Verantwoord bijvoeren van egels

met 46 reacties

Bij Egelbescherming Nederland is het uitgangspunt van het bijvoeren van egels dat het zo dicht mogelijk moet aansluiten bij het natuurlijke voedselaanbod. Egels zijn echte carnivoren, vleeseters dus. Zij ruimen in de natuur alles op wat zij aan vlees tegenkomen zoals insecten, reptielen en kadavers.

De fysiologie van een egel lijkt het meest op de fysiologie van een kat. Daarom worden egels in de egelopvangcentra voornamelijk gevoerd met kattenbrokjes, nat voer voor katten en natuurlijk altijd vers water. Zieke dieren krijgen als vanzelfsprekend nog aanvullend speciaal voedsel afgestemd op hun aandoening.

Egels zijn in Nederland populair aan het worden en daardoor zijn er heel veel minder geschikte egelhuizen en minder geschikt zogenaamd speciaal egelvoer in omloop gekomen. Dit voegt over het algemeen weinig toe aan de basisbehoeften voor een egel.

Ons advies is dan ook om voornamelijk kattenbrokjes en vers water te geven. De samenstelling van de kattenbrokjes dient een hoog percentage aan vlees te bevatten, hoe hoger het percentage, hoe beter het voor de egels is.
– Egels eten in principe geen groente of fruit.
– Geef geen meelwormen. Bij het aanbieden van veel meelwormen gaat de gezondheid van een egel juist achteruit in plaats van dat je de egel daarmee helpt.
– Biedt geen pinda’s of pindasoep aan of brood met pindakaas omdat dat allemaal de gezondheid van de egels schaadt.
– Geef nooit melk. Ook geen lactosevrije melk. Volwassen dieren hebben geen melk nodig, het is zelfs slecht voor ze. Hele jonge moederloze egels moeten altijd naar de dichtstbijzijnde egelopvang gebracht worden. Zij hebben hele speciale melk en verzorging nodig en daar zijn egelopvangcentra voor uitgerust.

Natuurlijk begrijpen we dat kattenvoer juist katten aantrekt. Egelbescherming Nederland test op dit moment een nieuw voederhuis uit waardoor katten geweerd worden en egels makkelijk in en uit kunnen lopen. Let op: doorgangen moeten minimaal 13×13 cm zijn, voor de volwassen dieren en vooral voor de zwangere vrouwtjes, die soms wel 8 jongen in hun buik hebben.

De resultaten van deze test publiceren we op onze social media en in onze nieuwsbrief. U kunt zich voor onze nieuwsbrief hier aanmelden: http://www.egelbescherming.nl/contact/nieuwsbrief/

46 Responses

 1. Just de Jong
  | Beantwoorden

  Ik heb iedere avond, twee soms drie en eenmaal zes egels, (toen het vorige maand heel droog was) in de tuin bij een schotel met Welkoop Egelvoer, ik doe er wat gepelde pinda’s en wat gedroogde meelwormen bij, daar zijn ze gek op. kunt U mij zeggen welk kattenvoer ik dan het beste kan geven?
  ik haal de schotel rond middernacht weg, om geen muizen aan te trekken.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Just,

   Dank voor uw bericht. Wij werken al bijna 25 jaar met egels en proberen met het aanbieden van voedsel zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke voedselbronnen te blijven. Egels zijn echte carnivoren en hun fysiologie komt het meeste overeen met katten. Daarom is het aanbieden van kattenbrokjes, blikvoer voor katten en vers water, eventueel aangevuld met wat egelvoer het beste wat u een egel kunt geven. In principe zijn alle soorten kattenvoer in Nederland van redelijke tot goede kwaliteit. Waar u vooral op moet letten is het vleesgehalte. Hoe hoger het vleesgehalte, hoe beter geschikt voor egels.

   Daarnaast wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan naar het effect van meelwormen op de botten van egels en daaruit blijkt dat te veel meelwormen absoluut niet goed is voor egels. Het aanbieden van pinda’s, pindakaas, brood e.d. staat dus erg ver af van het natuurlijke voedselaanbod van egels en hebben geen toegevoegde waarde voor het dier. Dus raden wij dit dus ook ten zeerste af.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons ook altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve, Egelbescherming Nederland

  • Hilda Degens
   | Beantwoorden

   Sorry ik snap het verhaal van kattebrokjes niet.In kattebrokjes zit namelijk bijna geen vlees in alleen veel graan. De koolhydraten die in de brok zitten geven juist aanslag op de tanden. Tenminste bij katten wel . Mijn kat krijgt natvoer met 85% vlees aandeel. De blikjes uit de supermarkt bevatten maar 4% vlees en heel veel suiker en zout. Ik snap dat dit slecht is voor een egel. Ik geef nu de smaken die mijn kat niet eet aan de egel. Iemand zei pindakaas voor vogels maar dit is ook niet goed?
   Groetjes Hilda

   • Egelbescherming Nederland
    | Beantwoorden

    Beste Hilda,

    Het beste voer blijft natuurlijk een variatie van insecten die zij op natuurlijke wijze in de natuur kunnen vinden. Kattenbrokjes zijn tot op heden het beste alternatief als bijvoer voor egels. Wij adviseren de mensen dan altijd te kijken naar brokjes met het hoogste vleesgehalte zonder melktoevoeging. Helaas is het voedseltekort in de natuur zo nijpend aan het worden dat bijvoeren noodzakelijk is. Kattenbrokjes blijven relatief ook lang goed, terwijl blikvoer sneller bederft.

    Hoewel egels dol zijn op pindakaas, raden wij dit ten zeerste af omdat het te veel zout en olie bevat, wat slecht is voor de darmflora- en werking van de egel.

    Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

    Mocht u andere vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

    Met vriendelijke groet,

    Jenny Kleve

 2. dick
  | Beantwoorden

  Ik had hier vannacht 5 egels te gast. Kattenkorrels gemengd met nat kattenvoer. Filmcamera erop. Vier mannetjes en een vrouwtje. Voer moet je heel goed afschermen tegen katten. Op film goed te zien. Af en toe een beetje pindakaas en daar blijven katten vanaf. Egels zijn er gek op. Likken op een schoteltje meer niet.
  Paring op film gezien hier half juni. Hopelijk half augustus gaat moeder op stap hier met aanhang op zoek naar kattenvoer. Wat om naar uit te kijken.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Dick,

   Dank voor uw bericht.

   Hoewel egels dol zijn op pindakaas, raden wij dit ten zeerste af omdat het te veel zout en olie bevat, wat slecht is voor de darmflora- en werking van de egel. Wij hopen wel dat u kattenbrokjes bedoelde, in plaats van kattenkorrels 😉 Het is beter om vooral kattenbrokjes neer te zetten en dit niet te mengen met natvoer, want kattenbrokjes zorgen voor een natuurlijke reiniging van het gebit van de egel. Natvoer moet gezien worden als een extraatje, behalve als er jonge egels zijn.

   Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve, Egelbescherming Nederland

   • Y Heemskerk
    | Beantwoorden

    Nu vragen heel veel mensen wat dan het beste kattevoer is wat je kan geven, maar een goed antwoordt krijgen ze niet. Alleen dat er een hoog vlees gehalte in moet zitten. Maar welk merk is dan het beste?

    • Beste Yvonne,

     In principe zijn alle soorten kattenvoer in Nederland van redelijke tot goede kwaliteit. Waar u vooral op moet letten is een zo hoog mogelijk eiwitgehalte. Op deze pagina kunt u een lijst zien van verschillende kattenbrokken en hun eiwitgehalte (apart aanzetten in de tabel) en hun prijs en waar te koop.

     Onze voorkeur gaat uit naar de kittenbrokjes van Royal Canin. Deze hebben een hoog eiwitgehalte en een goede smaak.

     Met vriendelijke groet,

     Angeleca, Egelbescherming Nederland

     • Y.A.J Heemskerk
      |

      Dank je wel voor de informatie.
      Groetjes Yvonne

 3. Josine Bakker
  | Beantwoorden

  Ik heb sinds een week een egel in mijn tuin. Ik heb bij Vivara en egelhuis met koker bij de ingang gekocht, met stro voor erin. Volgens mij zit het diertje er sinds een paar dagen in. Ik heb geen katten en zou dus niet weten wat ik moet kopen, daarom ook bij Vivara voer gekocht: bio egelpaté en egelbrokken (zie hun site). Ok? Graag hoor ik van jullie.
  Mvg, Josine Bakker

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Josine,

   Dank voor uw bericht.

   Wij adviseren om vooral kattenbrokjes neer te zetten. Kattenbrokjes zorgen voor een natuurlijke reiniging van het gebit van de egel. Natvoer moet gezien worden als een extraatje, behalve als er jonge egels zijn.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve, Egelbescherming Nederland

 4. S.H. Koops
  | Beantwoorden

  Goedemiddag mijne heren

  Heb al een paar jaar verscheidene egels in de tuin, soms wel acht tegelijk, geen jongen, heb in het verleden van alles afgezocht wat ik bij mocht voeren, geef al jaren gedroogde meelwormen en ook kattenbrokjes, de meelwormen vliegen hier de deur uit, maar nu lees ik dat ik dacht goede bezig te zijn maar blijkt dus helemaal niet, er staat op zoveel sites dat je meelwormen mag voeren, helaas op verkeerde been gezet,

  Met vriendelijke groet,
  Stien Koops

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Stien,

   Fijn dat u al jaren zo begaan bent met het lot van de egels in uw omgeving. Het klopt dat jarenlang meelwormen aanbevolen werden voor egels. Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat meelwormen de conditie van de egels aantast. Vandaar dat het advies is bijgesteld en het dus afgeraden wordt om meelwormen te voeren. Zogenaamd voortschrijdend inzicht dus. Kattenbrokjes vormen gelukkig nog steeds een uitgebalanceerd dieet voor egels en dat raden wij u dan ook van harte aan.

   Mocht u vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve

 5. Ben
  | Beantwoorden

  Ik had eerst egelvoer bij de welkoop gekocht, maar dat hoefden ze vreemd genoeg niet…
  Toen heb ik wat kattenbrokjes van mijn kat gegeven (royal canin fit 32) en daaroverheen flink wat water, en de egels zijn er gek op!

 6. dick
  | Beantwoorden

  Inderdaad gek hier ook op kattenkorrels gemengd met wat nat kattenvoer. Ruzie zelfs. De muizen uit de takkenhoop zijn er overigens ook dol op. De buurtkatten kunnen er niet meer bij.
  Begin dit jaar een jonge rat gezien en toen ben ik een maand gestopt met voeren.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Dick,

   Egels zijn van nature solitair levende dieren. Omdat er steeds minder voedsel is voor de egels, horen wij steeds vaker dat er meerdere egels tezamen komen op dezelfde voederplek.

   Onrust onder de dieren is bij groepsvorming nooit te voorkomen, maar u kunt het wel verminderen door op meerdere plekken voedsel aan te bieden.

 7. Elsemiek
  | Beantwoorden

  Moet je in de zomer doorgaan met voeren?

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Elsemiek,

   Door het afnemen van de biodiversiteit is er in de natuur een voedseltekort ontstaan. Wij adviseren om de egels het hele jaar door, dus ook in de zomer, bij te voeren met kattenbrokjes en vers water. Egels zijn echte carnivoren. De kattenbrokjes mogen de volgende dag nooit op zijn, want anders voert u ze nog te weinig. Zonder de hulp van de mens zal de egel steeds meer moeite hebben om te overleven en wij hopen dan ook dat het bijvoeren van egels net zo algemeen wordt als het bijvoeren van vogels.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Egelbescherming Nederland

   • jan
    | Beantwoorden

    Naar mijn mening zijn we idioot bezig als we dieren afhankelijk maken van onze bijvoeding.
    In een gezond leefmilieu hebben ze onze “hulp” niet nodig. Daar zouden we onze inspanningen op moeten richten. Te beginnen in je eigen tuin.

    • Egelbescherming Nederland
     | Beantwoorden

     Beste Jan,

     Dank voor uw reactie. We zijn het helemaal met u eens. We vinden het ook een hele slechte ontwikkeling dat de egels steeds verder afhankelijk aan het worden is van de mens, zowel door gebrek aan voedsel als aan goede schuilmogelijkheden.

     In al onze adviezen pleiten wij dan ook voor groene tuinen met inheemse planten waar diverse dieren zowel aan voedsel als een goed onderkomen kunnen komen.

     Helaas weten we allemaal dat het op dit moment niet goed gaat met de egels en hun leefgebied. Ook zien we dat mensen en gemeenten steeds meer hun tuinen verstenen.

     Er zijn gelukkig wel ontwikkelingen gaande dat gemeenten hier oog voor krijgen, maar particulieren kiezen nog steeds massaal voor gemak met stenen en kunstgras.
     Daarom hebben de egels onze hulp erg hard nodig. Zonder het bijvoeren zal de egelpopulatie steeds kleiner worden.
     Het bijvoeren van vogels is wel algemeen geaccepteerd. Zonder dat bijvoeren zou de vogelstand ook zeker gehalveerd zijn.

     Wilt u graag op de hoogte blijven van ons werk? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

     Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

     Met vriendelijke groet,
     Jenny Kleve

 8. Dries
  | Beantwoorden

  Wat is het verschil tussen kattenbrokjes en kattenkorrels??

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Dries,

   Kattenkorrels horen in de kattenbak. Kattenbrokjes betreft kattenvoer. Omdat de fysiologie van een egel erg veel lijkt op die van een kat, adviseren wij om egels bij te voeren met kattenbrokken en vers water.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Team Egelbescherming Nederland

 9. Renske
  | Beantwoorden

  Ik zit er een beetje mee. Voer al jaren lang 5 egels. Welkoop…5 bakjes elke ochtend leeg. Toch te weinig?

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Renske,

   Dank voor uw bericht.

   Egels zijn echte carnivoren en hun fysiologie lijkt heel erg op die van een kat, daarom vormen kattenbrokjes een volledig uitgebalanceerd dieet voor egels. Het zogenaamde speciale egelvoer is niet uitgebalanceerd en bevat vele componenten die niet geschikt zijn voor egels, zoals bijvoorbeeld pinda’s, meelwormen en dergelijke.

   Egels eten meer dan een volwassen kat, wij hanteren als maatstaf dat de de brokjes ‘s ochtends nooit op mogen zijn, anders voert u te weinig. U kunt de egels dus het beste bijvoeren met kattenbrokken en deze zijn ook nog eens goedkoper.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Egelbescherming Nederland

   • S
    | Beantwoorden

    Goedendag,
    Mogen geweekte hondenbrokken ook?
    Ik heb brok met hoog vleesaandeel en graanvrij.

    • Egelbescherming Nederland
     | Beantwoorden

     Beste S,
     Het eiwitgehalte in kattenvoer is meer dan 2 keer zo hoog dan in kattenvoer. Honden verdragen ook veel beter de toegevoegde granen en groenten. Katten en egels lijken op elkaar en hebben een veel grotere behoefte aan vlees en vis dus een hoger eiwitgehalte (minstens 40%)

     Harde brokken zijn goed voor het onderhoud van het gebit dus afgeraden wordt om de brokken te wellen. Hondenbrokken zijn dan meestal te groot voor egels.

     Harde kattenbrokjes leveren een uitgebalanceerd en compleet voer voor egels. Kattenbrokjes zijn daarom, tot op heden, het beste alternatief als bijvoer voor egels. Wij adviseren kattenbrokjes met een zo hoog mogelijk eiwitgehalte zonder melktoevoeging. Hoe hoger het vlees-of visgehalte, hoe hoger het eiwitgehalte. In de goedkopere merken wordt dit opgevuld met ballastvoer.

     Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
     Met vriendelijke groet,
     Jenny Kleve

 10. Charry
  | Beantwoorden

  Geef al lange tijd egelvoer van Welkoop bakjes zijn iedere morgen schoon leeg.
  Nu las ik over kattenbrokjes dus brokjes gekocht om te proberen
  70 % vlees moet goed zijn toch maar wat schetst mijn verbazing ze willen het niet!!!!!
  Nu dan toch maar weer het voer van Welkoop en mengen met de kattenbrokjes.
  Kan door camera’s binnen en buiten hun gedrag volgen wat ontzettend leuk is.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Charry,

   Dank voor uw bericht.

   Egels lijken op mensen en fastfood is voor de mens natuurlijk erg aantrekkelijk. Egelvoer bevat veel ingrediënten die geen enkele toegevoegde waarde of zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid van de egel. Denk hierbij aan: pinda’s, meelwormen, havermout, rozijnen e.d. Dit is aangetoond door wetenschappelijke studies. Vandaar dat wij iedereen adviseren om het bijvoeren te beperken tot kattenbrokjes en vers water.

   Mocht u vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve

 11. dick
  | Beantwoorden

  Hier kattenbrokjes van AH. Soms voor de lekkere bek en het opvetten van magere egels gemengd met wat zoutloze pindakaas. Dat wil wel! Bakje hier afgezet tegen de buurtkatten. Met nachtcamera alles goed te volgen hoewel er ook een egel is die overdag de voerbak opzoekt en daarna weer z’n tukkie vervolgt.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Dick,

   Fijn om te horen dat u zo begaan bent met de egels in uw omgeving. Zoals al eerder aangegeven is pindakaas niet goed voor egels omdat dit te veel zout en olie bevat, wat slecht is voor de darmflora- en werking van de egel.

   Mocht u mooi beeldmateriaal hebben van de egels in uw tuin, dan houden we ons natuurlijk aanbevolen. U kunt dit mailen naar: info@egelbescherming.nl.

 12. Ton Beek
  | Beantwoorden

  Is vogelpindakaas geen goede optie?
  Verder geef ik al jaren katte rokjes en een enkele pinda voor vogels en een paar meelwormen.
  Ook zaden eten ze,(vogelvoeder) alles gaat gretig op.krijgen ook een plantenonderztter bak water.niet te diep 3cm.verder gebruik ik een bescherm kooi van Vivara voor kleine vogels (vierkant)met een plexiglas boven kant erop gemaakt voor het in regenen van het te geven voer. Heb wel een paar stijltjes er uit geknipt voo een grotere opening voor de egel.(volwassene) de kleintjes kruipen er wel door de standaard openingen.
  De katten kunnen er niet in.
  Nu weer egels zien eten,wordt ik weer helemaal blij van.

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Ton,

   Wat fijn dat u al jaren voor de egels in uw omgeving zorgt. Hoewel egels dol zijn op pindakaas, raden wij dit ten zeerste af omdat het te veel zout en olie bevat, wat slecht is voor de darmflora- en werking van de egel.

   Daarnaast wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan naar het effect van meelwormen op de botten van egels en daaruit blijkt dat meelwormen absoluut niet goed zijn voor egels.

   Wij adviseren om de egels het hele jaar door bij te voeren. Het beste voer wat u de egels kunt geven zijn kattenbrokjes en vers water. Egels zijn namelijk echte carnivoren. Egels kunnen meer eten dan een volwassen kat en onze richtlijn is dat u zoveel voer geeft, dat er ‘s ochtends nog kattenbrokjes over zijn.

   Mocht u vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Jenny Kleve (Egelbescherming Nederland)

 13. vdC
  | Beantwoorden

  In mijn tuin zitten al jaren een aantal egels die egelvoer krijgen. Nu wordt er aangegeven dat ze ook gewoon kattenvoer eten. Ik heb dit geprobeerd, alleen was er de volgende dag amper wat van gegeten. Ik heb totaal geen verstand van kattenvoer, maar degene dit ik had gekocht vinden ze dus niet te eten blijkbaar. Welk merk en type kattenvoer is het beste geschikt? (gebruiken jullie zelf?)

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste vdC,
   Harde kattenbrokjes leveren een uitgebalanceerd en compleet voer voor egels. Kattenbrokjes zijn daarom, tot op heden, het beste alternatief als bijvoer voor egels. Wij adviseren kattenbrokjes met een zo hoog mogelijk eiwitgehalte zonder melktoevoeging. Hoe hoger het vlees-of visgehalte, hoe hoger het eiwitgehalte. In de goedkopere merken wordt dit opgevuld met ballastvoer.

   De brokjes van Royal Canin staan bekend om hun smaak. In opvangcentra worden deze brokjes ook gegeven bij zieke en verzwakte egels, omdat dit voer door bijna alle egels snel gegeten wordt, wat hun herstel versneld. Het merk IAMS is ook een prima keuze.
   In de meeste zogenaamde voeders voor egels zit veel havermout, ballastvoer, pinda’s en zelfs meelwormen. Van meelwormen is inmiddels al bijna 10 jaar bekend dat dit een bottenziekte bij egels veroorzaakt.

   De meeste egels stappen moeiteloos over op kattenbrokjes. Mocht dat moeizaam gaan voeg dan nog enkele dagen een dun laagje van het egelvoerrestant door de brokjes heen. Overgebleven egelvoer mag wel aan de vogels gegeven worden, maar dus niet op de grond.

   Op deze pagina staat een lijst met een analyse van droogvoer voor katten.
   Door het aanzetten van de kolom eiwitten wordt zichtbaar welke brokjes een hoog eiwitgehalte hebben en ook waar deze brokjes te koop zijn.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

 14. Dominique
  | Beantwoorden

  Welke kattenbrokjes kun je het beste geven ? Er zijn zoveel verschillende merken en samenstellingen dat ik niet weet welke ik het beste kan kopen…

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Dominique,
   Harde kattenbrokjes leveren een uitgebalanceerd en compleet voer voor egels. Kattenbrokjes zijn daarom, tot op heden, het beste alternatief als bijvoer voor egels. Wij adviseren kattenbrokjes met een zo hoog mogelijk eiwitgehalte zonder melktoevoeging. Hoe hoger het vlees-of visgehalte, hoe hoger het eiwitgehalte. In de goedkopere merken wordt dit opgevuld met ballastvoer.

   De brokjes van Royal Canin staan bekend om hun smaak. In opvangcentra worden deze brokjes ook gegeven bij zieke en verzwakte egels, omdat dit voer door bijna alle egels snel gegeten wordt, wat hun herstel versneld. Het merk IAMS is ook een prima keuze.
   In de meeste zogenaamde voeders voor egels zit veel havermout, ballastvoer, pinda’s en zelfs meelwormen. Van meelwormen is inmiddels al bijna 10 jaar bekend dat dit een bottenziekte bij egels veroorzaakt.

   Op deze pagina staat een lijst met een analyse van droogvoer voor katten
   Door het aanzetten van de kolom eiwitten wordt zichtbaar welke brokjes een hoog eiwitgehalte hebben en ook waar deze brokjes te koop zijn.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

   • dick
    | Beantwoorden

    Mijn tuin is gericht op biodiversiteit en grenst aan bos in Bennebroek in de drukke randstad. Egels weten m’n tuin te vinden met composthopen, takkenhopen en een vijver met lage oevers. Een paar egelhokken die meestal leeg zijn dus dat is goed want dan is er nestruimte genoeg in de natuur. Nu in heel februari 2023 ook na nachtvorst krijg ik een egel op bezoek van zo’n 5-600 gram op het kattenvoer. Slaapproblemen dus? Is dat nu zo’n egel die na de winter aan z’n eind zou zijn zonder het kattenvoer. De egel eet goed en is ook goed levendig, geen teken te zien maar dat is in wintertijd ook niet te verwachten.
    Met m’n nachtcamera en ondersteuning met advies en het uitzetten van egels eerder door opvang Haarlem heb ik hier na 40 jaar weer egels op bezoek uit het bos gelopen. Ruziemaken kunnen ze ook goed tussen mei-september. Met ondersteuning en terug kunnen vallen op opvang Haarlem, nachtcamera, biodiversiteit in de tuin, bijvoeren heb ik inmiddels goed zicht kunnen krijgen op het gedrag van egels. Pursang opportunisten! Het belangrijkste van alles is dat de egelstand in het bos en onze tuinen de goede kant op gaat.
    Waar ik als amateur ecoloog van mening over verschil is dat er naar mening eerder veel egels uitgezet kunnen worden dan bewust weinig. Dit juist om zwerven op zoek naar partners te voorkomen zeker in de drukke autogebieden.
    Mijn hoop was op camera een moeder met jongen te gaan ontdekken. Die hoop heb ik opgegeven. Moeders met jongen mijden mijn tuin ter bescherming tegen de mannetjes denk ik. Helaas.
    Dick

    • Egelbescherming Nederland
     | Beantwoorden

     Beste Dick,
     Dank voor je reactie. Het klopt dat egels die te vroeg uit hun winterslaap komen en te weinig vet opgeslagen hebben om opnieuw in winterslaap te kunnen gaan, zonder het bijvoeren van de mens zouden overlijden.

     Er is de afgelopen jaren een voedseltekort in de natuur ontstaan en dat wordt versterkt door de droogte. Egels zijn solitair levende dieren. Omdat er steeds minder voedsel is voor de egels, horen wij steeds vaker dat er meerdere egels tezamen komen op dezelfde voederplek. Dit veroorzaakt ruzies met zware gevechten onderling. Normaal zou de sterkste egel de mooiste plek hebben en geen andere egel tolereren.
     Zwangere vrouwtjes zijn helemaal dan niet meer veilig na de bevalling. Mannetjes kunnen een heel nest doden om met het vrouwtje te kunnen paren.

     Kortom, het is geen goed idee om meerdere egels op dezelfde plek uit te zetten.
     Helaas is het niet te voorkomen dat egels op voederplekken noodgedwongen samen komen, maar het blijft geen ideale situatie.
     Doodgaan van de honger aan de andere kant ook niet. Dus het is en blijft zoeken naar de gulle middenweg.

     Wilt u graag op de hoogte blijven van ons werk? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief

     Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
     Met vriendelijke groet,
     Jenny Kleve

 15. Heidi Liebeton
  | Beantwoorden

  Ik heb ook egels in de tuin en mijn man heeft een egelhuis gemaakt ik geef ze kattenbrokjes en vers regenwater. Nu had ik ergens gelezen dat ze ook graag een hard gekookt ei lusten mag je dat geven?

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Heidi,
   Egelbescherming Nederland adviseert iedereen om zo dicht mogelijk bij het natuurlijk eetgedrag van de egel bij te voeren. Egels zijn echte carnivoren, vleeseters dus. Hun fysiologie lijkt heel erg op die van een kat, daarom vormen kattenbrokjes een volledig uitgebalanceerd dieet voor egels.
   Egels hebben dus geen hard gekookt ei nodig omdat alle voedingstoffen al in de harde kattenbrokjes met een hoog eiwitgehalte zitten. Dus wij raden het voeren van een ei af.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

 16. Gerda
  | Beantwoorden

  Kattenvoer wordt direct opgegeten door onze kat en/of buurkatten. Daarom had ik meelwormen gekocht maar dat is dus bij nader inzien geen goed idee. Is er een alternatief?

  • Egelbescherming Nederland
   | Beantwoorden

   Beste Gerda,
   Katten kunnen tegengehouden worden door gebruik te maken van een egelvoederhuis met een slurf of tunnel van minstens 50cm lang.
   Als voederhuis kan je een omgekeerde kist of fruitkistje nemen met 2 ingangen van 13x13cm. Aan de opening wordt de slurf of tunnel van hout of met behulp van een afvoerbuis van minimaal 13 cm bevestigd. Het aanbrengen van 1 of 2 bochten (niet te dicht op elkaar!) maakt het moeilijker voor de katten om erin te komen.
   De reuk van een egel is dermate goed dat die zijn weg door de tunnel/buis wel zal vinden.

   Het voederhuis dient minimaal 3 meter van een egelhuis (of andere plek waar de egel slaap) te staan. Plaats het voederhuis nooit in de volle zon. Harde kattenbrokjes bevatten veel dierlijke producten en zullen sneller bederven.
   Plaats het verse water nooit in het voederhuis, zodat andere dieren hier ook gebruik van kunnen maken.

   Harde kattenbrokjes leveren een uitgebalanceerd en compleet voer voor egels. Kattenbrokjes zijn daarom, tot op heden, het beste alternatief als bijvoer voor egels. Wij adviseren kattenbrokjes met een zo hoog mogelijk eiwitgehalte zonder melktoevoeging. Hoe hoger het vlees-of visgehalte, hoe hoger het eiwitgehalte. In de goedkopere merken wordt dit opgevuld met ballastvoer. Van meelwormen is inmiddels al bijna 10 jaar bekend dat dit een bottenziekte bij egels veroorzaakt.

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

 17. Josien
  | Beantwoorden

  Hi,
  Wij hebben ook een egel in de tuin en zijn gestart met voeren. Maar nu gaan we 2 weken op vakantie. Overleeft een egel dat, voor zover jullie weten? Ik maak hem/haar natuurlijk wel afhankelijk. Nb geen directe buren of vrienden voorhanden om het over te nemen.
  Hoor graag.

  • Beste Josien,
   Dank voor je bericht. Helaas is bijvoeren van egels steeds essentiëler geworden. Zonder bijvoeren lijden egels en andere wildlife honger omdat de natuur uitgeput is en het voedsel van egels de warmte niet overleeft of juist heel diep in de grond wegkruipt waardoor egels er niet meer bij kunnen. Ze zijn dus helaas afhankelijk geworden van de mens.

   Vaak wordt ons de vraag gesteld wat te doen met de zorg voor egels, vogels en andere dieren in de tuin die gewend zijn om regelmatig bijgevoerd te worden? De meest eenvoudige oplossing is om familie, vrienden of buren te vragen de zorg tijdelijk over te nemen, zoals dat ook voor onze huisdieren geregeld wordt die thuisblijven.

   Als dit, zoals hier, niet mogelijk is kan een korte periode overbrugd worden. Het grootste gedeelte van het aangeboden voer voor ons wildlife bestaat uit hardekattenbrokjes (egels), zaden, noten en gedroogde insecten (eekhoorns en vogels). Dit is zogenaamd droogvoer, wat langere tijd goed blijft, mits het op een droge plek aangeboden wordt. Het plaatsen van extra voederstations kan dus een korte tijd van afwezigheid overbruggen. Dieren in de natuur eten gelukkig zoveel als ze nodig hebben. Obesitas komt dan ook niet voor. Katten moeten er natuurlijk niet bij kunnen komen. Een egelhuis kan ook gebruikt worden als voederhuis. Leg hierin een laag kranten en zet een forse schaal helemaal tot de nok vol met kattenbrokjes.
   Het nieuwe voederhuis van de Egelbescherming Nederland zit nu in de testfase. Voor een week hadden wij een paar kilo kattenbrokjes aangeboden. De nieuwe slurf blijkt goed te werken tegen katten, Houdini’s uitgezonderd, terwijl de egels rustig in- en uitlopen. Na 7 dagen was het voedsel bijna geheel op en lagen er natuurlijk extra egelpoepjes in, maar het heeft gewerkt als voedersysteem voor langere tijd. Voor het overbruggen van een nog langere periode zouden dan meerdere huizen geplaatst moeten worden zodat het voer niet te vroeg op zal raken.

   Wij adviseren altijd om een laag kranten op de bodem te leggen omdat dit goed vocht opneemt en deze makkelijk te vervangen zijn. Het schoonhouden van het voederhuis is hierdoor ook eenvoudig en snel te doen.
   Wij wensen jullie alvast een fijne vakantie toe!

   Wilt u graag op de hoogte blijven van ons werk? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

 18. Jeroen
  | Beantwoorden

  Beste Jenny / Mensen vd Egelbescherming,

  Als eerste dank voor uw werk voor het stekelvolk.

  De uitleg op uw pagina over welk voer klaar te zetten is mij inmiddels (deels) duidelijk (geen nat-katten-voer, meelwormen, pinda’s, havermout & rozijnen (overigens verbazingwekkend hoeveel aanbieders van egelvoer dit wel in de mix toevoegen). Misschien kunt u ook eens contact op nemen met Natuurmonumenten (waarbij door hun reputatie zij toch beter zouden moeten weten), die hebben dit allemaal ook in hun aangeboden mix. Een droge kattenbrok (u schrijft Royal Canin of IAMS) met zo veel mogelijk dierlijk product en zonder melk toevoeging is het beste.

  Toch nog een vraag, wat je ook vaak terugziet in egelmixen zijn vlokreeftjes. Is dat gelijk aan meelwormen, oftewel niet doen?

  • Beste Jeroen,
   Dank voor je bericht. Wij geven zoveel mogelijk voorlichting aan organisaties als Welkoop en Natuurmonumenten om tot een betere kwaliteit voer te komen voor egels. Dus daar wordt hard aan gewerkt. Daarnaast werken we met producenten om tot betere producten te komen. Resultaten vermelden wij in onze nieuwsbrieven en natuurlijk in ons magazine Egels &Eekhoorns. Speciaal voor onze donateurs, maar ook te bestellen in onze webshop.
   De calcium-fosforverhouding van het aangeboden voedsel moet bij voorkeur minimaal 1.5:1 staan. Bij rivierkreeftjes is dit 1:4, met andere woorden, het bevat 4 keer zoveel fosfor als calcium en is dus niet goed voor egels. Dus nee, niet doen.

   Vlokkreeftjes hebben een betere calcium-fosforverhouding dan gedroogde meelwormen, maar hebben weer een hoger zoutgehalte. De meeste vlokkreeftjes komen namelijk uit brak of zoutwater. Er zijn ook zoetwatervlokkreeftjes maar er is weinig te vinden over de herkomst van de kreeftjes.
   Daarnaast hebben egels behoefte aan een gevarieerd voedselaanbod. Harde kattenbrokjes zijn uitgebalanceerd en gevarieerd. Vandaar dat we dit tot nu toe het beste alternatief vinden.–

   Wilt u graag op de hoogte blijven van ons werk? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief

   Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.

   Met vriendelijke groet,
   Jenny Kleve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *