Egels met jeuk

met Geen reacties

Zowel van de Facebook groep Egelvrienden als Egelliefhebbers kregen wij deze week vragen wat te doen als egels heel erg krabben en schudden alsof ze hele erge jeuk hebben. De eerste gedachte is dan altijd dat een egel last heeft van vlooien. Het komt zelfs voor dat opvangcentra adviseren om zonder nader onderzoek egels te behandelen met vlooien bestrijdingsmiddelen.

Egelbescherming Nederland adviseert het volgende:

Behandel nooit een egel met bestrijdingsmiddelen zonder contact gehad te hebben met een medisch specialist die vastgesteld heeft wat de oorzaak is van de jeuk.

Hiervoor kan ook contact opgenomen worden met Egelbescherming Nederland op: 06-188 19 576, als de dichtstbijzijnde egelopvang niet te bereiken is of niet in de gelegenheid is om de egel zelf nader te onderzoeken.

Er kunnen diverse oorzaken zijn waarom een egel krabt:

  1. Het is een fabel dat alle egels vlooien hebben. Dit is geheel afhankelijk van waar een egel woont en in opvangcentra komen heel veel egels zonder vlooien binnen.
  2. Deze geven altijd aan dat de egel iets mankeert, dus naast een afdoende behandeling voor de luizen, moet er ook nader onderzoek gedaan worden naar onderliggende problematiek, waardoor de egel met luis besmet is geraakt.
  3. Schimmel of schurft. Dit zijn ernstige aandoeningen die altijd behandeld moeten worden in een egelopvang of door een dierenarts die bekend is met het behandelen van egels. Vaak duurt het maanden voordat een dier geheel hersteld hiervan is.
    Er zijn heel veel ongeschikte egelhuizen in omloop. Waaronder bijvoorbeeld de rieten mand met plastic bovenkant. Deze houdt het vocht vast wat terugvalt op de huid, waardoor huidproblematiek ontstaat.
  4. Droge huid. Vooral na een winterslaap, maar het hele jaar door kunnen egels flinke last hebben van een droge huid. Ook daarvoor kunnen egels in de opvangcentra behandeld worden.
  5. Slechte hygiëne. Vervuilde voederplekken en egelhuizen kunnen voor ongedierte zorgen. Het is daarom belangrijk om de voederplek en de etensbakken dagelijks te verschonen en te verversen. Schone kattenbrokjes kunnen gerust hergebruikt worden. Een egelhuis bij voorkeur schoonmaken als deze onbewoond is. Is het egelhuis bewoond en droog, laat de egel dan met rust. Is het egelhuis nat en vies, verschoon het dan bij voorkeur in de avond als de egel op stap is. Pas in deze periode extra goed op voor nesten met baby-egels.

Uit bovenstaande blijkt dus dat het niet mogelijk is om lukraak een advies te geven zonder nader onderzoek.

Daarnaast is het toedienen van anti-vlooienmiddelen ook nog eens erg gevaarlijk als het een moederegel met baby’s betreft. Het vlooienmiddel kan de baby’s namelijk vergiftigen.

Neem dus bij twijfel altijd telefonisch contact op, zodat de situatie goed uitgevraagd kan worden en het juiste advies gegeven kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *