Als elke seconde telt!

met Geen reacties

De afgelopen weken was het prachtig weer. De opvangcentra stromen vol met uitgehongerde en uitgedroogde egels. Bijvoeren met kattenbrokjes en vers water is dus noodzakelijk. Op de foto is een verzwakte egel te zien met een enorm grote plek vol met vliegeneitjes.

Door het mooie weer zijn ook de vliegen volop actief. Bromvliegen (de grote blauwgroene vliegen) planten zich voort door hun eitjes af te zetten in bedorven voedsel of bij uitgangen van zieke of gewonde dieren. De eitjes lijken op minuscule rijstkorreltjes, maar één eitje ontwikkelt zich tot tientallen mini maden. Een vlieg kan op kilometers afstand diarree, wondvocht en bloed ruiken. Als deze eitjes uitkomen, leven de maden aanvankelijk van het verrotte voedsel en vlees van de wond, maar langzamerhand eten ze zich ook verder in het gezonde vlees.

Wonden en maden
Egels met verwondingen hebben altijd hulp nodig! Hoe klein de open wond ook is, de egel moet zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde egelopvang gebracht worden. Doordat vliegen hun eitjes langs de randen van de wond afzetten, kan het voorkomen dat een egel duizenden maden heeft. Deze dienen allemaal verwijderd te worden, wil de egel een overlevingskans hebben. Deze egel is gelukkig op tijd gevonden, zodat de vliegeneitjes nog te verwijderen waren.

Als je een egel overdag ziet, vraag dan advies. Maar als je een egel met vliegen eromheen ziet of met vliegeneitjes, dan heeft de egel altijd hulp nodig. Bel in dit geval direct de dichtstbijzijnde egelopvang of Egelbescherming (06 – 188 19 576). Snelle hulp is geboden, zodat de eitjes op tijd verwijderd kunnen worden, voordat de maden uitkomen. Als elke seconde telt!

Egelbescherming Nederland komt al meer dan 25 jaar op voor de egel en zijn leefgebied. Om dit werk te kunnen blijven doen hebben wij jouw steun hard nodig. Je helpt de egels al vanaf € 2,50 per maand. Als donateur ontvang je twee keer per jaar ons magazine Egels & Eekhoorns. Doe hier een gift of word donateur. Samen geven wij egels toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *