Bijvoeren of besmetten?

met Geen reacties

De temperaturen stijgen, het is kurkdroog en ons wildlife, waaronder de egels, verrekken van de honger. Dagelijks komen er schrijnende foto’s en filmpjes binnen van uitgeteerde en uitgedroogde egels. Als ze te ver heen zijn worden ze opgenomen in een opvang. Wij adviseren om de egels bij te voeren met harde kattenbrokjes en vers water.

Egelziekte 2020
Dankzij Egelbescherming Nederland is er op internationaal niveau inmiddels onderzoek gedaan naar de Egelziekte 2020 en hebben wij een behandelplan kunnen ontwikkelen. Hierdoor kunnen minder zwaar besmette egels gered worden.

Besmetting op voederplekken
De egel is steeds meer afhankelijk van de mens geworden en daardoor komen op deze voederplekken vaker meerdere egels tezamen. Dat vergroot de kans op besmetting door aangetaste dieren.

Voordelen bijvoeren:
• Conditie van egels blijft op peil.
• Mogelijk zieke en gewonde egels worden sneller gespot en daardoor sneller geholpen met meer overlevingskansen. Neem direct contact op met de Egelbescherming of de dichtstbijzijnde egelopvang bij het vinden van zieke en/of gewonde egels.
• Egels sterven niet van de honger.

Nadelen bijvoeren:
• Mogelijke besmetting van gezonde dieren door zieke dieren.
• Grotere kans op verspreiding van de Egelziekte 2020.

Op basis hiervan adviseert Egelbescherming Nederland de egels wel bij te blijven voeren. Hierbij is meegenomen:
• Dat het paringstijd is. Dus de mannetjes zijn toch al veel onderweg op zoek naar vrouwtjes.
• Dat uitgehongerde egels juist veel moeten rondtrekken op zoek naar voedsel en dat hun immuunsysteem hierdoor verzwakt, waardoor er juist meer kans is op besmetting.

Advies hygiëne
Belangrijk bij voedselplekken is een goede hygiëne. Maak alle bakken elke dag goed schoon en ververs dagelijks het voedsel en het water. Gebruik huishoudhandshoenen, een eigen ‘egel’ borstel en was altijd goed uw handen.

Laten we de egels samen toekomst geven! U helpt de egels al vanaf € 2,50 per maand. Als donateur ontvangt u twee keer per jaar ons magazine Egels & Eekhoorns. Doe een gift of word donateur: https://www.egelbescherming.nl/steun-ons/word-donateur/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *