Verkeer is een groot gevaar voor egels!

met Geen reacties

De egel heeft weinig natuurlijke vijanden, behalve de mens. Decennialang stond verkeer als doodsoorzaak nummer 1 bekend. Nu staat het verdwijnen van het leefgebied en het daarmee gepaard gaande voedseltekort met stip op één. Voor egels blijft verkeer een van de grootste gevaren. Met hun stekelvacht zijn egels uitermate goed beschermd tegen hun natuurlijke vijanden. Helaas heeft oprollen bij het naderen van een auto geen enkele zin.

Op dit moment zijn er veel meldingen van dode egels langs de weg omdat de egels massaal uit hun winterslaap ontwaakt zijn en in het zuiden de mannetjes alweer op jacht zijn naar egelvrouwtjes. In de nacht leggen egels soms kilometers af op zoek voedsel en de mannetjes daarnaast nog op zoek naar een partner. Hoe beter er bijgevoerd wordt met kattenbrokjes en vers water, hoe minder lange tochten egels moeten afleggen op zoek naar voedsel.

Egels lopen ook meer kans op een verkeersongeval omdat de gebruikte schuttingen in Nederland volledig afgesloten zijn en ze daarom gedwongen worden om over stoepen en de vele wegen te wandelen.

Egelbescherming Nederland roept op om de tuinen weer zoveel mogelijk toegankelijker te maken met behulp van een opening van minimaal 13×13 centimeter. Natuurlijke tuinen bieden daarnaast ook betere nestgelegenheden en voedsel.

Wij komen al meer dan 25 jaar op voor de egel en zijn leefgebied. Om dit werk te kunnen blijven doen hebben wij uw steun hard nodig. U helpt de egels al vanaf € 2,50 per maand. Als donateur ontvangt u twee keer per jaar ons magazine Egels & Eekhoorns. Doe hier een gift of word donateur. Samen geven wij egels toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *