De nazomer en het begin van de herfst is voor het midden en het noorden van Nederland de tijd van de nesten met baby-egels. In het zuiden begint alles wat vroeger en zijn de jongen inmiddels al wat groter.
Er komen bij Egelbescherming Nederland veel vragen binnen of de egels alweer in winterslaap gaan. Nee, dus. Het najaar is zelfs de drukste tijd voor de opvangcentra. Massaal worden dan moederloze egels en jonge egels die het zelfstandig niet redden binnengebracht. Winterslaap zit er voor de moeders en de jongen nog lang niet in. De mannetjes die hun werk er zo’n beetje op hebben zitten kunnen begin november wel al in winterslaap gaan, maar de jongen kunnen zelfs nog wel tot in januari actief blijven.
Om in winterslaap te kunnen moeten de egels namelijk de tijd gehad hebben om twee vetlagen op te bouwen. Een laag om in winterslaap te kunnen gaan en om weer wakker te kunnen worden en de andere laag om de winterslaap van maandenlang te kunnen houden. Op het moment dat de vetlagen voldoende opgebouwd zijn, krijgt de egel het signaal dat deze in winterslaap kan gaan. Dat betekent dat bijvoeren nu extra belangrijk is!
Hoe dichterbij de moeder aan voedsel kan komen, hoe meer kans ze maakt het nest groot te kunnen brengen. De moeder zorgt 6-8 weken voor haar jongen en dan moeten de kleine egels al voor zichzelf zorgen. Hoewel dit al in een wat voedselrijke omgeving een behoorlijk zware opgave is, is het in de verstedelijkte voedselarme gebieden al bijna helemaal onmogelijk geworden. Ondanks de matige zomer 2021 is het voedselaanbod nauwelijks op gang gekomen. Er is zo weinig voedsel dat volwassen egels soms met kroost zelfs overdag nog bezig zijn met het zoeken naar voedsel, met alle gevaren van dien.
Naast het standaardadvies van het aanbieden van een ruime hoeveelheid kattenbrokjes en water, raden wij bij nesten met jonge egels ook wat blikvoer voor katten en wat gewelde kittenbrokjes aan. Helpt u moeder egel mee?
Geef een reactie