Verantwoord bijvoeren van egels

met 8 reacties

Bij Egelbescherming Nederland is het uitgangspunt van het bijvoeren van egels dat het zo dicht mogelijk moet aansluiten bij het natuurlijke voedselaanbod. Egels zijn echte carnivoren, vleeseters dus. Zij ruimen in de natuur alles op wat zij aan vlees tegenkomen zoals insecten, reptielen en kadavers.

De fysiologie van een egel lijkt het meest op de fysiologie van een kat. Daarom worden egels in de egelopvangcentra voornamelijk gevoerd met kattenbrokjes, nat voer voor katten gemengd met havermout en natuurlijk altijd vers water. Zieke dieren krijgen als vanzelfsprekend nog aanvullend speciaal voedsel afgestemd op hun aandoening.

Egels zijn in Nederland populair aan het worden en daardoor zijn er heel veel minder geschikte egelhuizen en minder geschikt zogenaamd speciaal egelvoer in omloop gekomen. Dit voegt over het algemeen weinig toe aan de basisbehoeften voor een egel.

Ons advies is dan ook om voornamelijk kattenbrokjes, gemengd met een hand vol havermout en vers water te geven. De samenstelling van de kattenbrokjes dient een hoog percentage aan vlees te bevatten, hoe hoger het percentage, hoe beter het voor de egels is.
– Als extraatje of als er jonge egels zijn, kan nat voer voor katten met wat havermout aangeboden worden.
– Egels eten in principe geen groente of fruit.
– Meelwormen zijn niet nodig en bij het aanbieden van veel meelwormen gaat de gezondheid van een egel juist achteruit in plaats van dat je de egel daarmee helpt. Wij adviseren maximaal 5-7 meelwormen per dag, maximaal 2 keer per week.
– Biedt geen pinda’s of pindasoep aan of brood met pindakaas omdat dat allemaal de gezondheid van de egels schaadt.
– Geef nooit melk. Ook geen lactosevrije melk. Volwassen dieren hebben geen melk nodig, het is zelfs slecht voor ze. Hele jonge moederloze egels moeten altijd naar de dichtstbijzijnde egelopvang gebracht worden. Zij hebben hele speciale melk en verzorging nodig en daar zijn egelopvangcentra voor uitgerust.

Natuurlijk begrijpen we dat kattenvoer juist katten aantrekt. Egelbescherming Nederland test op dit moment een nieuw voederhuis uit waardoor katten geweerd worden en egels makkelijk in en uit kunnen lopen. Let op: doorgangen moeten minimaal 13×13 cm zijn, voor de volwassen dieren en vooral voor de zwangere vrouwtjes, die soms wel 8 jongen in hun buik hebben.

De resultaten van deze test publiceren we op onze social media en in onze nieuwsbrief. U kunt zich voor onze nieuwsbrief hier aanmelden: http://www.egelbescherming.nl/contact/nieuwsbrief/

8 Responses

 1. Just de Jong
  | Beantwoorden

  Ik heb iedere avond, twee soms drie en eenmaal zes egels, (toen het vorige maand heel droog was) in de tuin bij een schotel met Welkoop Egelvoer, ik doe er wat gepelde pinda’s en wat gedroogde meelwormen bij, daar zijn ze gek op. kunt U mij zeggen welk kattenvoer ik dan het beste kan geven?
  ik haal de schotel rond middernacht weg, om geen muizen aan te trekken.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Just,

   Dank voor uw bericht. Wij werken al bijna 25 jaar met egels en proberen met het aanbieden van voedsel zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke voedselbronnen te blijven. Egels zijn echte carnivoren en hun fysiologie komt het meeste overeen met katten. Daarom is het aanbieden van kattenbrokjes, blikvoer voor katten en vers water, eventueel aangevuld met wat egelvoer het beste wat u een egel kunt geven. In principe zijn alle soorten kattenvoer in Nederland van redelijke tot goede kwaliteit. Waar u vooral op moet letten is het vleesgehalte. Hoe hoger het vleesgehalte, hoe beter geschikt voor egels.

