Voer egels nooit meelwormen!

met 4 reacties

Meelwormen zijn eiwitrijk, dus worden vaak gezien als het perfecte voedsel om egels bij te voeren. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat het hoge fosforgehalte in meelwormen ervoor zorgt dat de calcium-fosfor verhouding bij de egel uit balans raakt. Een egel heeft een hele hoge behoefte aan calcium. Krijgt hij te veel fosfor binnen, dan onttrekt het lichaam van de egel het calcium uit de botten van de egel. De botten breken vervolgens af, waardoor de gehele gezondheid van de egel langzaam ondermijnd wordt.

Daarom adviseert Egelbescherming Nederland om meelwormen volledig uit het menu van de egel te laten. Voer de egels bij met kattenbrokjes en vers water. Kattenbrokjes hebben namelijk voor de egel wel een goede calcium-fosfor balans, waardoor dit veilig gegeven kan worden.

Meer weten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief: http://www.egelbescherming.nl/contact/nieuwsbrief/

4 Responses

 1. susanna
  | Beantwoorden

  Ik denk dat er veel verschil zit in kattenbrokjes – veel zout? voer voor jonge of oude katten of gewoon zomaar iets kopen?

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Susanna,

   Dank voor uw reactie. Het klopt dat de kwaliteit van kattenbrokjes erg verschillend is. Teveel zout is inderdaad niet goed voor egels.
   Daarom adviseren wij ook altijd goed naar de samenstelling te kijken. Kattenbrokken met een zo hoog mogelijk vleesgehalte/eiwitgehalte raden wij aan. De duurdere merken hebben over het algemeen meer vlees of vis en minder vulstoffen. Voor een overzicht van kattenvoer met hun eiwitgehalte kunt u kijken op de website: https://huiskatteninfo.nl/voeding/droogvoer/

   Wilt u graag op de hoogte blijven van ons werk? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

 2. Elke Bognetteau
  | Beantwoorden

  Goedendag. Ik gaf n flinke volwassen egel circa 4 weken ook meelwormen bij de nat en droge kattenbrokjes. Me ben ik er achter gekomen dat zij geen meelwormen mogen hebben. Hoe slecht is dit nu voor deze egel? Hoe kan ik dit goedmaken? Ik maak mij zorgen. En ik wil graag n goed nachtverblijf en bestaat er goede voer huisjes. Ik gebruik nu n vogelhuisje met dak waar de egel eten in krijg. Ik hoop op informatie van u.

  • Beste Elke,
   Dank voor uw bericht.Het is goed dat u gestopt ben met de meelwormen. 4 weken is gelukkig nog niet zo heel lang. Door goed bij te blijven voeren met harde kattenbrokjes, is de kans groot dat de egel geen blijvende schade zal hebben.
   Op dit moment is het XXL Vivara egelhuis het enige huis wat aan onze minimumeisen voldoet. Wij werken continu aan de verbetering van egelhuizen en egelvoederhuizen en hopen in het najaar met goede alternatieven te komen.
   Katten kunnen tegen gehouden worden door gebruik te maken van een egelvoederhuis met een slurf of tunnel van minstens 50 cm lang.
   Als voederhuis kan je een omgekeerde kist of fruitkistje nemen met 2 ingangen van 13x13cm. Aan de opening wordt dan een slurf of tunnel van hout of met behulp van een afvoerbuis van minimaal 13 cm doorsnee bevestigd. Het aanbrengen van 1 of 2 bochten (niet te dicht op elkaar!) maakt het moeilijker voor de katten om erin te komen.
   De reuk van een egel is dermate goed dat die zijn weg door de tunnel/buis wel zal vinden.
   Het voederhuis dient minimaal 3 meter van een egelhuis (of andere plek waar de egel slaap) te staan. Plaats het voederhuis nooit in de volle zon. Harde kattenbrokjes bevatten veel dierlijke producten en zullen sneller bederven.
   Plaats het verse water nooit in het voederhuis, zodat andere dieren hier ook gebruik van kunnen maken.
   Wilt u graag op de hoogte blijven van ons werk? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *