Egel in nood of dood?

met Geen reacties

Bij Egelbescherming Nederland en de opvangcentra komen opvallend veel berichten nog binnen over egels die soms al dagen open en bloot ergens buiten liggen. Door twijfel of dit een egel in winterslaap is reageren veel mensen pas als de egel er na enige dagen nog ligt. Heeft deze egel misschien toch hulp nodig?

DEZE EGELS ZIJN NIET IN WINTERSLAAP!

Een egel in winterslaap is onzichtbaar! Behalve als hun slaapplek overhoopgehaald wordt. Een egel die open en bloot stil ergens ligt heeft altijd met spoed hulp nodig of is inmiddels al overleden.

Wat te doen:

  1. Neem de egel altijd mee naar huis.
  2. Plaats de egel binnen in een hoge (verhuis-)doos met luchtgaten en leg hem lekker warm tussen een aantal handdoeken/dekens.
  3. Omwikkel een kruik of waterfles, gevuld met warm tot heet water, met een handdoek en leg deze naast de egel.
  4. Leg een handvol harde kattenbrokjes bij de egel.
  5. Als de egel enig teken van leven vertoont, direct contact opnemen met de dichtstbijzijnde egelopvang zie: https://www.egelbescherming.nl/dier-in-nood/adreslijst-egelopvangcentra/.
  6. Zorg dat de egel zo spoedig mogelijk bij een opvang terecht komt. Zorg tijdens het vervoer dat de egel ook lekker warm blijft. Onderkoeling is het grootste gevaar voor egels in deze situatie.

Egel reageert totaal niet, stinkt enorm en lijkt overleden:

Ook als de egel niet reageert is het belangrijk om de eerste 4 stappen hierboven te volgen.  Wacht minstens twee uur of de egel reageert op de warmte. Bij enig teken van leven, de egel zo spoedig mogelijk naar een opvang brengen.

Bij geen enkele verandering blijft het altijd moeilijk om in te schatten of de egel nog wel of niet leeft. Uitsluitend een stethoscoop geeft afdoende zekerheid. Helaas worden er jaarlijks nog steeds egels doodverklaard die door zware onderkoeling in een soort van coma zijn of na verstoring, moeite hebben om uit hun winterslaap te komen. Egels zijn oersterke dieren waardoor wij ze goed kunnen helpen maar waardoor ze ook heel erg langzaam sterven.

Bij twijfel is het dan ook verstandig om contact te zoeken met een dierenarts, opvang of dierenambulance om zekerheid te krijgen. Telefonisch advies kan altijd ingewonnen worden bij Egelbescherming Nederland op 06-18819576 of per e-mail: info@egelbescherming.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *