Teken op egels – Ingrijpen of niet?

met 2 reacties

Op verzoek van Egelvrienden vertellen wij graag wat Egelbescherming Nederland adviseert bij het zien van een egel met teken.

Het tekenseizoen is al maanden aan de gang en ook de egels ontkomen er niet aan. Egels kunnen enkele teken hebben, maar in de opvang zijn gevallen bekend van honderden teken op één egel.

Is het verstandig om zelf teken te verwijderen bij egels?

Wij raden mensen af zelf de teken te verwijderen. Als de egel enkele teken heeft dan vallen deze er vanzelf weer af en zal de egel daar weinig hinder van ondervinden. Als de egel helemaal onder de teken zit is het verstandig om contact op te nemen met de dichtstbijzijnde egelopvang of de Egelbescherming op 06-188 19 576. In de opvangcentra worden alle teken verwijderd.

Het is nu de tijd van de baby-egels en daarom is het noodzakelijk om altijd om advies te vragen, zodat er geen moeder gescheiden wordt van haar jongen. Indien mogelijk zal de opvang enkel de teken verwijderen en kan de egel weer mee terug naar uw tuin.

Teken komen meer en meer voor in Nederland en ook steeds meer soorten worden gesignaleerd (zie foto’s, met dank aan het RIVM). Vanuit het buitenland liften ze mee bij toeristen en goederen.

Egels foerageren door bosjes en struiken en lopen daarbij veel teken op. De vrouwtjesteken bijten zich vast in de huid en zuigen zich vol met het bloed van de egel. Dit om haar eitjes uit te kunnen laten komen. De grote blauwe ballen op de egels zijn de volgezogen vrouwtjes. Deze zijn vrij makkelijk te verwijderen ondanks de stekels. Egels kunnen ook onder de kleine teken zitten. Tientallen miniteken in rijen naast elkaar vooral op de kop, rondom de oren en langs de stekelvacht.

Het RIVM, waar wij nauw mee samen werken in het kader van de Egelziekte 2020, doet uitgebreid onderzoek naar teken en de gevolgen voor mens en dier. Al jarenlang ondersteunen wij dit onderzoek door het aanleveren van volgezogen teken. Maar ook andere onderzoekers, zoals de UvU, maken graag gebruik van de teken die gevonden worden op egels, voor hun onderzoek.

Helaas is nog niet onderzocht wat het effect is van al die tekenbeten op de egel. De conditie van de egels in Nederland gaat al jaren hard achteruit. Dat komt vooral door het afnemen van het leefgebied en de verschraling van het voedselaanbod. De luchtvervuiling, het overmatig gebruik van gif en de gevaren doordat het steeds dichter bevolkt en drukker wordt in Nederland, zijn daar natuurlijk ook debet aan.

Voor de mens geldt dat als er een rode cirkel verschijnt na een tekenbeet, altijd contact op te nemen met de huisarts. De ziekte van Lyme is een hele nare, heftige ziekte, die door teken overgebracht worden op de mens.

Foto: Hamworthy Hedgehog Rescue

2 Responses

 1. Joann vd brom
  | Beantwoorden

  Wat ik niet begrijp…Welkoop apeldoorn heb ik erop gewezen dat ze het zgn egelvoer met meelwormen en andere troep erin niet moeten verkopen.
  Ze hebben contact op genomen met hun in of verkoper en die zei…oooh de egels mogen dit allemaal eten hoor het is zo geprogrammeerd dat er niet teveel in zit. Vitamine zijn goed.
  Nou het is 1 grote rotzooi en gewoon commercie heb ik gezegd. Money money en de egels.. wat maakt het hun uit.
  Ja zegd Welkoop wij kunnen er verder niks mee….oh nee???
  Niet meer bestellen punt uit.
  Ik moest het toch even melden hoor, ik ben hier zo boos over.
  Mvg joann vd brom

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Joann,

   Wat fijn dat u zo opkomt voor een goede zorg voor egels! Ons advies is dan ook altijd: help de egels, maar als je het doet, doe het dan ook goed en verantwoord. Egelbescherming Nederland heeft ook meermaals contact gehad met Welkoop Nederland met het verzoek om hun producten aan te passen, maar helaas blijven ze met dezelfde argumentatie komen zoals bij u. Wij zullen blijven strijden voor een betere kwaliteit en houden u hiervan op de hoogte.

   U kunt onze activiteiten volgen via onze nieuwsbrief en social media.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve (Egelbescherming Nederland)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *