Teken op egels – Ingrijpen of niet?

met Geen reacties

Op verzoek van Egelvrienden vertellen wij graag wat Egelbescherming Nederland adviseert bij het zien van een egel met teken.

Het tekenseizoen is al maanden aan de gang en ook de egels ontkomen er niet aan. Egels kunnen enkele teken hebben, maar in de opvang zijn gevallen bekend van honderden teken op één egel.

Is het verstandig om zelf teken te verwijderen bij egels?

Wij raden mensen af zelf de teken te verwijderen. Als de egel enkele teken heeft dan vallen deze er vanzelf weer af en zal de egel daar weinig hinder van ondervinden. Als de egel helemaal onder de teken zit is het verstandig om contact op te nemen met de dichtstbijzijnde egelopvang of de Egelbescherming op 06-188 19 576. In de opvangcentra worden alle teken verwijderd.

Het is nu de tijd van de baby-egels en daarom is het noodzakelijk om altijd om advies te vragen, zodat er geen moeder gescheiden wordt van haar jongen. Indien mogelijk zal de opvang enkel de teken verwijderen en kan de egel weer mee terug naar uw tuin.

Teken komen meer en meer voor in Nederland en ook steeds meer soorten worden gesignaleerd (zie foto’s, met dank aan het RIVM). Vanuit het buitenland liften ze mee bij toeristen en goederen.

Egels foerageren door bosjes en struiken en lopen daarbij veel teken op. De vrouwtjesteken bijten zich vast in de huid en zuigen zich vol met het bloed van de egel. Dit om haar eitjes uit te kunnen laten komen. De grote blauwe ballen op de egels zijn de volgezogen vrouwtjes. Deze zijn vrij makkelijk te verwijderen ondanks de stekels. Egels kunnen ook onder de kleine teken zitten. Tientallen miniteken in rijen naast elkaar vooral op de kop, rondom de oren en langs de stekelvacht.

Het RIVM, waar wij nauw mee samen werken in het kader van de Egelziekte 2020, doet uitgebreid onderzoek naar teken en de gevolgen voor mens en dier. Al jarenlang ondersteunen wij dit onderzoek door het aanleveren van volgezogen teken. Maar ook andere onderzoekers, zoals de UvU, maken graag gebruik van de teken die gevonden worden op egels, voor hun onderzoek.

Helaas is nog niet onderzocht wat het effect is van al die tekenbeten op de egel. De conditie van de egels in Nederland gaat al jaren hard achteruit. Dat komt vooral door het afnemen van het leefgebied en de verschraling van het voedselaanbod. De luchtvervuiling, het overmatig gebruik van gif en de gevaren doordat het steeds dichter bevolkt en drukker wordt in Nederland, zijn daar natuurlijk ook debet aan.

Voor de mens geldt dat als er een rode cirkel verschijnt na een tekenbeet, altijd contact op te nemen met de huisarts. De ziekte van Lyme is een hele nare, heftige ziekte, die door teken overgebracht worden op de mens.

Foto: Hamworthy Hedgehog Rescue

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.