Het paasvuur: een vreugdevuur of een brandstapel?

met Geen reacties

Het is bijna Pasen. Tijd voor gezellige brunches, paasspelletjes en een eeuwenoude traditie: het paasvuur. Het is een vreugdevuur voor mensen, maar voor de dieren is het werkelijk een brandstapel…

Wist je dat de egel een fantastisch afweermechanisme heeft? Bij gevaar kan hij zich, in een fractie van een seconde, oprollen tot een keiharde stekelbal. De stekels die normaal platliggen en soepel zijn, staan dan strak als duizenden stiletto’s.

Het is eigenlijk een soort superkracht om zichzelf te beschermen. De egel kan zich razendsnel aanpassen, verdraagt goed de kou en kan wel dagen zonder eten en drinken. Deze vaardigheden hebben ervoor gezorgd dat de egel, als één van de weinige diersoorten, de prehistorie heeft overleefd. Helaas helpen deze superkrachten niet tegen de gevaren waar de mens de egel aan blootstelt.

Wij vinden het fijn om de boel netjes te houden en zijn wel in voor een feestje. In de aanloop naar het paasweekend wordt het tuinafval en eigenlijk alles wat lekker brandt verzameld, en op een grote stapel gelegd. Die soms tientallen meters hoog is. Opgeruimd staat netjes en je hoeft het niet weg te brengen. Gewoon de fik erin.

En dat zijn nu precies mooie schuilplekken voor de egels en andere dieren. Vogels maken soms zelf nesten in deze grote brandstapels.

Dan breekt de grote dag aan. Volkomen onverwacht is het plotseling een hels kabaal buiten de brandstapel. Joelende en lachende mensen maken plezier. Van de schrik rolt de egel zich strak op in de hoop dat het onbekende gevaar weer snel verdwijnt. Maar het gevaar wordt alleen maar erger.

De fik gaat erin en het enthousiasme van het publiek neemt toe. De egel kruipt nog verder weg in de brandstapel en kan geen kant meer op als de vlammen opzwellen en de zuurstof opraakt. Onbewust eindigt het vreugdevuur in een heuse brandstapel voor de dieren.

Onlangs vroeg een journalist aan ons: is dit te voorkomen? Tja, niet meer doen, er vrijwillig mee stoppen als je bewust bent van wat je de dieren aan doet.

Een groot paasvuur is natuurlijk gezellig, maar een andere oplossing hebben we niet. Heb jij hier wel goede ideeën over? Hoe we het leuk kunnen houden voor mens én dier? Laat het ons dan weten per mail: info@egelbescherming.nl.

P.S Deel dit bericht om meer mensen bewust te maken over de gevolgen van het vreugdevuur. Je kunt ons ook gratis steunen met SponsorKliks terwijl je jouw paasinkopen doet. Kijk voor meer informatie op: https://www.egelbescherming.nl/steun-ons/sponsorkliks/.

Foto: Georgiana Avram

#egelbescherming_nederland #egelbescherming #egelbeschermers #paasvuur #samenegelstoekomstgeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *