neemt u gerust een kijkje op mijn blog – als u het leuk vindt, kunt u een reactie achterlaten onder aan het artikeltje op mijn blog!
  Met vriendelijke groet, Babette Meulenbelt

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Babette,

   Dank voor uw bericht. Wat fijn om te horen dat u zo goed voor de egels in uw omgeving wilt zorgen. Het gaat erg slecht met de egels in Nederland en daarom hebben ze helaas onze hulp meer dan ooit nodig. Blijf de egels vooral het hele jaar door bijvoeren met kattenbrokjes en vers water. Jonge egels gaan pas eind december/begin januari in winterslaap en zelfs dan kunnen ze tussendoor nog wakker worden. ALs ze dan geen voedsel vinden gaan ze alsnog dood.

   Mocht u vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *