Zijn de egels al in winterslaap?

met Geen reacties

“De egels in mijn tuin zijn nog wakker, hoort een egel niet al in winterslaap te zijn? Houd ik de egel niet uit zijn winterslaap als ik blijf bijvoeren? Wanneer moet ik stoppen met bijvoeren?“

Vragen waar veel mensen op dit moment mee zitten. Egels ontvangen een signaal zodra hun lichaam klaar is voor de winterslaap. De mannetjesegels gaan meestal in november in winterslaap. De vrouwtjes kunnen pas in winterslaap als zij weer op gewicht zijn gekomen na het grootbrengen van hun nest jongen en dat is meestal eind november, begin december.

De jongen hebben het, doordat ze nog zo klein zijn en door gebrek aan ervaring, het moeilijkst. Zij moeten eerst voldoende op gewicht zijn voordat zij in winterslaap kunnen gaan. Hierdoor gaan de jonge egels het laatst in winterslaap en zijn ze soms tot diep in januari nog actief. 75% van de jonge egels haalt of overleeft zijn eerste winterslaap niet. Ze zijn in deze periode volkomen afhankelijk van het bijvoeren door de mens.

Egelbescherming Nederland adviseert dan ook om egels het hele jaar door bij te voeren met harde kattenbrokjes en vers water. Hiermee hebben de jonge egels meer kans om de winter te overleven. Tijdens de winterslaap kunnen egels tussendoor wakker worden en als ze dan geen voedsel vinden, sterven zij alsnog.

Let op dat er de volgende dag altijd nog harde kattenbrokjes over zijn, dan weet je dat ze voldoende hebben kunnen eten. Overgebleven brokjes tijdens de winterslaap kun je altijd aan de vogels geven. Ze zijn er dol op.

Egelbescherming Nederland komt bijna 30 jaar op voor de egel en zijn leefgebied. Om dit werk te kunnen blijven doen hebben wij jouw steun hard nodig. Je helpt de egels al vanaf € 2,50 per maand. Als donateur ontvang je twee keer per jaar ons magazine Egels & Eekhoorns. Doe een gift of word donateur: https://www.egelbescherming.nl/steun-ons/word-donateur/. Samen geven wij egels toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *