Versneld verstekelen van egels

met Geen reacties

Op voederplekken worden nu vaak losse stekels gevonden. Egelbescherming Nederland krijgt dan terecht de vraag of dat wel goed is.

Jeugdstekels

Egels worden geboren met witte stekels. Bij de geboorte heeft moederegel daar gelukkig geen last van omdat de stekels nog ingebed liggen in een gezwollen huid. Het lichaam neemt het vocht na de geboorte op en de witte stekeltjes worden zichtbaar en zijn vlijmscherp. Dit ter bescherming van de jongen tegen roofdieren of katten.

Daarna komen de bruine stekels die nog vallen onder de jeugdstekels. Ze zijn korter en dunner dan de uiteindelijke stekelvacht van de egel. De meeste egels verstekelen voor de winter naar hun volwassen stekelvacht. Dit gebeurt langzaam en geleidelijk.

Versneld verstekelen

Egels die laat geboren zijn of onvoldoende voedsel hebben vergaard, lopen een groeiachterstand op. De conditie van deze egels is onvoldoende om voor de eerste winterslaap al te kunnen verstekelen. Als deze egels na de winter goed bijgevoerd worden, versnelt de groei van de volwassen stekels waardoor er meerdere stekels tegelijkertijd kunnen uitvallen. Vooral als de egel zich krabt of ergens langsloopt. Ook liggen er vaak huidschilfers bij omdat de huid van een egel na de winterslaap vaak droog is. De verstekeling gaat niet gepaard met kale plekken. Een natuurlijk verschijnsel dus.

Egel met kale plekken en losse stekels

Soms gaat stekeluitval gepaard met kale plekken. Dan is er geen sprake van versneld verstekelen, maar ligt er andere problematiek aan ten grondslag. Schimmelinfecties, schurft en andere ziektes die wel behandeld moeten worden, anders kan de egel daaraan sterven. Neem in die gevallen altijd contact op met de dichtstbijzijnde egelopvang of met Egelbescherming Nederland.

Egelbescherming Nederland bestaat 25 jaar! Wilt u ons werk steunen? Koop dan ons jubileumpakket of doe een gift. Stichting DierenLot verdubbelt de opbrengst van het jubileumpakket!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.