Obesitas komt in de natuur niet voor

met Geen reacties

Op RTL Nieuws is gistermiddag een online video rapportage geplaatst van een Belgische opvang waarin gesuggereerd wordt met de kop dat bijvoeren van egels obesitas bij egels veroorzaakt. Het gaat in deze rapportage om egels die bij particulieren in huis hebben overwinterd. Deze egels zijn gehouden in verwarmde te krappe ruimtes met een overmaat aan voedsel. Ze konden door de warmte niet in winterslaap en zijn uit verveling maar blijven eten.

In Nederland is de egel een beschermde diersoort. Dit houdt in dat particulieren geen egels in huis mogen houden. Bovenstaand verhaal onderschrijft hoe belangrijk deze wetgeving is. In Nederland worden egels wel onder strikt toezicht en begeleiding van de opvangcentra geplaatst in zogenaamde uitzet- en uitwentuinen. Hierdoor kunnen egels onder begeleiding wennen aan de overgang van hun verblijf in de opvang naar de natuur.

De opvangcentra in Nederland liggen in deze periode juist vol met ondervoede en onderkoelde egels die verstoord zijn in hun winterslaap door te vroege tuinwerkzaamheden door het mooie weer in maart. Er lopen nog heel veel egels hongerig rond dus bijvoeren is in deze periode noodzakelijk.

In de natuur komt geen obesitas voor. Hoeveel de mens ook bijvoert, de dieren in de natuur overeten zich nooit. Een goed voorbeeld hiervan zijn de vogels om ons heen. Ruim 120 jaar wordt er al massaal door de mens bijgevoerd. Toch is er nergens sprake van een obesitas vogel. Zouden wij als mens massaal stoppen met het bijvoeren van vogels, zou dit grote gevolgen hebben voor de vogelpopulatie. Er worden namelijk duizenden tonnen voer verkocht voor vogels in Nederland.

Ons advies om de egels het hele jaar door bij te voeren is dus van groot belang voor het in stand houden van de egelpopulatie in Nederland. Het beste voer voor egels zijn kattenbrokjes en vers water mag nooit in een tuin ontbreken.

Egelbescherming Nederland heeft contact opgenomen met RTL Nieuws. Zij zullen de koptekst die voor veel verwarring heeft gezorgd aanpassen. Om de schade zoveel mogelijk te beperken vragen wij om ons bericht op grote schaal te verspreiden, zodat de hongerige egels in de natuur hulp blijven krijgen.

Voor vragen en advies kunt u contact met ons opnemen via: info@egelbescherming.nl of op: 06-18819576.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.