   Daarnaast wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan naar het effect van meelwormen op de botten van egels en daaruit blijkt dat te veel meelwormen absoluut niet goed is voor egels. Het aanbieden van pinda’s, pindakaas, brood e.d. staat dus erg ver af van het natuurlijke voedselaanbod van egels en hebben geen toegevoegde waarde voor het dier. Dus raden wij dit dus ook ten zeerste af.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons ook altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve, Egelbescherming Nederland

 2. dick
  | Beantwoorden

  Ik had hier vannacht 5 egels te gast. Kattenkorrels gemengd met nat kattenvoer. Filmcamera erop. Vier mannetjes en een vrouwtje. Voer moet je heel goed afschermen tegen katten. Op film goed te zien. Af en toe een beetje pindakaas en daar blijven katten vanaf. Egels zijn er gek op. Likken op een schoteltje meer niet.
  Paring op film gezien hier half juni. Hopelijk half augustus gaat moeder op stap hier met aanhang op zoek naar kattenvoer. Wat om naar uit te kijken.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Dick,

   Dank voor uw bericht.

   Hoewel egels dol zijn op pindakaas, raden wij dit ten zeerste af omdat het te veel zout en olie bevat, wat slecht is voor de darmflora- en werking van de egel. Wij hopen wel dat u kattenbrokjes bedoelde, in plaats van kattenkorrels 😉 Het is beter om vooral kattenbrokjes neer te zetten en dit niet te mengen met natvoer, want kattenbrokjes zorgen voor een natuurlijke reiniging van het gebit van de egel. Natvoer moet gezien worden als een extraatje, behalve als er jonge egels zijn.

   Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve, Egelbescherming Nederland

 3. Josine Bakker
  | Beantwoorden

  Ik heb sinds een week een egel in mijn tuin. Ik heb bij Vivara en egelhuis met koker bij de ingang gekocht, met stro voor erin. Volgens mij zit het diertje er sinds een paar dagen in. Ik heb geen katten en zou dus niet weten wat ik moet kopen, daarom ook bij Vivara voer gekocht: bio egelpaté en egelbrokken (zie hun site). Ok? Graag hoor ik van jullie.
  Mvg, Josine Bakker

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Josine,

   Dank voor uw bericht.

   Wij adviseren om vooral kattenbrokjes neer te zetten. Kattenbrokjes zorgen voor een natuurlijke reiniging van het gebit van de egel. Natvoer moet gezien worden als een extraatje, behalve als er jonge egels zijn.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve, Egelbescherming Nederland

 4. S.H. Koops
  | Beantwoorden

  Goedemiddag mijne heren

  Heb al een paar jaar verscheidene egels in de tuin, soms wel acht tegelijk, geen jongen, heb in het verleden van alles afgezocht wat ik bij mocht voeren, geef al jaren gedroogde meelwormen en ook kattenbrokjes, de meelwormen vliegen hier de deur uit, maar nu lees ik dat ik dacht goede bezig te zijn maar blijkt dus helemaal niet, er staat op zoveel sites dat je meelwormen mag voeren, helaas op verkeerde been gezet,

  Met vriendelijke groet,
  Stien Koops

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Stien,

   Fijn dat u al jaren zo begaan bent met het lot van de egels in uw omgeving. Het klopt dat jarenlang meelwormen aanbevolen werden voor egels. Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat meelwormen de conditie van de egels aantast. Vandaar dat het advies is bijgesteld en het dus afgeraden wordt om meelwormen te voeren. Zogenaamd voortschrijdend inzicht dus. Kattenbrokjes vormen gelukkig nog steeds een uitgebalanceerd dieet voor egels en dat raden wij u dan ook van harte aan.

   Mocht u vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *