Voer egels nooit meelwormen!

met 2 reacties

Meelwormen zijn eiwitrijk, dus worden vaak gezien als het perfecte voedsel om egels bij te voeren. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat het hoge fosforgehalte in meelwormen ervoor zorgt dat de calcium-fosfor verhouding bij de egel uit balans raakt. Een egel heeft een hele hoge behoefte aan calcium. Krijgt hij te veel fosfor binnen, dan onttrekt het lichaam van de egel het calcium uit de botten van de egel. De botten breken vervolgens af, waardoor de gehele gezondheid van de egel langzaam ondermijnd wordt.

Daarom adviseert Egelbescherming Nederland om meelwormen volledig uit het menu van de egel te laten. Voer de egels bij met kattenbrokjes en vers water. Kattenbrokjes hebben namelijk voor de egel wel een goede calcium-fosfor balans, waardoor dit veilig gegeven kan worden.

Meer weten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief: http://www.egelbescherming.nl/contact/nieuwsbrief/

2 Responses

 1. susanna
  | Beantwoorden

  Ik denk dat er veel verschil zit in kattenbrokjes – veel zout? voer voor jonge of oude katten of gewoon zomaar iets kopen?

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Susanna,

   Dank voor uw reactie. Het klopt dat de kwaliteit van kattenbrokjes erg verschillend is. Teveel zout is inderdaad niet goed voor egels.
   Daarom adviseren wij ook altijd goed naar de samenstelling te kijken. Kattenbrokken met een zo hoog mogelijk vleesgehalte/eiwitgehalte raden wij aan. De duurdere merken hebben over het algemeen meer vlees of vis en minder vulstoffen. Voor een overzicht van kattenvoer met hun eiwitgehalte kunt u kijken op de website: https://huiskatteninfo.nl/voeding/droogvoer/

   Wilt u graag op de hoogte blijven van ons werk? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *