Egels overdag: fout of fabel?

met 4 reacties

Het is opmerkelijk hoeveel meldingen bij Egelbescherming Nederland binnenkomen over egels die zich overdag laten zien. Het gebeurt zelfs zo vaak dat mensen het bijna normaal gaan vinden om een egel overdag rond te zien scharrelen. Terecht krijgen we daar heel veel vragen over. Toch blijft het enige antwoord dat een egel overdag zien bijna altijd foute boel is.

Egels zijn absolute schemer- en nachtdieren. Hun gezichtsvermogen is vrij beperkt omdat zij in het donker leven en dus kunnen volstaan met een fenomenaal reukvermogen en gehoor. Hoe komt het dan dat er steeds meer egels overdag zichtbaar zijn?

Dat kan de volgende oorzaken hebben:

 • Het leefgebied van de egel wordt steeds kleiner waardoor er ook steeds meer egels verstoord worden als ze ergens liggen te slapen.
 • Door het kleiner worden van het leefgebied is het voedselaanbod ook sterk verminderd. Egels hebben steeds meer moeite om aan voldoende voedsel te komen. Zij zijn vaak zo hongerig dat zij ook overdag blijven rondlopen in de hoop ergens voedsel te vinden.
 • De algehele conditie van de egel gaat elk jaar verder achteruit. Dat betekent dat er dus ook steeds meer zieke en verzwakte dieren zich overdag laten zien.

Er zijn een paar uitzonderingen:

 • Gezonde egels die net verstoord zijn in hun slaap, kunnen zich noodgedwongen even laten zien op zoek naar een andere slaapplek. Maar ook bij deze dieren geldt dat zij zoveel mogelijk beschuttingen zullen zoeken waar zij lopen en nooit de volle zon zullen opzoeken.
 • Jonge egels rond een week of 4, waarvan de oogjes geopend zijn en een beetje beginnen rond te lopen, komen overdag nog wel eens uit hun nest, terwijl moeders ligt te slapen. Dit gebeurt slechts enkele dagen voordat ook zij een goed dag- en nachtritme ontwikkeld hebben.
 • In de zomer blijft het natuurlijk veel langer licht en kan een egel een ritme hebben dat ze altijd om 21:30/22:00 uur al gaan eten of ’s ochtends vroeg nog aan het foerageren zijn omdat ze nog niet genoeg eten bij elkaar gescharreld hebben. Dus later op de avond of heel vroeg in de ochtend een egel zien is vaak ook geen reden tot bezorgdheid.
  Vooral waar meerdere egels tegelijkertijd samen komen zullen egels een eigen moment kiezen waarop ze naar de voederplek gaan, om bijvoorbeeld sterkere egels te ontwijken.

In alle gevallen waar twijfel heerst, raden wij dan ook aan om contact te zoeken met de dichtstbijzijnde egelopvang in uw regio of de Egelbescherming Nederland te bellen op: 06-188 19 576. Het is namelijk nu ook de tijd van zwangere vrouwtjes en nesten met baby-egels. Dan is overleg noodzakelijk om te bepalen of deze egel wel of niet geholpen dient te worden zodat er geen nest met jongen achterblijven.

Leuke foto’s en filmpjes van egels zijn altijd van harte welkom bij Egelbescherming Nederland. Deze kunt u mailen naar: info@egelbescherming.nl. Wij gebruiken het beeldmateriaal voor social media en educatie.

Foto: M. Beijaert

4 Responses

 1. Ingrid van Delden
  | Beantwoorden

  Bij ons in de tuin zitten 3 egels. 1 egel zie ik ook overdag Hij /zij at zelfs op een paar veertjes na, een dode merel op Dit gebeurde vlak voor mijn raam. DE vogel was heel hard tegen het raam gevlogen. En lag op het gras Ik dacht laat maar even liggen misschien bekomt het nog van de harde klap.. even later zie ik de egel de vogel totaal geheel en al opeten
  Nu net om 13.00 uur zag ik de egel vandaag weer ondlopen op de plek waar gisteren het vogeltje lag. Hij braakte 3x wat slijm en verdween toen weer onder de coniferen

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Ingrid,

   Egels zijn carnivoren en de opruimers van de natuur. Het klopt dus dat zij ook kadavers opeten. Helaas ook de kadavers van vergiftigde muizen en ratten, waarna zij zelf sterven. Vandaar dat wij het gebruik van gif altijd afraden.

   Mocht u vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve

 2. Esther Veenendaal
  | Beantwoorden

  Hallo wij hebben een moeder egel met 3 kleintjes in de tuin. Ik zorg dat ze egelvoer krijgen. Nu zie ik de moeder vaak al rond 18 uur in onze tuin rondlopen , het voer zet ik altijd later neer.
  Moet ik me zorgen maken dat zij al zo vroeg actief is?

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Esther,
   Egels die al laat in de middag en vroeg in de avond op zoek gaan naar voedsel, geven daarmee meestal aan dat ze hongerig zijn en de laatste dagen onvoldoende voedsel hebben gevonden. Het is voor de egel namelijk erg gevaarlijk om in het licht of halfschemer zich te laten zien. Dat doen ze dus alleen uit honger en in nood.
   In de natuur is al jaren sprake van voedselschaarste voor ons wildlife. Egels hebben het daarom steeds moeilijker om aan voldoende voedsel te komen en trekken daarom steeds meer de bewoonde wereld in met alle gevaren van dien voor de egels.
   Bijvoeren is dus harder nodig dan ooit tevoren. Het eten mag de volgende dag nooit helemaal op zijn. Het is dus essentieel om genoeg harde kattenbrokjes en vers water aan te bieden.
   Obesitas komt in de natuur niet voor en een egel kan meer eten dan een volwassen kat, maar kan ook enkele dagen zonder eten. Een moederegel met jongen heeft nog meer voedsel nodig.

   Egelbescherming Nederland adviseert om het gehele jaar door voedsel aan te bieden.
   Een egelvoederhuis met slurf zorgt dat er minder katten bij het voedsel kunnen komen. De Houdini’s onder de katten uitgesloten!

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *