Luidruchtige paartijd is in volle gang

met Geen reacties

Hoor je vreemde geluiden in je tuin? Dan kan het zomaar gaan om parende egels.

Egelbescherming Nederland krijgt elk jaar in deze periode meldingen binnen van egels die verschillende geluiden maken. Ook komt het af en toe voor dat de politie vanwege enge geluiden in de tuin moet uitrukken. Het paringsseizoen van egels loopt van mei tot augustus. Mensen die alleen de geluiden horen en de egels niet zien, kunnen hier van schrikken. Het klinkt als een hard gehijg vanuit de bosjes en dit kan urenlang aanhouden.

Doordat het leefgebied van de egels steeds verder afneemt, trekken de egels de bewoonde wereld in omdat daar nog voedsel te vinden is en daar nu ook de egelvrouwtjes te vinden zijn.  Als ze een vrouwtje gevonden hebben, belagen ze het vrouwtje totdat ze zich overgeeft. Dit heet carrousellen. Hierbij loopt het mannetje uren om het vrouwtje heen en probeert zij het mannetje weg te duwen door te blazen, te snuiven en het mannetje weg te duwen. De bevruchting gaat relatief vlug. Het mannetje heeft zijn aandeel geleverd en gaat op zoek naar het volgende vrouwtje. Vijf weken na de bevruchting worden de baby-egels geboren. Er is dus een kans dat je jonge egels in je tuin krijgt!

Moederegels brengen alleen hun jongen groot en hebben in die tijd dus extra veel energie nodig. Enerzijds om hun jongen groot te kunnen brengen en anderzijds om niet uren ’s nachts te hoeven zwerven op zoek naar voedsel. Daarom adviseren wij ook in deze periode bij te voeren met kattenbrokjes en vers water.

Laten we de egels samen toekomst geven! Je helpt de egels al vanaf € 2,50 per maand. Als donateur ontvang je twee keer per jaar ons magazine Egels & Eekhoorns. Doe een gift of word donateur: https://www.egelbescherming.nl/steun-ons/word-donateur/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *